fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek

DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek

Sodeluj v kulinarični izkušnji programa Design Dining in izdelaj omejeno serijo oblikovalskih izdelkov za pogrinjek!

V sklopu programa DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvaja pod okriljem evropske platforme Distributed Design Market Platform, objavljamo odprti poziv, v okviru katerega bomo izbrali do 10 oblikovalcev, ki bodo s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt za namen namiznega pogrinjka in ga tudi proizvedli (v omejeni seriji). Izbrani pogrinjek bo predstavljen na pop-up večerjah in razstavah doma in v tujini.

 

Tema, ki bo izbrane produkte povezovala med seboj in z menijem, ki ga bo vizionarsko ustvaril mladi, že večkrat nagrajeni glavni kuharski mojster ljubljanske restavracije Tabar Jakob Pintar, je ritual: iščemo različne poglede in koncepte, ki poudarjajo obredno naravnano prehranjevanje, ga vzdržujejo in častijo, vendarle pa včasih rušijo in so eksperimentalni, da naredijo prostor za vzpostavitev novih ritualov.

 

Veselim se projekta, ker sem tudi sam kot kuhar zmeraj na preži in v iskanju novih idej, kako predstaviti svoje jedi. Nekoč bele krožnike so zamenjali unikatni izdelki keramikov, mizarjev in drugih obrtnikov. Dati možnost umetniku, da je neobremenjen s tem, kako se bo na koncu predmet uporabil na mizi, se mi zdi izvrstna ideja. Tako nastajajo produkti, ki presegajo meje vsakdanjega, pričakovanega in udobnega. Želim si nenavadnih oblik in nenavadnih materialov, ki bodo tudi meni dovolil narediti korak v neznano.– Jakob Pintar, chef

Kaj iščemo?

Iščemo idejne zasnove oz. prototipe izdelkov, ki sodijo v pogrinjek in so novi oz. še niso bili proizvedeni. Spodbujamo drznost in eksperimentiranje v okvirih podane teme, vendar naj se pri tem ohranijo funkcionalnost in tržnost produkta ter uporaba trajnostnih metod proizvodnje in trajnostnih materialov. Kot navdih ali izhodišče za oblikovanje pogrinjkov lahko oblikovalci uporabijo tudi oblikovalske kose iz zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Vsak produkt v posamezni kategoriji bo proizveden v omejeni seriji: 100 kosov. MAO in CzK jih bosta uporabljala za namene predstavitev na pop-up večerjah in razstavah ter posamezne primerke tudi dodala v zbirko MAO; po predstavitvah na lokacijah bo lahko avtor 70 kosov uporabljal za lastne namene.

 

Kategorije izdelkov:

 • krožniki
 • kozarci
 • skodelice
 • pribor
 • tekstil
 • drugo

 

Komisija si pridržuje pravico, da znotraj ali zunaj navedenih kategorij izbere poljubno število oblikovalcev in zmanjša število kosov posamezne serije.

Kaj ponujamo oblikovalcem?

 • Strokovno mentorstvo za izvedbo novega izdelka v omejeni seriji, pri čemer oblikovalci ohranijo vse moralne in materialne avtorske pravice ter lahko v lastni produkciji kasneje izdelajo še več serij (po septembru 2021).
 • Sodelovanje s priznanim slovenskim kuharskim mojstrom Jakobom Pintarjem pri ustvarjanju pogrinjka za novo kulinarično izkušnjo.
 • Finančno spodbudo: vsakemu oblikovalcu bo za zasnovo novega produkta namenjenih 1.500 EUR (z vključenim DDV), s tem da se lahko doda tudi lastni vložek, kar je treba navesti pri prijavi.
 • Individualna svetovanja in izobraževalni delavnici z  Veerle Wenes (lastnico galerije Valerie Traan, Belgija ter umetniško vodjo oblikovalske znamke Valerie Objects) ter generalnim direktorjem Jezeršek gostinstvo d.o.o.,Martinom Jezeršekom, katere namen so nadgradnja znanja in usmeritve s področja trženja izdelkov namiznega pribora. Oba mentorja bosta spremljala projekte med procesom razvoja.
 • Širšo prepoznavnost doma in v tujini skozi pop-up večerje ter razstave. Povezovali se bomo s partnerji z EU-platforme Distributed Design Market Platform ter gostovali na dogodkih Vienna Design Week, Zagreb Design Week in BIO 27.
 • Izkušnjo dela v skupinskem procesu, kjer se sicer posamezna idejna zasnova oz. prototip razvije v produkt, a na koncu postane del celote in kot takšna najde pot do uporabnika.

Kriteriji izbora

 • Oblikovanje: z namenom krepitve in bogatenja uporabnikove ritualne izkušnje prehranjevanja.
 • Produkcija: realistična zasnova glede na finančni in časovni okvir, z lokalno proizvodnjo, s prepletanjem tradicionalnih tehnik in novih tehnologij ter z mislijo na trajnostna načela.
 • Materiali: lokalni in trajnostni, spodbuja se tudi uporaba novih, predvsem biorazgradljivih materialov.

Pogoji za sodelovanje in način prijave

Na poziv se lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki imajo svojo dejavnost ali stalno prebivališče registrirano v Sloveniji in ki delujejo na področju oblikovanja.

 

Prijavi se lahko posamezen oblikovalec (za eno ali več kategorij) ali pa skupina oblikovalcev, ki skupaj zasnuje celoten oblikovalski pogrinjek, pri čemer je treba jasno navesti, kdo je oblikoval kateri kos. Komisija si pridržuje pravico, da med izdelki ene ekipe izbere poljubno število kosov za produkcijo.

 

Prijavite se prek spletnega obrazca na naši strani, s klikom na gumb »Prijavi se« v zgornjem desnem kotu, za kar si morate ustvariti uporabniški račun. Če se prijavlja ekipa, naj prijavo odda en član. Pri prijavi boste morali oddati povezavo do mape (naložene na poljuben strežnik), kjer naj bodo:

 • idejna zasnova oz. prototip (skice, renderji, fotografije itd.)
 • vsaj trije referenčni projekti
 • finančni razrez stroškov produkcije (pri čemer navedite, ali boste vložili tudi lastna sredstva, in ocenite, koliko)

 

Prav tako bo ob prijavi treba oddati skico v materialu (idejni prototip oz. maketo), in sicer v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, v pisarni BIO (pritličje desno), ali pa s pošiljko na naslov: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana, s pripisom: DESIGN DINING.

Časovnica

 • Rok za oddajo prijav: 18. maj 2021
 • Objava rezultatov: do konca maja 2021
 • Produkcija: 10. junij – 30. avgust 2021
 • Pop-up večerje: do pet dni v septembru 2021 (natančni roki bodo določeni kasneje)
 • Razstave: spremljevalni program BIO 27, maj–september 2022 (ostale lokacije bodo določene kasneje)

Komisija

Prispele predloge bo na podlagi zgoraj opisanih kriterijev ocenila strokovna komisija. Strokovno komisijo sestavljajo:

 • Digna Kosse in Lucas Mullié (Foodcurators)
 • Jakob Pintar (restavracija Tabar)
 • Andreja Japelj (Atelje Japelj)
 • Ana Kerin (Kana London)
 • Maja Vardjan (MAO)
 • Urška Krivograd (CzK)

 

Komisija bo po pregledu vseh prispelih prijav naredila predizbor in nato z izbranimi oblikovalci individualno sklenila dogovore o sodelovanju.

O platformi Distributed Design Market Platform

Distributed Design Market Platform je evropska platforma za izmenjavo in mreženje članov evropskega gibanja »makerjev« oz. proizvajalcev in je rezultat presečišča dveh svetovnih trendov – gibanja ustvarjalcev in digitalizacije oblikovalske discipline. Platforma, ki združuje 18 evropskih organizacij s področja oblikovanja, distribucije in produkcije, je štiriletni projekt, ki ga s pomočjo sklada Ustvarjalna Evropa financira Evropska unija.

 

Več na: www.distributeddesign.eu

Razpisovalec

Center za kreativnost, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Distributed Design Market Platform

Znesek

do 1.500 EUR

Delež sofinanciranja

Do 100%

Rok za prijavo

18. maj 2021