fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Predavanje

Kinematografija prihodnosti

8. okt 2020

| 16:00-19:00

Vetrinjski dvor

Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Trendi kinematografije se skozi leta spreminjajo. Definira jih razvoj tehnologije in s tem povezane navade občinstev. Vse bolj se nagibajo k angažiranim konceptom in narekujejo načine produkcije in/ali prikazovanja.

 

Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost in v soorganizaciji s StopTrik MFF.

 

Udeležba je brezplačna. Število prostih mest je omejeno. Rezervacija mesta je obvezna s sporočilom na email info@av-projektor.si do 12. ure na dan dogodka.

Projektor je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. V sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev ter društvoma Filmski producenti Slovenije in Društvo avdiovizualnih producentov.

Ob obisku upoštevamo preventivne protivirusne ukrepe:
– udeležba brez znakov bolezni,
– uporaba razkužila za roke pri vstopu,
– upoštevanje higiene kihanja in kašljanja,
– upoštevanje medosebne razdalje (1,5 m),
– obisk z lastno masko (obvezno).

16:00

(Ne-)organizirana) filmska pokrajina: stanje in prognoze // Marina Gumzi, predavanje, 75 min

Po enoletnem podiplomskem študijskem raziskovanju globalnih trendov kulture konzumiranja filmske naracije ter, splošneje, hitro spreminjajočega odnosa do podob in ekranov, ki uokvirjajo te podobe, bo Marina Gumzi predstavila nekatere aktualne vidike sistemov produkcije in distribucije avdiovizualnih vsebin, ter na podlagi izbranih primerov inovativnih distribucijskih modelov in kuratorskih praks ponudila v razmislek nekatere prognoze glede nadaljnjega razvoja sodobne filmske industrije.

17:15

Odmor

17:30

Prihodnost kinematografije in Baza slovenskih filmov // Lev Predan Kowarski in Jasna Pintarič, primer dobre prakse // 60 min

Prihodnost kinematografije nas je v Sloveniji doletela nenadno in sistemsko povsem nepripravljene. Z razglasitvijo epidemije in zaprtjem kino dvoran smo bili prisiljeni ob vsem drugem tudi kinematografski spored preseliti na splet, če smo želeli dosegati vsaj del občinstva. Baza slovenskih filmov je v času epidemije postala edino namensko spletno okno v svet za domačo kinematografsko produkcijo. Kratkoročno dobra rešitev. Kaj pa na dolgi rok pomenijo spremembe, ki so nas doletele? Ekosistem, ki ga sestavjajo filmski ustvarjalci, producenti, distributerji, prikazovalci in občinstvo se bo prisiljen razviti in spremeniti. Kaj bo za dobro delovanje potrebno storiti v novi normalnosti in kako bomo to izvedli? Jasna Pintarič in Lev Predan Kowarski bosta analitično razdelala nastalo situacijo in problematiko osvetlila z nekaj različnih zornih kotov.

 

/// BSF: Baza slovenskih filmov je največja prosto dostopna filmska podatkovna baza za domačo produkcijo in spletni arhiv, ki uporabnikom ponuja dostop do slikovnega, pisnega in video gradiva ter omogoča ogled številnih slovenskih filmov.

18:30

Druženje

Program partnerske mreže