fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Izbor projektov na javnem pozivu

Izbrani so projekti poziva Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti

Center za kreativnost je pod okriljem evropske platforme Distributed Design, v sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti, ki bo potekala od 26. septembra do 19. novembra 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti, objavil že drugi odprti poziv za koprodukcije serij v omejeni nakladi CzK #2, v okviru katerega smo izbrali 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki bodo s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt ali vidno posodobili že obstoječega. Produkt bo predstavljen na osrednji razstavi Trienale rokodelstva in obrti in v nadaljevanju tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

Na poziv je prispelo 59 predlogov, strokovna komisija v sestavi: Maja Vardjan (kustosinja MAO), dr. Tanja Roženbergar (kustosinja SEM), Anja Radović (vodja Bienala oblikovanja), Ivana Borovnjak (oblikovalski kolektiv OAZA) in Rok Kuhar (ALUO) je pregledala prispele prijave in izbrala 10 predlogov, ki bodo prejeli finančno podporo v višini 1.000 EUR, mentorstva in podporo mednarodnih strokovnjakov za razvoj projekta.

 

Strokovna komisija je ocenila splošno visoko kakovost prijav in med drugim izpostavila inovativnost prijaviteljev, upoštevanje načel krožnega gospodarstva, nadaljevanje dolgoletnih rokodelskih tradicij, učinkovito izkoriščanje lastnosti materialov, priložnost za ohranitev specifičnih tehnoloških znanj, učinkovito povezovanje sodobnih problematik s starimi običaji, naslavljanje aktualne okoljske problematike ter podpiranje biodiverzitete.

 

Nadaljevanje projekta lahko spremljate na naši spletni strani ter na spletni strani platforme Distributed Design.

Uršula Oitzl Magister, Lucija Perko: Medeninasta žlička

Medeninasta žlička je stilizirana interpretacija Plečnikovih elementov in njegove ideje, iz preprostega materiala ustvariti uporabni izdelek z dodano vrednostjo.

Festival lesa, Andraž Rudi Vrhovšek: Kočevska krošnja

Kočevska krošnja je zasnovana kot organizator prostora, zato je implementacija tega produkta možna ne le zgolj v funkciji stojala za pribor, temveč razširitve na družino izdelkov, kot so košara ali pladenj za ključe, glavnike in nosilci za očala. Za izdelek so uporabljeni naravni materiali, saj gre za ostanke sadnega drevja ali grmičevja.

Črt Štrubelj, Luka Bernik: Keramična vlažilka prsti VuVu

VuVu je keramična posoda zakopana v zemljo, ki preko kapilarnega prenosa vode zemljo optimalno vlaži in spodbuja premislek o racionalni porabi vode pri vzgajanju rastlin.

Maruša Mazej: Disfunkcija

Projekt Disfunkcija raziskuje preobrazbo iz uporabnega v neuporabno. Z nadgradnjo projekta želi avtorica ohraniti uporabnost izdelka in raziskati sodobne načine dekorja.

Pjorkkala: Kaduja

Kaduja je pripomoček za vzhajanje, peko in shranjevanje kruha. Zgleduje se po tradicionalnih pripomočkih, ki jih preko oblikovanja in uporabe 3d tiska gline prevaja v sodoben izdelek, prilagojen navadam današnjih gospodinjstev.

Rok Oblak, Luka Pleskovič: Čebelino

Čebelino je pitnik za čebele izdelan s pomočjo 3d tiska mešanice naravne gline in žaganja. Biokompozitni material omogoča zadostno pronicanje vode, da jo čebele lahko posrkajo iz površine in preživijo najbolj sušno obdobje poletja.

Rok Oblak: Glazura iz gradbenih odpadkov

Projekt obsega razvoj glazure izdelane iz gradbenih odpadkov in predstavlja nadaljevanje projekta Forbidden Vernaculars. Skodelici „KRATER kup“ se bosta pridružila čajnik in servirni krožnik, glazura pa bo registrirana za splošno uporabo v jedilni keramiki.

Darja Malešič: Sestavljivi čevelj Corn Dolly

Corn Dolly je sestavljivi čevelj za podpornike biodiverzitete, rokodelstva in pravice do popravila. Obutev se v svoji vizualni interpretaciji naslanja na davni, skoraj pozabljeni žetveni običaj v tradicionalni poganski evropski kulturi, in sicer, izdelovanje pletenega okrasja ali koruzne lutke iz zadnjega snopa žetve, katerega naj bi hranili do naslednje pomladi za zagotovitev dobre letine.

Lara Baler, Boris Ouček: Ropotuljica Oreika

Oreika je ropotuljica narejena iz materiala Nuxit® in v sebi nosi semena avtohtonih drevesnih vrst. Ko dojenček ropotuljico preraste jo enostavno zavržemo – posadimo v zemljo in s tem omogočimo, da iz odpadnega produkta vzklije novo življenje.

Nina Vastl Štefe: Prešita odeja življenja

Avtorica želi oblikovati in ročno izdelati tekstilni kos, ki bi imel veliko simbolno vrednost in bi bil na različne načine uporaben vse življenje. Večnamenski tekstilni kos je lahko odeja, pregrinjalo, prt, zavesa, preproga, zastor ali okras.