fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
DELAVNICA

Spekulativno oblikovanje

14.–16. apr 2019

CzK Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Inštitut za transmedijski dizajn Murska Sobota, Mladinski in Kulturni Klub Murska Sobota, Academia Maribor s podporo Centra za kreativnost pripravljajo dogodek Future Friends (Prijatelji Prihodnosti), ki se bo v sklopu projekta Speculativeedu.eu v sodelovanju s priznanimi evropskimi institucijami na področju spekulativnega dizajna odvijal v Mariboru.

Kot uvod v dogodek Future Friends bo v Mariboru, od 14. do 16. aprila 2019, od 9.30 do 18.00, v projektni pisarni Centra za kreativnost, Maribor, potekala trodnevna intenzivna delavnica, ki jo bodo vodili svetovno priznanimi oblikovalci, učitelji in raziskovalci na področju spekulativnega dizajna: James Auger, Matt Ward, Ingi Helgason, Ivica Mitrović, Michael Smyth, Oriana Persico, Salvatore Iaconesi, Rosario Hurtado, Jimmy Loizeau in Dash Macdonald, s katerimi bodo udeleženci delavnice oblikovali možne scenarije prihodnosti. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, njen cilj pa je udeležencem predstaviti prakso spekulativnega oblikovanja s poudarkom na “resničnem svetu”, ki se nanaša na potrebe ljudi, družbe, politike in gospodarstva. Skupaj bomo (po)iskali odgovor na vprašanje kdo oz. kaj bi lahko bili prijatelji prihodnosti. Bodo to predmeti, umetnost, zelenjava, nov sistem ali mogoče občutek?

Na delavnico so vabljeni mladi strokovnjaki in študentje, ki so vpisani v dodiplomski, podiplomski, magistrski, doktorski študij na področju oblikovanja, psihologije, antropologije, arhitekture, urbanizma, informatike ter računalništva, sociologije, vizualne in novih medijskih umetnosti ter ostalih sorodnih področij.

Dogodek Future Friends bo mešanica izobraževalnih dogodkov, delavnic,  konference z odprto razpravo, konference in odprte razprave, spremljali pa jo bodo tudi dogodki namenjeni mreženju. Prav slednjemu bo namenjena zabava Happy Future Friends (Srečni prijatelji prihodnosti), ki bo odprta za vse, ki želite izmenjevati znanje in izkušnje s strokovnjaki in javnostjo.

SpeculativeEdu je izobraževalni projekt, ki ga sofinancira ERASMUS +, program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport, namenjen krepitvi novih (inter in multidisciplinarnih) izobraževalnih metod in praks 21. stoletja, s poudarkom na odnosih med tehnologijo, ljudmi in družbo na področju spekulativnega oblikovanja.

James Auger

je oblikovalec, raziskovalec in pedagog, ki na osnovi praktičnih pristopov oblikovanja preučuje, kaj pomeni obstajati v tehnološko bogatem okolju danes, in kaj v prihodnosti. James je tudi partner v spekulativni praksi oblikovanja Auger-Loizeau, njuni projekt pai so bili objavljeni in razstavljeni na mednarodni ravni, vključno z Newyorškim Muzejem sodobne umetnosti MoMA, oblikovalskim muzejem 21_21 Design Sight v Tokiu, Muzejem znanosti v Londonu, festivalom Ars Electronica v Linzu in drugimi. James je zunanji ocenjevalec na Univerzi za oblikovanje v Edinburghu, gostujoči profesor na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Ženevi (HEAD) in član žirije prestižnih nagrad “IF Design”.

Matt Ward

je raziskovalec. Njegove raziskave obsegajo širok spekter interesov, od spekulativnega oblikovanja do radikalne pedagogike. Matt je prav tako oblikovalec, pisatelj in ustanovitelj DWFE; post-disciplinarnega, delno fiktivnega sindikata, ki išče smisel v konstrukciji izrednega in se ukvarja z oblikovanjem dejavnosti, objektov in incidentov, z namenom, da bi opredelili dojemanja ljudi. Matt je vodja oddelka za oblikovanje na Londonski univerzi Goldsmiths.

Ivica Mitrović

predava kot docent interaktivno oblikovanje in interaktivno medijsko oblikovanje na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za umetnost, Univerza v Splitu. Ivica se aktivno zavzema za promocijo novih oblikovalskih disciplin kot so interaktivno, kritično in spekulativno oblikovanje, s poudarkom na razvoju novih in nastajajočih praks spekulativnega oblikovanja in izobraževalnih metod. Ivica je koordinator projekta SpeculativeEdu.

Ingi Helgason

poučuje interaktivno oblikovanje in tehnološke inovacije na britanski univerzi Open University. Kot raziskovalka na Univerzi Napier v Edinburgu se osredotoča na interaktivne sisteme in interakcije, ki jih posreduje tehnologija, njeno raziskovalno delo pa vključuje: oblikovanje in inovacije sistemov v javnih, socialnih in urbanih prostorih; na izkustvenem vidiku - raziskovanje afektivnih, estetskih in čustvenih odzivov na tehnologijo; ter družbenih in kulturnih posledic interaktivnih sistemov.

Michael Smyth

raziskuje in poučuje na področju oblikovanja interakcij. Navdušen nad prostorom med ljudmi in tehnologijo, natančneje človekom in računalnikom, se pri svojem delu osredotoča na prihodnost in interakcije, ki nam omogočajo boljše razumevanje našega sveta in našega mesta v njem ter špekulirajo o tem, kaj bi v prihodnosti lahko bilo. Michael je izredni profesor na Centru za oblikovanje interakcij na britanski Univerzi v Edinburgu, na oddelku za oblikovanje interakcij.

Salvatore Iaconesi in Oriana Persico

proučujeta spremembe v družbi, ki izhajajo iz prihajajočih vseprisotnih omrežij in tehnologij. Salvatore je oblikovalec interakcij, inženir robotike, umetnik, heker; Oriana je umetnica in pisateljica. Med poetiko in politiko, telesi in arhitekturo ter revolucionarnimi poslovnimi modeli, par spodbuja vizijo sveta, v katerem je umetnost tista, ki združuje znanost, politiko in gospodarstvo. Salvatore in Oriana poučujeta dizajn na različnih univerzah, med njimi ISIA v Firencah in Università La Sapienza v Rimu. Sta tudi ustanovitelja raziskovalnega centra HER - Human Ecosystems Relazioni, ki uporablja umetnost in oblikovanje za ustvarjanje procesov kulturnega pospeševanja preko podatkov kot eksistencialne meje človeka v sodobnih družbah.

Jimmy Loizeau

raziskuje komunikacijsko oblikovanje, pri tem pa se osredotoča na kvalitativne in kvantitativne družbene raziskave. Je predavatelj za dizajn na mednarodno priznanem oddelku za oblikovanje na Univerzi v Londonu, Goldsmiths. Njegovi projekti naj bi obstajali na, ali tik znotraj periferije možnosti. Ti novi sistemi, sheme ali izdelki ponujajo spremenjen pogled na možna sodelovanja z infrastrukturami in tehnologijami na podlagi spekulativnega oblikovanja.

Rosario Hurtado

je kot predavateljica in raziskovalka na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Ženevi HEAD (MA Space & Communication) napisala sedanji kurikulum, ki se nenehno razvija in preoblikuje kot odziv na premike v družbeno-političnih in gospodarskih zadevah, medtem ko aktivno spodbuja mednarodni diskurz oblikovanja z razvojem in promocijo novih praks. Rosario je 18 let delovala kot višja predavateljica na Univerzi v Londonu Goldsmiths, gostujoča profesorica na Univerzi za likovno umetnost HFBK v Hamburgu in predavateljica na londonski univerzi Royal College of Art.

Dash Macdonald

je del oblikovalske skupine Dash N 'Dem, katere obsežni participativni projekti so osredotočeni na politično izobraževanje in sodelovanje. Ideje naseljujejo različne medije in platforme kot sredstvo za vznemirjanje, pri čemer uporabljajo koprodukcijo kot obliko kolektivnega delovanja, ki spodbuja različno občinstvo h kritičnemu in ustvarjalnemu izražanju in razmišljanju. Dash poučuje na oddelku za oblikovanje na Univerzi v Londonu, Goldsmiths.