fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Predavanje / Svetovanje

Prenos veščin: Marko Peljhan

17. in 21. dec 2020

| 19:00

Na spletu

Predavanje: 17. dec ob 19:00

Svetovanja: 21. dec med 17:00 in 19:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Marko Peljhan je konceptualni umetnik, raziskovalec in redni profesor na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara. Deluje na meji med umetnostjo, tehnologijami in znanostjo in njegovo delo je bilo v zadnjih 27 letih predstavljeno v številnih muzejih in razstavah ter nagrajeno na številnih bienalih in festivalih. Med drugim je prejel nagrado Ars Electronice zlata nika, predstavil se je na 50. in 58. bienalu v Benetkah in na Documenti v Kasslu. Iz njegovega umetniškega delovanja je nastalo več projektov, v katerih se umetnost prepleta z visoko tehnologijo in industrijo.  Leta 2007 je soustanovil podjetje C-Astral, ki je danes eno izmed vodilnih na svetu na področju proizvodnje majhnih brezpilotnih letalskih sistemov, bil je pa tudi eden izmed ključnih pobudnikov ustanovitve Centra Odličnosti Vesolje, ki je med drugim poskrbelo za izdelavo in izstrelitev prvega slovenskega mikro-satelita za opazovanje zemlje NEMO-HD.

 

Na tokratnem dogodku se bomo zato posvetili vprašanju, kakšne razvojne in tudi poslovne priložnosti lahko odpira umetniško udejstvovanje in kako lahko umetniško razmišljanje prispeva k razvoju inovacij in nepričakovani rabi tehnologij.

 

Projekti, pobude in sodelovanja Marka Peljhana segajo na področja ekologije, družbene refleksije in aeronavtičnih ter vesoljskih raziskav. V svojih umetniških akcijah pogosto uporablja materiale in metode, ki se neposredno soočajo s sistemi družbene kontrole in njihovimi strategijami, z razvojem novih komunikacijskih tehnologij, transportom in nadzorom ter vprašanjem, na kakšen način sistemi politične, ekonomske in vojaške moči pospešujejo razvoj tehnologij in kako lahko ta razvoj usmerjamo s pomočjo t.i. »konverzije«.

 

Individualna svetovanja zato namenjamo predvsem umetnikom, ki jih zanima, kako svoje umetniško udejstvovanje preleviti v poslovno idejo, ter podjetnikom, ki jih zanima strateško sodelovanje med umetniškim in raziskovalnim sektorjem.

 

Za svetovanje so potrebne prijave: https://forms.gle/5V65yvZ3C74TdF8P7 


Marko Peljhan je razstavljal na Ars Electronici in v muzejih, kot so MoMA PS1, New Museum of Contemporary Art, NTT ICC v Tokiu, YCAM v Jamagučiju, Van Abbemuseum Eindhoven, ACC v Gvangdžuju ter Garage v Moskvi idr. Leta 2001 je prejel nagrado Ars Electronice zlata nika za projekt Polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstnom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciativo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča refleksiji globalnega pomena arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere ter je bila leta 2011 predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije ter je začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji vesolja. Leta 1998 je npr. v Piranu organiziral za AV Studio  v sklopu Dnevov Informatike  prvo živo video povezavo med takratno rusko vesoljsko postajo MIR in Slovenijo medtem ko je le ta letela nad Slovenijo. V radijskem spektru je poznan kot S54MX.

 

Podjetje C-Astral, ki ga je soustanovil s Samom Stoparjem in Nejcem Troštom v Ajdovščini, je vodilni igralec na svetovnem tržišču na področju proizvodnje majhnih brezpilotnih letalskih sistemov (Unmanned Aerial Systems – UAS) s fiksnim krilom, s posebnim poudarkom na visoki produktivnosti, vzdržljivosti, geodetskih izmerah iz zraka in drugem daljinskem zaznavanju. Njihovi najpogostejši naročniki so komercialni operaterji UAS, večja institucionalna omrežja, znanstveni uporabniki ter vladni subjekti. Trenutno C-Astralovi sistemi letijo pri več kot desetih vladnih uporabnikih na štirih celinah in se uporabljajo za raziskave, iskanje pogrešanih, zaščito sil, zaščito meja, nadzor požarov in daljinsko zaznavanje. Uporablja jih tudi več kot 100 komercialnih in znanstvenih operaterjev po vsem svetu. V okviru C-Astrala delujeta multidisciplinarni laboratorij za programsko in strojno opremo za delo v aerodinamiki in za integracijo sistemov ter prototipna CAD/CAM-delavnica za izdelavo in modeliranje kompozitnih materialov. C-Astralovi sistemi danes letijo po vseh celinah, tudi v ekstremnih okoljih, kot so odprti kopi na velikih višinah, puščave, gore, Antarktika, Arktika in kmetijska zemljišča ter gozdovi po vsem svetu.

Marko Peljhan

je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Projekt Atol je vozlišče za raziskovalne umetnosti, transdisciplinarno produkcijo umetniških projektov, taktične medije, založništvo, izobraževanje, skupnostne platforme, delovanje na področju produkcijske in komunikacijske infrastrukture ter znanstvene in tehnološke raziskave. V sklopu Projekta Atol deluje tudi glasbena založba rx:tx. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je Marko prvič predstavil na Documenti leta 1997 ter leta 2003 na 50. bienalu v Benetkah. Lansko leto se je v slovenskem paviljonu 58. beneškega bienala predstavil s projektom »Here we go again … SYSTEM 317«, ki je del ciklusa »Resolucija« namenjenega podajanju konkretnih rešitev za identificirane družbene probleme.

Program Prenos veščin