fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Spletni seminarji

Creative Boost

4., 11. in 18. mar 2022

| 13:00

Na spletu

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Kulturni in ustvarjalni sektorji so eden ključnih elementov za gradnjo bolj inovativne, povezane in trajnostne družbe. To dejstvo je zadnje čase deležno več političnega priznanja tako na nacionalnih kot na evropski ravni. EU je pred kratkim ponovno potrdila svojo usmeritev v kulturne in ustvarjalne sektorje z najavo iniciative Novi evropski Bauhaus in z razpisom, vrednim 150 milijonov evrov za novo skupnost znanja in inovacij (SZI) za področje živahnih evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

 

Center za kreativnost se je v okviru širših prizadevanj, nacionalne študije in priporočil politiki za razvoj in podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem v Sloveniji povezal s slovensko mrežo evropskih kulturnih inštitutov (EUNIC), da bi podprli prizadevanja in postavili kulturne in ustvarjalne sektorje kot medsektorsko prioriteto visoko na seznam strategije razvoja Slovenije ter predstavili učinkovite načine za gradnjo strategij za kulturne in ustvarjalne sektorje na osnovi študij primerov iz različnih delov EU.

 

V okviru projekta Creative boost, bosta EUNIC mreža v Sloveniji in Center za kreativnost organizirala tri spletne seminarje, ki bodo združili strokovnjake iz Slovenije in držav članic EUNIC-a:

 

 • Učinkovite politike za kulturni in kreativni sektor (petek, 4. marec 2022, 13:00-15:00)
 • Kreativni prostor, kreativno mesto, kreativen narod (petek, 11. marec 2022, 13:00-15:00)
 • Močen in trajnosten kreativni ekosistem (petek, 18. marec 2022, 13:00-15:00)

 

Delavnice bosta povezovala Anja Zorko (vodja Centra za kreativnost) in Ragnar Siil (vodja Kreativnega laboratorija in nekdanji estonski podsekretar za umetnost). Delavnice bodo potekale v angleškem jeziku, priključite se jim lahko tukaj.

Petek, 4. marec 2022

13:00-15:00

Učinkovite politike za kulturni in kreativni sektor

 

Delavnica se bo osredotočala na integrirane in koherentne pristope, ki kulturni in kreativni sektor povezujejo z drugimi ključnimi sektorskimi področji in zagotavljajo celostno mrežo za razvoj sektorja skozi njegovo celotno vrednostno verigo.

 

 • Prof. Pau Rausell Köster, ekonomist in profesor na katedri za uporabno
  ekonomijo na Univerzi v Valenciji (Španija)
 • Tania Banotti, direktorica programa Creative Ireland (Irska)
 • Paul Owens, ustanovitelj in direktor BOP Consulting (Združeno kraljestvo)
 • Natalija Medica, sekretarka, Direktorat za internacionalizacijo, podjetništvo
  in tehnologijo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT)

Petek, 11. marec 2022

13:00-15:00

Kreativni prostor, kreativno mesto, kreativen narod

 

Druga delavnica se bo osredotočila na razvoj učinkovitih skupin in prostorskih strategij za kulturni in kreativni sektor na lokalni, regionalni in nacionalni ravni ter spodbujanje internacionalizacije in prepoznavnosti v tujini. Z nami bodo:

 • Lucia Seel, članica strokovne komisije European Cluster Expert Group pri Evropski komisiji (Avstrija)
 • Jan Boelen, umetniški direktor Ateljeja LUMA, eksperimentalnega laboratorija za oblikovanje v okviru LUMA Arles (Francija)
 • Michel Pernet, ustanovitelj in predsednik Creative Industries Switzerland (Švica)
 • Balazs Weyerm, oseba za stike za Veszprém, Unescovo mesto glasbe (Madžarska)
 • Gorazd Jenko, sekretar, Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, koordinacijska enota za pametno specializacijo

Petek, 18. marec 2022

13:00-15:00

Močen in trajnosten kreativni ekosistem

 

Delavnica se bo osredotočila na ključne sestavine za konkurenčen, trajnosten in sinergijski kreativni ekosistem, ki poveže kulturni in kreativni sektor, izobraževanje in raziskave, industrijo in podjetništvo, in ki temelji na vzajemnem zaupanju, vključevanju in skupnem ustvarjanju. Z nami bodo:

 

 • Bernd Fesel, direktor Evropske kreativne poslovne mreže in ustanovitelj podjetja CE_creative economy (Nemčija)
 • prof. Pier Luigi Sacco, vodja beneške pisarne Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj in profesor na Univerzi IULM v Milanu (Italija)
 • ga. Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo RS

European Union National Institutes for Culture

mreža evropskih organizacij, ki delujejo na področju kulture. Skupaj s partnerji omogočamo evropsko sodelovanje na področju kulture v več kot 90 državah sveta z omrežjem več kot 120 skupin, kjer črpamo iz bogatih izkušenj naših članov iz vseh držav članic EU ter povezanih držav. Slovenska skupina, ustanovljena v letu 2007, združuje Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Madžarski kulturni inštitut, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, British Council Slovenia, Francoski inštitut v Sloveniji, veleposlaništvo Španije v Ljubljani, Goethe-Institut Ljubljana, veleposlaništvo Irske in veleposlaništvo Švice v Sloveniji.

Center za kreativnost

je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike. Deluje v sklopu MAO in skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. S svojimi programi krepi družbeno in ekonomsko vrednost sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom in drugimi sektorji. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.