fbpx

Kaj želite poiskati?

PREDAVANJE

Glasbeni posel 2.0 MB: Avtorske in sorodne pravice v glasbi

10. jun 2019

| 18:00

CzK MB

Predavanje: 18:00–20:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

10. junija se v Projektni pisarni Centra za kreativnost v Mariboru nadaljuje serial Glasbeni posel 2.0. Tokrat bo predaval Nikola Sekulović na temo avtorskih in sorodnih pravic v glasbi.

Srečanje je del uposabljanja Glasbeni posel 1.0, ki ga organizira SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center v sodelovanju s Centrom za kreativnost (Muzej za oblikovanje in arhitekturo Ljubljana). Dotaknili se bomo osnovnih pojmov, ki določajo področje avtorskega prava v glasbi, nato pa zakopali globlje. Ugotovili bomo, da gre za temo, ki jo je treba nenehno aktualizirati, nadgrajevati svoje znanje in izkušnje s tega področja ter biti neprestano v dialogu z deležniki, ki jih področje avtorskega prava zadeva. Da, tako pomembna je ta tema!

Nastop skupine BalKan duo
Vasko Atanasovski – flavta, saksofon
Zoran Majstorovic – kitara, oud, kamal

Glasbena poslastica dveh prekaljenih mojstrov, ki v svojem zvoku spajata desetletja izkušenj ustvarjanja ter preigravanja od klasične glasbe in jazza do tradicionalne glasbe in rocka. Močni glasbeni osebnosti uporabljata svoj bogat instrumentarij za ustvarjanje različnih zvočnosti, ki potujejo od njunih avtorskih skladb do tradicionalnih pesmi, ki izhajajo iz različnih kultur sveta ter z glasbo Balkana kot nosilko njunega repertoarja.

Vasko Atansovski: saksofonist in flavtist je eden najbolj vsestranskih in kreativnih slovenskih skladateljev in glasbenikov, znan po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock in klasičnimi glasbeniki ter mojstrskim pristopom do vseh glasbenih stilov. Izdal je že 13 albumov in si za svoje delo prislužil številne pohvale občinstva in kritikov.

Zoran Majstorovic: jazz glasbenik, kitarist, multiinštrumentalist, aranžer in skladatelj. Prejemnik številnih nagrad, ki sodeluje v različnih glasbenih projektih, igra v več orkestrih ter sodeluje in nastopa z mnogimi domačimi, hrvaškimi, ter svetovno znanimi glasbeniki. Njegov umetniški interes ni omejen le na jazz in etno glasbo, temveč je razširjen tudi na druga sredstva umetnosti, ki presegajo glasbo in se ukvarjajo z zvokom kot materialom, sestavnim delom vsakdanjega življenja.

Usposabljanje Glasbeni posel v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Projekt se izvaja v sklopu aktivnosti Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Nikola Sekulović

Nikola Sekulović je član nekaterih pomembnih slovenskih glasbenih skupin (Dan D, Laibach, Demolition Group) ter strokovnjak za avtorske pravice in druga poslovne zadeve na področju glasbene industrije. Za sabo ima več kot 2.000 nastopov, 50 albumov ter glasbena dela za več avdiovizuelnih produkcij. Kar četrt stoletja je bil dejaven tudi v založništvu in fonogramski industriji, kjer se je v okviru Dallas Records in Mars Music ukvarjal s spremembami poslovnih konceptov po razpadu prejšnjega ekonomskega sistema. Imel je priložnost sodelovati z glasbeniki iz različnih žanrov (Čuki, Helena Blagne, Siddharta, Big Foot Mama, Mi2, Šank Rock, Alenka Godec, Omar, Gibonni, Toše Proeski, Goran Bregović, Severina, Plavi Orkestar, Bajaga, itd.) ter s tujimi partnerji, predvsem EMI/Virgin in Sony ATV. Urejal je avtorske pravice za filmsko industrijo in reklamne kampanje, sodeloval je pri organizaciji nekaterih odmevnejših koncertov in glasbenih prireditev, o poslovanju na glasbenem trgu pa predava na

Program partnerske mreže