fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Pop-up trgovina

Pop-Upstart: Oloop Design, Polona Poklukar in Borut Popenko

6. - 7. dec 2018

CzK Maribor

Predstavitev in pop-up shop: četrtek, 6.12. od 18:00 do 22:00

Pop-up shop: petek, 7.12. od 10:00 do 18:00

Delavnica kvačkanja preproge: petek, 7.12. od 10.30 do 12.00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Vabljeni na Pop-Upstart dogodek v Projektno pisarno Centra za kreativnost v Mariboru, kjer se vsak mesec predstavljajo slovenski oblikovalci z različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja ter prodajajo svoje izdelke. Na ta način želimo spodbujati podjetništvo kreativcev, predvsem s promocijo njihovih inovativnih, trajnostnih in oblikovno zanimivih produktov, ki so že na trgu, ob tem pa spoznavamo tudi njihove pristope k ustvarjanju, prodaji in trženju ter načine spopadanja s težavami, ki pri tem nastajajo.

 

Na decembrskem dogodku bodo svoje izdelke, idejno zasnovo ter razvoj poslovne vizije predstavili skupina Oloop Design, Polona Poklukar in Borut Popenko. Borut Popenko, vizualni umetnik, in Polona Poklukar, oblikovalka unikatov, uspešno delujeta vsak na svojem področju že vrsto let. Polona in Borut nista le partnerja v zasebnem življenju. Kot tandem občasno nastopata pri različnih projektih. Po skupnem konceptualnem rezu sta med drugim ukrojila tudi senčnik Diamant, ki ga bosta predstavila tudi na tokratnem Pop-Upstart dogodku.

 

Vljudno vabljeni na predstavitveni pogovor s tokratnimi ustvarjalci, ki bo v četrtek, 6. decembra 2018, ob 18. uri v Projektni pisarni Maribor, Partizanska cesta 11. Prav tako pa vabljeni, da se v petek, 7. decembra med 10.30 in 12.00 zakvačkate v preprogo. Število mest na delavnici je omejeno, zato so predhodne prijave obvezne. Cena delavnice je 20eur na osebo (poravna se neposredno izvajalki ob prihodu).

 

Delavnica: Preproga v nastajanju

 

V Maribor sicer ne pride preproga velikanka, saj ima ta sedaj že 6m v premeru, pride pa manjša različica, na kateri lahko posedite in se naučite osnovnih principov njene izdelave. Ideja za projekt in preprogo je nastala leta 2012, kjer je kot tekstilna instalacija v nastajanju z naslovom ‘Povezave’ nudila naključnim obiskovalcem trenutke umirjenega udejstvovanja, ustvarjalnega izražanja, zdravilnega spominjanja in sproščenega druženja. Projekt je zaživel novembra 2012 v Galeriji Kresija v Ljubljani in nadaljeval svojo pot: v Trst (2013), Novo Gorico (2013), Grad Štadenberg (2014), Galerija Bačva, Zagreb, (2015), Škofja Loka (2015), projekt Hiša na hribu (2017), Udine (2018).

 

 

Oloop Design

Avtorska skupina Oloop Design, ustanovljena leta 2003, je aktivna in prepoznavna na različnih področjih vizualnega ustvarjanja – v produktnem oblikovanju, oblikovanju prostorskih postavitev in tekstilni umetnosti, obenem pa oblikovanje povezuje z družbeno angažiranim delom. Med njene pomembnejše projekte zadnjih treh let prav gotovo sodijo Razkrite roke, kjer se oblikovanje in delo s tekstilom prepletata s kulturno in socialno integracijo ranljive skupine žensk. Za projekt so avtorice prejele nagrado Alpine Pluralism Award 2018. Kreacije Oloop se nikdar ne zgodijo v zaprtih prostorih, saj je participatornost nujna podstat njihovega ustvarjanja. Začasno naseljujejo najrazličnejše prostore in z ulice vabijo ljudi, da iz sveta visoke tehnologije prestopijo v svet visokega dotika”: “Ta neverjetna moč naših rok – da izražajo, ustvarjajo, materializirajo stvari, ki se porodijo v nas – nas vedno znova fascinira. S tem ko se posameznik zave moči svojih rok, krepi lastno voljo do življenja, sam

Polona Poklukar

Polona je prek umetniških zvrsti, kot so risba, grafika, instalacija, artefakt …, zajadrala v polje oblikovanja, kjer v zadnjem času raziskuje predvsem formo klobuka, ki ga obravnava na likovno-kiparski način. Z damskimi klobuki, ki s svojo ekspresivnostjo presegajo banalnost vsakdanjega modnega dodatka, se predstavlja v različnih galerijah in muzejih doma in v tujini. Leta 2014 je zanje prejela nagrado na ljubljanskem Mesecu oblikovanja.

Borut Popenko

Borut raziskuje in ustvarja vizualne podobe in prostore v mediju slike, videa in instalacij, duhovite nenavadne artefakte, kot so op art ure, svetila iz plastičnih predmetov, predmetni rebusi in zložljive smuči, pa tudi druge (ne)športne in (ne)vsakdanje rekvizite, ki jih lahko dojemamo kot humorne umetniške, a hkrati uporabne predmete.

Program pop-upstart