fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

DESIGN DINING: pop-up večerja & razstava v Mariboru

17. sep - 20. nov 2021

| 19:00

Maribor

Pop-up večerja: 17. in 18. sep 2021, ob 19. uri, Žički dvor, Vojašniški trg 2b, Maribor

Razstava: 20. sep – 20. nov 2021, Projektna pisarna CzK Maribor, Partizanska cesta 11

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Prehranjevanje je od vekomaj obredno in tesno povezano z oblikovanjem, pa naj bo to vsakodnevni ritual ali pa posebna, senzorična izkušnja s konceptom. Zgodbi oblikovanja in kulinarike smo zato v projektu z naslovom DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvaja v okviru Distributed Design Market Platform, povezali v edinstveno gastronomsko doživetje avtorja Jakoba Pintarja, chefa v restavraciji TaBar, v sodelovanju z izbranimi oblikovalci.

 

Oblikovalsko in kuharsko miselnost, v katerih prepoznavamo skupne vrednote – lokalno, trajnostno, izkustveno in obredno – smo združili v 9-hodni vegetarijanski meni, v katerem se predstavlja devet oblikovalcev in oblikovalskih kolektivov s svojo novo, omejeno serijo unikatnih kosov za pogrinjek. Otvoritveni dogodek predstavljata pop-up večerji, ki bosta potekali v petek, 17., in soboto, 18. septembra 2021, v Žičkem dvoru v Mariboru.

 

Rezultat sodelovanja pri projektu ustvarjanja slovenskega oblikovalskega pogrinjka pa ni zgolj kulinarično popotovanje, temveč si bo novonastale izdelke mogoče ogledati tudi po teh dveh dogodkih, in sicer na razstavi v Projektni pisarni CzK Maribor, med 20. septembrom in 20. novembrom 2021. Razstava kasneje potuje na Vienna Design Week 2021.

 

Koncept vsake jedi se je razvijal in dopolnjeval v sožitju z idejo posameznega izdelka, pri čemer v ospredje postavljamo preproste, lokalne sestavine in materiale ter eksperimentalne oblike in drzne okuse. Koruzni pogrinjek oblikovalca Roka Oblaka in krožnik, v celoti izdelan iz prsti z njive v Poljanski dolini, koruzo iz funkcionalnega živila dvigneta v trajnostno, etično in estetsko izkušnjo. Del prepovedanega pribora predstavljajo vilice oblikovalke Vere Fois. Z njimi preizprašuje naše vedenje pri jedi, običaje in stroga pravila obnašanja pri mizi ter raziskuje, kaj se zgodi, ko imamo dovoljenje, da ta pravila prekršimo. Oblikovalki Nuša Jelenec in Katarina Dekleva pa sta razvili ročno izdelan kozarec za vino, pri katerem nepravilnost roba pihane steklene bučke ob stiku z usti in jezikom nudi zabavno senzorično izkušnjo. Vabljeni, da spoznate še ostale izdelke, se prepustite večernemu dogajanju in uživate v okusih, teksturah, barvah, vonjih in oblikah!

 

Cena oblikovalsko-kulinarične izkušnje je 65 EUR in vključuje:

  • 9-hodni vegetarijanski meni v Žičkem dvoru v Mariboru, postrežen na slovenskem oblikovalskem pogrinjku, sestavljenem iz novih oblikovalskih kosov v omejeni seriji;
  • bon v vrednosti 20 EUR za nakup oblikovalskih izdelkov.

 

Vinska spremljava in ostala pijača se strežeta ločeno.

 

Število mest na posamezni večerji je omejeno na 25, nakup vstopnic pa je možen v MAO spletni trgovini.

 

Vstop na dogodke je mogoč le ob izpolnjevanju PCT pogoja.

DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, je program, ki ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvaja v okviru Distributed Design Market Platform.

Pop-up večerja

Petek, 17. september 2021

Žički dvor, Vojašniški trg 2b, Maribor, ob 19. uri

Sobota, 18. september 2021

Žički dvor, Vojašniški trg 2b, Maribor, ob 19. uri

Razstava

20. september - 20. november 2021

Projektna pisarna CzK Maribor, Partizanska cesta 11, vsak delavnik med 9. in 17. uro

Romana Brina Gobec (Brinas)

Navdih črpa iz narave in vsega, kar jo obdaja, še bolj pa iz tega, kar doživlja, ko zapre oči. Njeno poslanstvo je ustvarjati se z rokami, odkrivati organske, napredne materiale in raziskovati neštete možnosti barvanja tekstila z naravnimi barvami.

Bojana Križanec

Bojana Križanec je diplomirala iz kiparstva na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani (sedaj Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici). Samostojno je razstavljala v številnih galerijah ter prejela več nagrad. Zadnjih nekaj let izdeluje krožnike za prestižne restavracije doma in v tujini (Hiša Franko, La Subida, Amelia, Noel in druge).

Gašper Fabijan

Gašper Fabijan je arhitekt, ki ga vse bolj veseli tudi oblikovanje. Tako pri arhitekturi kot pri oblikovanju manjših objektov mu pomagajo navdihujoče zgodbe, s pomočjo katerih se predmet oblikuje sam in tako postane brezčasen.

Lučka Berlot in Ági Göb (MOSEANIC)

Lučka Berlot je oblikovalka in pedagoginja, ki se ukvarja s produktnim in unikatnim oblikovanjem, predvsem svetil in dodatkov za dom. Vodi svojo blagovno znamko Lučkabučka, od leta 2019 pa z madžarsko oblikovalko Agi Gob razvija material in znamko Moseanic Partnership. Agi Gob je v Budimpešti doštudirala urbano in produktno oblikovanje, trenutno pa se ukvarja z oblikovanjem embalaže in produktov ter s fotografijo.

Rok Oblak (Salto Dionys)

Rok Oblak je diplomiral iz industrijskega oblikovanja na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in magistriral iz aplikativnih umetnosti na kanadski univerzi Emily Carr. Poleg delavnice Levo, kjer oblikuje izdelke pod znamko Salto Dionys, aktivno deluje tudi v ustvarjalnem laboratoriju KRATER. V svojem delu se ukvarja z biokompoziti, uporablja lokalne materiale in koncipira nove proizvodne procese DIY in DIT strategij.

Katarina Dekleva in Nuša Jelenec

Nuša Jelenec, industrijska oblikovalka, in arhitektka Katarina Dekleva sta se spoznali v skupini Spoznaj svojo hrano na BIO25. Od tedaj redno profesionalno sodelujeta, saj ju družijo podobni interesi, oblikovalski pristop in filozofija. Obe zanimajo trajnostni principi, 'naredi si sam' kultura, humor v oblikovanju in arhitekturi, kulinarika in vrtnarjenje.

Kristina Pucko in Špela Ambrož (OD OKA)

OD OKA je rezultat projektnega sodelovanja med Špelo Ambrož in Kristino Pucko. Avtorici ustvarjata domiseln jedilni servis za vznemirljive pogrinjke.

Anamarija Dimovska (Natura Morta)

Oblikovalka keramike Anamarija Dimovska raziskuje tradicionalne oblike in arheološke najdbe preteklosti, pri čemer se srečuje z vprašanjem o prihodnosti. Z eksperimentalnim pristopom in alkimističnim razvijanjem receptov za mešanje glazur ustvarja neponovljive efekte. Površina predmetov priča o edinstveni transformaciji, ki se dogaja skrita očem, med fazo glazurnega žganja.

Vera Fois

Vera Fois je arhitektka in magistrica menedžmenta, ki obožuje oblikovanje in arhitekturo. Rada raziskuje nove koncepte in različne tehnologije izdelave, predvsem se rada posveča detajlom. V zadnjem času raziskuje tudi oblikovanje keramike.