fbpx

Kaj želite poiskati?

Natečaj

Z natečajem Kreativnega pogona do kreativnih rešitev za zunanja senčila

V okviru natečaja Kreativni pogon, ki poteka v koprodukciji Centra za kreativne industrije Maribor in Center za kreativnost / MAO, je komisija izbrala najboljšo rešitev za zunanja senčila, ki jo je pripravil oblikovalec Nikolaj Salaj. Na natečaj za podjetje Skupina Optima, ki je bil objavljen lansko jesen in se je zaključil z izborom najboljših rešitev v mesecu maju 2022, se je prijavilo pet oblikovalcev in kreativnih podjetij. Od vseh pridobljenih predlogov, idej in raziskav, sta en oblikovalec in en kreativni tim pripravila konkretne idejne predloge, od katerih je bil izbran en idejni predlog, namenjen za pripravo prototipa za zunanja senčila v naslednji fazi.

 

Natečaj Skupine Optima je potekal v dveh fazah. V prvi fazi je Skupina Optima opredelila podjetniški izziv in pozvala skozi platformo Centra za kreativnost k sodelovanju ustvarjalce, ki imajo znanja in izkušnje pri razvoju, zasnovi in oblikovanju novih izdelkov v proizvodnji, saj želi razviti nov produkt na področju zunanjih senčil in zastiral za različne objekte, industrijske stavbe, stanovanjske hiše idr. podal tehnične zahteve, ki pričakuje, da jih bodo nova senčila izpolnjevala. Skupino Optima vodi ideja o novih senčilih z namenom, da bi že obstoječe stavbe več prihranile pri energiji, ki bi jo sicer porabili za hlajenje notranjih prostorov. Pomembni vidiki pri razvoju senčil in zastiral so bili inovativnost oblikovne zasnove, zanesljivost pri uporabi, cenovno-stroškovni vidik ter primernost uporabe na različnih objektih. Neposredni uporabniki novih, učinkovitih senčil bi bili lastniki različnih zasebnih in javnih objektov (hiše, večstanovanjske hiše, poslovni prostori, industrijski objekti). Na natečaj se je prijavilo več različnih kreativce in podjetij s svojimi pobudami ter tudi konkretnimi predlogi. Komisiji so bili najbolj všeč predlogi, ki so najbolj zadostovali tehničnim značilnostim, in sicer oblikovalca Nikolaja Salaj in Studia Prapra, katero kreativni ekipo je vodila Sara Badovinac.

 

Rešitev Sare Badovinac je vsebovala uporabo zanimivega materiala, nitinola, ki je zlitina niklja in titana, spominskemu materialu ki spreminja obliko glede na temperaturo. Nitinol bo na nizki temperaturi ostal v obliki v kateri je bil upognjen, ko pa se temperature zvišajo, pa se povrne v prvotno obliko. Zasnovali so senčila, ki omogočajo tudi dober pretok zraka in s tem tudi hladijo zgradbo v vročih dneh, prav tako pa omogoča prilagajanje na različne velikosti in oblike senčenja.

 

Nikolaj Salaj je svojo rešitev utemeljil na modularnosti, elementarnosti in izraznosti. Osnova modularnega principa sestoji iz dveh ključnih elementov – členka in paličja, ki omogočata fleksibilnost. Konstrukcija je narejena iz kovinskih elementov, ki so standardizirana, hkrati pa omogočajo personifikacijo za posamezne objekte. Rešitev pa omogoča tudi množico kompozicijskih in vizualnih raznolikosti.

 

V drugi fazi smo organizirali sestanek z naročnikom rešitve z namenom, da poda še več informacij o tem, kaj pričakuje v predlogih ter dopolnitev predlogov v skladu z zahtevami natečaja. Dopolnitev predloga je podal Nikolaj Salaj, ki je zadovoljil pričakovanja naročnika. Njegov predlog je odprl možnosti za nadaljnje sodelovanje, pripravo prototipa in testiranje produkta.

Projekt Kreativni pogon nastaja v okviru Partnerske mreže CzK 2019 – 2022. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Program Partnerske mreže