fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
PRIPOROČAMO

Marmelada: Vprašanje vizualnega stila pri vizualizaciji podatkov

11.–13. sep 2019

Mestni muzej Ljubljana

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Vabimo vas, da se v sklopu Bienala neodvisnih prijavite na predavanje in delavnico na temo vizualizacije podatkov, ki jo v sodelovanju z Indigo festivalom in Mestnim muzejem Ljubljana (MGML) pripravlja društvo Tretaroka. Delavnico bo izvedel Juuso Koponen, priznan finski informacijski oblikovalec.

Tridnevna delavnica za vizualizacijo podatkov bo raziskovala tematiko brezbrižnosti, odtujenosti in apatije v primerjavi z zanimanjem, vključevanjem in sočutjem. Katere merljive razsežnosti lahko uporabimo za merjenje takšnih abstraktnih pojmov ter kako lahko najdemo in predstavimo vzorce in vpogled v podatke? Delali boste z eklektičnimi podatki, ki vključujejo statistične podatke, geopodatke, podatke o vladni porabi, analize komunikacijskih in kulturnih artefaktov ter še marsikaj. Priporočljivo za udeležence, ki imajo začetno in srednje obsežno znanje s področja infografike, vendar to ni pogoj, tako da se lahko prijavi vsakdo z ljubeznijo do vizualizacije podatkov. Obenem je uporabno (vendar ni nujno potrebno) osnovno poznavanje enega ali več programov, kot so Excel, Illustrator, Tableau, Flourish, Datawrapper, R ali QGIS. Udeleženci prinesejo svoje prenosne računalnike.

ODPORA: Ministrstvo za kulturo RS; KOPRODUKCIJA: Indigo festival in Mestni muzej – Muzej in galerije mesta Ljubljane (SI), Center urbane kulture Kino Šiška (SI), Koponen Hilden (FI)

Juuso Koponen

je soustanovitelj informativnega studia Koponen+Hildén in avtor sveže nastalega vodnika Data Visualization Handbook (Aalto ARTS Books, 2019). Na Univerzi Aalto, Univerzi za uporabne znanosti Haaga-Helia in drugih finskih univerzah poučuje informacijsko oblikovanje in podatkovno novinarstvo. Njegove delavnice za vizualizacijo podatkov so bile izvedene že v različnih mestih, denimo v Helsinkih, Tampereju, Lahtiju, Ouluju, Lappeenranti, Torniu, Ljubljani in Amsterdamu.