fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Prihodnost bivanja: Dunaj

5. mar-21. maj 2021

Designforum Wien

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

V Designforumu na Dunaju je bila med  5. marcem in 21. majem na ogled razstava svežega izbora izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja, lokalnih sestavin in trajnostnih načel!


Predstavljeni izdelki in storitve združujejo ustvarjalnost s poslovno vizijo. Poudarjamo zgodbe majhnih blagovnih znamk, ki izražajo funkcionalnost, strast do življenja in narave, inovativne načine uporabe lokalnih materialov, zlasti lesa, in nove tehnike proizvodnje, ki se opirajo na regionalno obrtništvo in napredne tehnike trajnostne proizvodnje.

 

Nabor 90 izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti »Made in Slovenia«, je nastal v zadnjih dveh letih in v mnogočem predstavlja napore Centra za kreativnost, ki deluje v sklopu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje – povezovati, promovirati, podpirati in razvijati kulturni in kreativni sektor v Sloveniji ter ga aktivneje povezati z gospodarstvom, znanostjo in izobraževanjem. Izdelki napovedujejo prihodnost bivanja, kjer surovih materialov ni več v izobilju, kjer je treba racionalizirati načine produkcije in uporabe človeških virov ter izdelke približati novi generaciji uporabnikov, ki si želijo njim prilagojene rešitve. Te so v tehnološko napredni in inovativni izdelavi, ki jo proizvajalci in oblikovalci združujejo z ljubeznijo do življenja in narave.

 

  • V primeru podjetja Donar, ki izdeluje stole, govorimo o celotnem svetovnem nazoru, kako uporabiti plastične odpadke v novem, izjemnem izdelku. Njihovi stoli Nico Less in Collodi vključujejo netkane tkanine iz recikliranih plastičnih steklenic. Klobučevina, iz katere izdelujejo lupine sedal, je industrijski izdelek, ki se sicer uporablja za zvočno izolacijo v avtomobilih in pod avtocestami.

 

  • Svetilo Stellar je studio Mashoni oblikoval z mislijo na kontekst in čas, v katerem živimo. Upošteva osnovno človeško potrebo po nadzoru, zato vsebuje napredno elektroniko za nadzorovanje svetlobnega snopa. Prostorska prilagodljivost izhaja iz konstrukcije svetila, ki uporabniku ponuja personalizirano rešitev. Svetilo je oblikovano kot lebdeč predmet v prostoru in omogoča širitev v vse tri dimenzije.

 

  • Na tehnologiji lebdenja temelji ML-1, prvi lebdeči gramofon na svetu. Z združitvijo ljubezni do glasbe s skrbnim vključevanjem tehnologije in zvočnih komponent so v podjetju Mag-Lev Audio ustvarili gramofon prihodnosti za tradicionalni medij vinilne plošče.

 

  • Če se vrnemo še veliko dlje nazaj, v čas renesanse, naletimo na t. i. studiole, kabinete, v katere so se zatekali premožni humanisti in v njih shranjevali svoje dragocenosti. Po vzoru slednjih lahko tudi današnji ljubitelj vina za svojo zbirko vin za dušo in vse, kar sodi zraven, izbere posebej za to izdelano vinsko omarico iz slovenskega češnjevega lesa, ki sta jo za Vulgaris Woodcut oblikovali in izdelali Nina Koželj in Manca Kemperl.

 

To so le štiri izmed zgodb, ki jih predstavljamo na razstavi, nastali v sodelovanju med Centrom za kreativnost, SKICO – Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Avstriji, Designforumom Wien in Veleposlaništvom Republike Slovenije na Dunaju.

 

Tokio furniture and lighting

Atelje Mali

Dan Adlešič

Darja Malešič

David Tavčar

Desnahemisfera

Eva Garibaldi

Iztok Lemajič

Jana Mršnik

JNŽ studio x Nastja Utroša

KOBEIAGI KILIMS

Matej Štefanac

Monochomre

Nina Malovrh

Peter Štrukelj

Peter Zabret

Rudi Vrhovšek, Blaž Skodlar

SADAR + VUGA

Studio Moste

Tilen Sepič

Tina Košak Koren - Zavod Floios

Tina Rugelj

Veronika Rožmanc

Vulgaris

Wilsonic design