fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Razstava MADE IN v Dresdnu

5. nov–12. dec 2021

Dresden, Nemčija

Platforma MADE IN s povezovanjem oblikovanja, raziskovanja in dediščine spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi obrtniki in sodobnimi oblikovalci. Povezuje obrtnike, oblikovalce, raziskovalce, kustose in teoretike pri zastavljanju aktualnih vprašanj, povezanih z dediščino in produkcijo.

 

Potujoča razstava MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja se je prvič odprla 17. februarja 2020 v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo razstavo gostili med 16. majem in 20. septembrom 2020. Tokratno, zadnjo razstavo organizira Kunstgewerbemuseum pri Staatliche Kunstsammlungen Dresden skupaj z Westsächsische Hochschule Zwickau.

 

Kje se kaj proizvaja? Kdo to naredi? Iz česa je narejeno? V času tehnološkega preobrata in nenehnega pomanjkanja virov čutimo željo, da bi izvedeli več o izvoru našega sveta dobrin. MADE IN, platforma za raziskovanje, oblikovanje in kulturno dediščino združuje obrtna podjetja in ustvarjalne strokovnjake in se posveča tem vprašanjem.

 

V središču razstave je arhiv, ki v obliki predmetov, fotodokumentacije in zgodb predstavlja in prikazuje delo okoli štiridesetih obrtnih podjetij iz različnih regij Evrope, med katere spadajo mizarske in keramične delavnice, pa tudi mlekarne in proizvajalci zamaškov. Razpon podjetij kaže podobnosti: kako globoko so zakoreninjene prakse in znanja v posameznih regijah, čustvena povezanost s tehnikami in viri – pa tudi negotova prihodnost tradicij.

 

Osem podjetij se je skupaj s kreativci iz vse Evrope intenzivno ukvarjalo z osrednjimi vprašanji in izzivi posamezne regionalne produkcije; kako lahko kreativno ustvarimo nekaj novega z lokalnimi viri in starimi rokodelskimi tradicijami?

 

V kolikor se boste potepali v okolici Dresdna, vabljeni na ogled razstave, sicer pa si lahko tukaj ogledate nekaj fotografij preberete več o projektu.

MADE IN