fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Poročilo

(Ne)konferenca: gojenje trgov – strategije za sodelovanje

14. avg 2020

Pekinpah so v sodelovanju s Centrom za kreativnost 18. in 19. junija 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani izvedli prvo (ne)konferenco po zaprtju javnega življenja, ki je govorila o plesu in preživljanju, o preživetju performativnega polja.

Ples>denar (ne)konferenca: gojenje trgov – strategije za sodelovanje

Pekinpah so v sodelovanju s Centrom za kreativnost 18. in 19. junija 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani izvedli prvo (ne)konferenco po zaprtju javnega življenja, ki je govorila o plesu in preživljanju, o preživetju performativnega polja.

 

Živimo in razumemo ovire, ki strokovnjakom umetniškega področja preprečujejo, da bi rasli:  primanjkuje priložnosti za ambicioznejše predstave, nezadostne kulturne politike pa vodijo v slabo razvit lokalni umetniški trg. Zaradi fizične bližine, ki jo zahteva, je plesni trg v času pandemije COVID-19 še dodatno na udaru.

 

Ples>denar (ne)konferenca, ki je bila tokrat naslovljena Gojenje trgov – strategije za sodelovanje, je v 2020 gostila tiste, s katerimi si delimo nedavne zgodovine in podobne izzive. Na (ne)konferenci je spregovorilo 20 izkušenih strokovnjakov za uprizoritveno umetnost srednje, vzhodne, jugovzhodne Evrope in baltskih držav, katerim se je pridružilo 45 obiskovalcev. Sodelujoči so prihajali iz Madžarske, Hrvaške, Bolgarije, Srbije, Latvije, Grčije, Estonije, Poljske in Švedske.

(Ne)konferenco so z otvoritvenimi govori pozdravili Matevž Čelik, direktor MAO, Petra Kežman, vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi, Ministrstvo za zunanje zadeve, ter Žiga Predan, direktor Pekinpaha in vodja projekta Ples>denar.

 

Ksenija Djurović, producentka beograjskega festivala Bitef in ena od gostij (ne)konference je povedala, da je tudi v zdajšnjih razmerah pomembno izpostaviti, kaj so družbene prioritete. Srečanja, kot je Ples>denar so bistvena za osvetljevanje pomena kulture in sodobne umetnosti, sploh tiste, ki je kritična in politična. Po mnenju švedskega moderatorja (ne)konference Chrisa Torcha, je ples posebno področje kulture, kjer pa so sredstva zelo omejena, zato se zastavlja vprašanje, kako v sodelovanju najti način za učinkovitejšo in spodbudno ustvarjalnost.

 

Prvi (ne)konferenci Ples>denar bo druga, globalna edicija, sledila v letu 2021.

Projekt Ples>Denar je del partnerske mreže Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenije.

Program Partnerske mreže