Kaj želite poiskati?

Konferenca / Razstava

Jenny From The Block

8. maj-18. sep 2020

[OBVESTILO] Zaradi priporočil Ministrstva za zdravje smo se odločili konferenco Jenny from the Block prestaviti na 17. in 18. september. Kljub odpovedi konference pa bo v Fotopubovem projektnem prostoru potekala razstava Jenny from the Block med 8. majem in 13. junijem.

 

Fotopub v sodelovanju s Centrom za kreativnost predstavlja:

 

Jenny From The Block: Skupinska razstava
8. 5. – 13. 6. 2020
Fotopub

 

O razstavi

 

Ob konferenci pod kuratorstvom Špele Pipan pripravljamo razstavo, ki bo v Fotopubovem projektnem prostoru predstavila dela desetih mednarodnih umetnikov, ki se v svoji praksi dotikajo blockchain tehnologij oziroma z njimi povezanih idej in konceptov.

 

Blockchain je digitalna podatkovna baza, ki skladišči in potrjuje vse podatke na način, ki ga je skoraj nemogoče ponarediti. Tako vzpostavlja popolnoma nov način dojemanja digitalnih informacij, saj ustvarja okolje, v katerem je lahko digitalna datoteka unikatna. Čeprav je tehnologija relativno dobro poznana v povezavi s kriptovalutami v sferi decentraliziranega digitalnega denarnega sistema, je v javnosti še vedno precej nerazumljena. Že od samega začetka jo obdaja nekakšna misterioznost, ki tej “magični in mistični” tehnologiji pripisuje aspekte tehno-utopije, kot tudi bojazni o tehnokratski prihodnosti. Možnosti uporabe blockchain tehnologije v drugih sektorjih ali celo na državno-upravni ravni so številne in vedno bolj sprejete, kar poraja mnogo vprašanj o tem kdo vseeno določa (bi določal) parametre uporabe. Poglavitni dejavnik za uporabo blockchain tehnologije v katerem koli sektorju je pravzaprav decentralizacija strukture moči/oblasti v distribuiranem sistemu uporabnikov, ki tako postanejo samoupravljani. Vendar, ali bi blockchain prihodnost zares povrnila veljavo sleherniku, ali bi njena uporaba zgolj podarila obstoječe neenakosti?

 

Razstava Jenny from the Block skozi ustvarjanje narativnega okolja prikazuje fiktivno prihodnost, v kateri blockchain tehnologija operira na vladno-upravljalni ravni. Pripoved je podana z vidika Jenny, delavke v vladnem kulturnem sektorju, ki je obsesivno in nekoliko zarotniško začela preučevati vplive te tehnologije na kulturo in umetnost. Na prvi pogled humorno podani gradniki alternativne realnosti se bodo skozi umetniška dela dotaknili pomembnih vprašanj, vplivov, prednosti in slabosti, ki bi jih takšna uporaba tehnologije prinesla. Razstava bo tako raziskovala avtomatizirane socialne odnose, pojav samoupravljanih socialnih (umetniških) skupin, algoritme, ki bi lahko napovedali uporabo digitalnih “dobrin” in vsebin na spletu, prediktivno tehnologijo za tržno vrednost in uspešnost umetnin, anonimnost, psevdonimnost in izvrševanje nadzora ter regulacije. Razstava bo v ospredje postavila vprašanje, kdo upravlja z metrikami takšnega (vladnega) distribuiranga sistema in raziskovala kategorizacijo znanja in kulture v tej novi tehnološko-kulturni krajini.

 

Ob otvoritvi razstave, ki je prva izmed sedmih razstav v Fotopubovem projektnem prostoru letos, bo izdan tudi Fotopub Catalogue 2019, katalog razstav in projektov, ki smo jih v produkciji Fotopuba priredili v preteklem letu, ki ga že tradicionalno oblikuje nagrajenec Prešernovega sklada Nejc Prah.

 

Razstavljajo: Ed Fornieles, Simon Denny, Jaya Klara Brekke, Rafal Zajko, Harm van den Dorpel, Jure Kastelic, Jonas Lund, Omsk Social Club, Justice Thélot, LightningK0ala; Curators / kuratorja: Špela Pipan & Dušan Josip Smodej

 

Obisk razstave je brezplačen. Več info >>

 

Jenny From The Block: Konferenca o uporabi blockchain tehnologij v kulturnem in kreativnem sektorju
17. – 18. september 2020
MAO

 

O konferenci

 

Projekt predstavlja javni diskurzivni program izobraževanja slovenskih kulturnih operaterjev, tako posameznikov kot institucij, o možnostih uporabe tehnologije blockchain v svojem vsakodnevnem delovanju. S programom javnih mreženjskih srečanj, predavanj in pogovorov bo konferenca Jenny from the Block iskala potencialne povezave med slovenskim kulturno-umetniškim prostorom in akterji s področja kriptoindustrij, ter na eni strani poskušala razviti modele za uspešno integracijo tovrstnih tehnologij v kulturnem in kreativnem sektorju, in na drugi strani kriptoindustriji predstavila kulturni prostor kot potencialni prostor za sodelovanje, investicije in implementacijo oziroma testiranje prototipnih konceptov uporabe tehnologij blockchain.

 

Fotopub skozi večletno delo ugotavlja, da sistemi javnega kulturnega financiranja ne zagotavljajo zadostne stabilnosti za uspešen trajnostni razvoj kulturne institucije ali posameznikov. Kot najnovejša izmed nacionalno aktivnih kulturnih organizacij spoznava, da je paradigma slovenske kulturne politike, ki je bila začrtana v 80ih in 90ih letih prejšnjega stoletja, tudi namenjena organizacijam in akterjem, ki so v tistem času nastajali in ob svojem nastajanju to paradigmo zarisali. Kultura se ne more zanašati zgolj na javne vire financiranja. Upoštevajoč uspešne kulturne modele nekaterih zahodnih držav lahko ugotovimo, da je za umestitev kulture med razvojne komponente države pomembno zastaviti kulturni model, ki skozi svoje delovanje v javnem interesu prav tako ustvarja kapital. Zaradi specifičnosti slovenske družbeno-politične situacije, so se klasični pristopi k monetizaciji kulture v zadnjih letih izkazali za neuspešne. Alternativa znanim klasičnim pristopom se pojavlja z razvojem sodobnih tehnologij in novih načinov produkcije, posredovanja in konzumacije kulturnih vsebin. Z uporabo blockchain tehnologije Fotopub želi ustvariti lastno mikroekonomijo, ki temelji na aktivni participaciji posameznika, umetnika, gosta, producenta, investitorja ali kupca, neposrednem mikrofinanciranju, absolutni decentralizaciji celotnega delovanja kulturne institucije in posledičnemu plemenitenju kapitala

 

Prvi korak k raziskovanju novega modela delovanja je konferenca Jenny from the Block, ki želi slovenske kulturne operaterje, tako posameznike kot institucie, izobraziti o ugodnostih uporabe tehnologije blockchain v svojem vsakodnevnem delovanju.

 

Dvodnevna konferenca s priznanimi mednarodnimi predavatelji bo v prvem dnevu s pričetkom ob deseti uri v treh vodenih okroglih mizah raziskala teme uporabe blockchain tehnologij v umetniškem trgu, implementacije blockchain tehnologij na vsakodnevno delovanje kulturne institucije in možnosti razvoja blockchain tehnologij v prihodnosti ter nevarnosti njihove uporabe.

 

V drugem dnevu bodo okroglim mizam sledile tri delavnice, ki bodo zainteresirane posameznike uvedle v razumevanje avtorskih pravic v povezavi z blockchain tehnologijami z dr. Majo Bogataj Jančič, jim predstavile osnove trgovana s kriptovalutami z Blažem Blokarjarjem, ki se poklicno ukvarja  s kriptovalutami in blockchain tehnologijo, ter jih vodile po procesu izgradnje SkyMinerja, naprave, ki neuporabljeni internet vsakega posameznega uporabnika posreduje naprej v mrežo.

Četrtek, 21. maj 2020

09.00 - 10.00

Registracija in kava

10.00 - 10.30

Otvoritveni nagovori

10.30 - 11.15

Uvodno predavanje

11.30 - 13.00

Panel – Uporaba blockchain tehnologij na trgu umetnosti

 

Jure Sutar (Iconomi), Harm van den Dorpel (left.gallery), Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino), Dorian Batycka (.art)

13.00 - 14.00

Kosilo

14.00 - 15.30

Panel – Uporaba blockchain tehnologij v kulturni NVO

 

Gregor Novak (Suncontract), Tanja Bivic (Blockchain Alliance Europe), Harm van den Dorpel (left.gallery), Dušan Josip Smodej (Fotopub)

15.30 - 16.00

Premor za kavo

16.00 - 17.30

Panel – Prihodnost blockchain tehnologij v kulturnem in kreativnem sektorju

 

Peter Merc (Blockchain Association), Vuk Čosić (net.art), Dorian Batycka (.art), Elena Zavalev (CADAF)

17.30 - 18.00

Premor

18.00 - 20.00

Večerja

20.00 - 24.00

Mreženjska zabava s KALU-jem

Petek, 22. maj 2020

10.00 - 12.00

Delavnica – Blockchain in avtorske pravice

13.00 - 15.00

Delavnica – Osnove trgovanja s kriptovalutami

15.30 - 19.00

Delavnica – Izdelava SkyMinerja

Jure Sutar

Maja Bogataj Jančič

Gregor Novak

Tanja Bivic

Harm van der Dorpel

Peter Merc

Dorian Batycka

Elena Zavalev

Vuk Čosić

Blaž Blokar

Dušan Josip Smodej

Program partnerske mreže