fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
DELAVNICA

Izjave udeležencev: Prenos veščin / Uroš Belantič

17. oktober 2018

Uroš Belantič je bil navdušen nad vsemi oblikovalkami, ki so se udeležile delavnice Prenos veščin, in vsaka je prišla s svojo posebno zgodbo. »Ena med njimi je na primer izjemno talentirana in bo svoje potenciale pri nas težko izkoristila. Ker je izrazito kreativna, se ne bo ukvarjala s podjetništvom, brez česar pri nas ne gre. Druga na primer ima že povsem izdelano podobo, tudi tržno, tako da so pričakovale in potrebovale različne nasvete. Poskušal sem jim svetovati glede na njihove potrebe, trenutni položaj, zmožnosti, da bi lažje začrtale svojo pot naprej,« pravi Belantič, ki prav tako kot udeleženke ni vedel, kaj lahko od delavnice pričakuje, dan pa je zaključil z izjemno pozitivnimi vtisi.

 

 

Tina Verbič, študentka magistrskega študija modnega oblikovanja v Helsinkih

 

Delavnice z Urošem Belantičem se je udeležila, ker njegovo delo občuduje že od srednje šole naprej, zato ni želela izpustiti priložnosti, da ga spozna osebno in seveda pridobi od njega kakšen nasvet in nova znanja. Pričakovala je skupinsko delavnico, zato je bila toliko bolj navdušena nad individualnim delom. »Pri magistrskem študiju imam dva mentorja, ki mi res nesebično pomagata. Ampak v modni industriji je redko kdo pripravljen deliti svoje izkušnje in znanje z mladimi, kot je tokrat storil Uroš Belantič. Res je veliko vredno, da sem v osebnem pogovoru dobila mnenje strokovnjaka o svojem delu, pa tudi nasvete, kako naprej,« pravi Tina, ki ima v modni industriji sicer že kar precej izkušenj, med drugim je šest mesecev opravljala pripravništvo pri sloviti modni hiši Kenzo v Parizu. Zaveda se, da bo po zaključku študija težko dobiti delo, saj je evropska modna industrija zasičena z mladimi oblikovalci, prav tako pa je težko začeti samostojno pot. Pravi, da v tujini težko uspeš brez priporočil, vsekakor pa je nabiranje izkušen izven Slovenije nadvse priporočljivo in koristno.

 

 

Janja Videc, magistra modnega oblikovanja

 

Danes uspešno razvija svojo blagovno znamko, ki preprosto nosi njeno ime. Vabilu na delavnico z Urošem Belantičem se je z veseljem odzvala, saj je njegovo delo spremljala že kot študentka. »Individualni način dela na delavnicah je zame nekaj novega, zato pravzaprav nisem vedela, kaj pričakovati. Bilo je odlično, dobila sem pozitiven odziv na svoje delo in tudi pozitivno inspiracijo za vnaprej. Moj cilj je namreč delovanje v tujini in Uroš mi je dal zelo konkretne nasvete, kako bi lahko to dosegla,« je povedala Janja, ki na slovenski modni sceni ni neznanka. »Pomembno je, da so mladi oblikovalci kar se da dejavni in da se udeležujejo modnih dogodkov. Sama vsako leto z novo kolekcijo sodelujem na Ljubljanskem tednu mode, kamor sicer prideš s povabilom. Meni je vrata na dogodek odprla moja magistrska naloga.«

 

 

Maja Modrijan, trajnostna oblikovalka, profesorica likovne umetnosti

 

Ni klasična modna oblikovalka, saj se ne spogleduje z modnimi smernicami, ki se spreminjajo od danes na jutri, temveč je njeno ustvarjanje naravnano trajnostno, ekološko in etično. Modne kose in vse, kar sodi zraven, na primer embalaža, ustvarja z reciklažo, iz odpadnih materialov. Na delavnico se je prijavila, ker svoje kose, trenutno so aktualne balerinke iz odsluženih kavbojk, prodaja v trgovini v MAO. Prišla je brez pričakovanj, odšla pa s kopico koristnih informacij. »Uroš Belantič je iskreno izrazil svoje oblikovalsko videnje mojih izdelkov, poleg tega pa mi je svetoval tudi glede mojih ciljev, to pa je prodor v specializirane tuje trgovine,« je povedala Maja, ki se zaveda, da je trženje njenih izdelkov glede na njihovo specifiko, ki ni povsem v skladu z modno industrijo, še posebej zahtevno.

 

 

Irina Milijić, modna oblikovalka

 

Zadnja tri leta ustvarja pod svojo blagovno znamko Neon Rabbit, pred tem pa je nabirala izkušnje med drugim pri Alenki Globočnik v Akulturi. Pravi, da so razmere za oblikovalce v Sloveniji precej težke, mladi modni oblikovalci pa med študijem pogrešajo predvsem znanja iz marketinga. Tudi zato je prišla na delavnico v CzK, saj je želela nasvet strokovnjaka, kako naprej s svojo mlado znamko, torej kako se pozicionirati na trgu. »Moj cilj je lastna modna trgovinica, Uroš pa me je opozoril na nekaj, o čemer nisem razmišljala. Pravi namreč, da delujem preveč razpršeno, kar je res, imam ogromno idej, vendar mi je svetoval, naj se osredotočim na eno idejo in jo realiziram do konca,« je povedala Irina in poudarila, da je bila individualna delavnica odlična izkušnja, udeležila pa se je je zato, ker se ji zdi, da je po letih ustvarjanja dobro prevetriti svoje delo tudi skozi oči nepristranskega strokovnjaka.

 

 

Bojana Kovačič Zemljič, oblikovalka unikatnega nakita

 

Ustvarja unikatni nakit pod lastno blagovno znamko E2RD, ki ga ponuja v svoji galeriji v Mariboru. Kot že uveljavljena ustvarjalka se je udeležila delavnice predvsem zato, da bi dobila kritičen pogled na svoje delo, poleg tega pa je želela dobiti odgovor na vprašanje, ki si ga zastavlja glede morebitne širitve svojega dela. Ker je že okusila prodor v tujino, njen nakit je namreč nosila igralka Zoe Saldana v filmu o Nini Simone, posnetem leta 2016, se sprašuje, ali res hoče v tujino ali ji zadostijo pozicija, ki si jo je ustvarila na domačem trgu. Glede na to, da nakit ustvarja in tudi prodaja sama, gre za res butično tako proizvodnjo kot prodajo. »Uroš mi je svetoval, naj ostanem tukaj, naj ne poskušam priti v velike korporacije, saj le tako lahko ostanem butična. Predlagal pa mi je širitev v Ljubljano, o čemer sem že razmišljala. Pravzaprav mi je le potrdil, kar sem že sama vedela,« je povedala Bojana, ki je izkušnjo srečanja z Belantičem ocenila kot zelo koristno in je zanjo hvaležna.

program Prenos veščin