fbpx

Kaj želite poiskati?

Konferenca / Razstava

Jenny From The Block

8. maj-13. jun 2020

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Fotopub v sodelovanju s Centrom za kreativnost predstavlja:

 

Jenny From The Block: Skupinska razstava
8. 5. – 13. 6. 2020
Fotopub

 

O razstavi

 

Blockchain je digitalna podatkovna baza, ki skladišči in potrjuje vse podatke na način, ki ga je skoraj nemogoče ponarediti. Tako vzpostavlja popolnoma nov način dojemanja digitalnih informacij, saj ustvarja okolje, v katerem je lahko digitalna datoteka unikatna. Čeprav je tehnologija relativno dobro poznana v povezavi s kriptovalutami v sferi decentraliziranega digitalnega denarnega sistema, je v javnosti še vedno precej nerazumljena. Že od samega začetka jo obdaja nekakšna misterioznost, ki tej “magični in mistični” tehnologiji pripisuje aspekte tehno-utopije, kot tudi bojazni o tehnokratski prihodnosti. Možnosti uporabe blockchain tehnologije v drugih sektorjih ali celo na državno-upravni ravni so številne in vedno bolj sprejete, kar poraja mnogo vprašanj o tem kdo vseeno določa (bi določal) parametre uporabe. Poglavitni dejavnik za uporabo blockchain tehnologije v katerem koli sektorju je pravzaprav decentralizacija strukture moči/oblasti v distribuiranem sistemu uporabnikov, ki tako postanejo samoupravljani. Vendar, ali bi blockchain prihodnost zares povrnila veljavo sleherniku, ali bi njena uporaba zgolj podarila obstoječe neenakosti?

 

Razstava Jenny from the Block skozi ustvarjanje narativnega okolja prikazuje fiktivno prihodnost, v kateri blockchain tehnologija operira na vladno-upravljalni ravni. Pripoved je podana z vidika Jenny, delavke v vladnem kulturnem sektorju, ki je obsesivno in nekoliko zarotniško začela preučevati vplive te tehnologije na kulturo in umetnost. Na prvi pogled humorno podani gradniki alternativne realnosti se bodo skozi umetniška dela dotaknili pomembnih vprašanj, vplivov, prednosti in slabosti, ki bi jih takšna uporaba tehnologije prinesla. Razstava bo tako raziskovala avtomatizirane socialne odnose, pojav samoupravljanih socialnih (umetniških) skupin, algoritme, ki bi lahko napovedali uporabo digitalnih “dobrin” in vsebin na spletu, prediktivno tehnologijo za tržno vrednost in uspešnost umetnin, anonimnost, psevdonimnost in izvrševanje nadzora ter regulacije. Razstava bo v ospredje postavila vprašanje, kdo upravlja z metrikami takšnega (vladnega) distribuiranga sistema in raziskovala kategorizacijo znanja in kulture v tej novi tehnološko-kulturni krajini.

 

Ob otvoritvi razstave, ki je prva izmed sedmih razstav v Fotopubovem projektnem prostoru letos, bo izdan tudi Fotopub Catalogue 2019, katalog razstav in projektov, ki smo jih v produkciji Fotopuba priredili v preteklem letu, ki ga že tradicionalno oblikuje nagrajenec Prešernovega sklada Nejc Prah.

 

Razstavljajo: Ed Fornieles, Simon Denny, Jaya Klara Brekke, Rafal Zajko, Harm van den Dorpel, Jure Kastelic, Jonas Lund, Omsk Social Club, Justice Thélot, LightningK0ala; Curators / kuratorja: Špela Pipan & Dušan Josip Smodej

 

Obisk razstave je brezplačen. Več info >>

Projekt je del partnerske mreže Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenije.

Četrtek, 21. maj 2020

09.00 - 10.00

Registracija in kava

10.00 - 10.30

Otvoritveni nagovori

10.30 - 11.15

Uvodno predavanje

11.30 - 13.00

Panel – Uporaba blockchain tehnologij na trgu umetnosti

 

Jure Sutar (Iconomi), Harm van den Dorpel (left.gallery), Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino), Dorian Batycka (.art)

13.00 - 14.00

Kosilo

14.00 - 15.30

Panel – Uporaba blockchain tehnologij v kulturni NVO

 

Gregor Novak (Suncontract), Tanja Bivic (Blockchain Alliance Europe), Harm van den Dorpel (left.gallery), Dušan Josip Smodej (Fotopub)

15.30 - 16.00

Premor za kavo

16.00 - 17.30

Panel – Prihodnost blockchain tehnologij v kulturnem in kreativnem sektorju

 

Peter Merc (Blockchain Association), Vuk Čosić (net.art), Dorian Batycka (.art), Elena Zavalev (CADAF)

17.30 - 18.00

Premor

18.00 - 20.00

Večerja

20.00 - 24.00

Mreženjska zabava s KALU-jem

Petek, 22. maj 2020

10.00 - 12.00

Delavnica – Blockchain in avtorske pravice

13.00 - 15.00

Delavnica – Osnove trgovanja s kriptovalutami

15.30 - 19.00

Delavnica – Izdelava SkyMinerja

Maja Bogataj Jančič

Gregor Novak

Tanja Bivic

Harm van der Dorpel

Peter Merc

Dorian Batycka

Elena Zavalev

Vuk Čosić

Blaž Blokar

Dušan Josip Smodej

Program partnerske mreže