fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
e-knjige

Prišel, videl, bral

24. sep 2020

| ob 17:00

SNG Maribor

Kazinska dvorana, Slovensko narodno gledališče, Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Založba Beletrina v sodelovanju s Centrom za kreativnost organizira dogodek »Prišel, videl, bral«, ki bo potekal 24.9.2020 ob 17:00 v Kazinski dvorani SNG Maribor v Mariboru.

 

Tema dogodka bosta knjiga in branje kot temeljna gradnika kulture v sodobnem razdrobljenem svetu, razvoj in trženje novih formatov e-knjige, zvočne knjige in drugih digitaliziranih vsebin, njihove produkcije, distribucije in promocije. Govorci bodo predstavili trende v sodobnem založništvu in načine spopadanja z izzivi, ki so in bodo v prihodnje oblikovali ne le trg, pač pa tudi odločitve in načine razmišljanja v založništvu.  

 

Dogodek je namenjen širši javnosti kot tudi vsem akterjem, ki vplivajo na razvoj lokalnega in nacionalnega založniškega, knjigotrškega in širšega kulturnega sektorja. Namen dogodka bo z zanimivimi gosti svetovnega kova in na atraktiven način spodbuditi in predstaviti razvojne priložnosti knjižnega sektorja na področju knjige in branja. Širšo in strokovno/poslovno javnost bodo predavatelji seznanili z dobrimi in inovativnimi praksami s področja sodobne založniške dejavnosti v okviru KKS.

 

Zaradi razvoja vrste negativnih trendov pri bralnih navadah v zadnjih letih in vztrajnega krčenja KKS (predvsem založniškega sektorja) v slovenskem prostoru želimo z dogodkom vzpodbuditi izmenjavo novih praks, širši in strokovno/poslovni javnosti pa predstaviti čim več aspektov sodobne založniške dejavnosti z različnih razvojnih vidikov in praks. Knjiga namreč kljub novim medijem ostaja temelj družbenega dialoga ter z njim povezanega intelektualnega in umetniškega ustvarjanja. Zaradi slabše bralne kulture se posledično kažejo negativni trendi pri prodaji in izposoji knjig, kar v končni fazi močno vpliva na razvoj celotnega KKS sektorja.

Dogodek »Prišel, videl, bral« poteka v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Projekt se izvaja v sklopu aktivnosti Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

od 17. ure naprej
  • Pogovor s Pawełom Horbaczewskim, 
  • Pogovor z Rüdigerjem Wischenbartom,
  • Zaključni pogovor s Pawełom Horbaczewskim, Rüdigerjem Wischenbartom, Bronjo Žakelj in Goranom Vojnovićem.
  • Sprejem s pogostitvijo.

 

*Dogodek bo potekal v angleškem jeziku. Za prevod bo poskrbljeno. Moderira Ksenija Horvat. 

Paweł Horbaczewski

Paweł Horbaczewski je lastnik in direktor podjetja Arta Tech s sedežem v Wroclawu na Poljskem. Podjetje Arta Tech se ukvarja z ustvarjanjem inovativnih rešitev, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Razvijajo namenske programske rešitve za naprave, ki so namenjene branju elektronskih knjig tako za navadne uporabnike kot tudi v izobraževalne namene. Med drugim so tudi proizvajalec bralnikov s tehnologijo e-črnila znamke inkBOOK.

Rüdiger Wischenbart

Rüdiger Wischenbart je svetovalec in publicist s področja kulture, kulturne industrije, globalnega knjižnega trga, inovativnih rešitev iz založniškega in medijskega sveta. V založništvu uživa sloves enega največjih poznavalcev evropskega in svetovnega knjižnega trga. Je avtor številnih raziskav za UNESCO, IPA in drugih mednarodnih organizacij ter organizator različnih konferenc o založništvu v ZDA, Avstriji in Nemčiji. Med letoma 1998 in 2001 je deloval kot direktor komunikacij v okviru Frankfurtskega knjižnega sejma, od leta 2003 pa na Dunaju vodi svoje podjetje Content and Consulting.

Bronja Žakelj

Bronja Žakelj je po izobrazbi diplomirana novinarka, ki je s svojim prvencem Belo se pere na devetdeset pretresla slovensko knjižno realnost. Zaradi izjemnega odziva v medijih je po knjigi poseglo veliko število ljudi, ki sicer ne berejo redno – nagovorila je ciljno skupino »slabih bralcev«, ki jo je sicer marketinško težko spodbuditi h nakupu knjige in branju. S knjigo Belo se pere na devetdeset smo prvič doživeli, da je isti naslov tiskane in elektronske knjige zasedal prvo mesto med izposojo v knjižnicah. Avtorica bo predstavila odličen model pristopa do bralcev in svojo pot promocije knjige, ki je bila do sedaj prodana v več kot 15.000 izvodih.

Goran Vojnović

Goran Vojnović je pisatelj in režiser. Za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je preveden v osem jezikov, je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Tudi za svoja naslednja romana, Jugoslavija, moja dežela in Figa, je prejel nagrado kresnik. Romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela so uprizorili v gledališču. Neznani avtor je s prvencem postal eden najbolj prepoznavnih kulturnikov pri nas, ki je tudi z naslednjimi izdajami uspel nagovoriti velik krog bralcev. Kako mu to uspeva, bomo izvedeli na dogodku.

Program Partnerske mreže