fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
OBVESTILO

Razstava Made in v Avstriji

2. okt 2020 - 23. jan 2021

Werkraum Bregenzerwald

Andelsbuch, AT

Z oktobrom se je v Werkraumu Bregenzerwaldu odprla razstava z naslovom “Made in: Pripoved obrti in oblikovanja”, ki je pred tem bila razstavljena v prostorih MAO.

 

Razstava je rezultat vrste dejavnosti, ki jih je v dveh letih skupaj izvajalo šest organizacij: Muzej za umetnost in obrt in OAZA na Hrvaškem; Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Sloveniji; Nova Iskra in Mikser v Srbiji; in Werkraum Bregenzerwald – vse v okviru splošne pobude platforme MADE-IN. Kot obrtni arhiv (Handwerksarchiv) razstava v obliki fotografske dokumentacije in zgodb prikazuje dela 40 obrtnikov in žensk iz Bregenzerwalda, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Izbor razstavljenih obrtnikov je temeljil na njihovem odličnem obrtniškem znanju ter stopnji ogroženosti njihove obrti, reprezentativnem značaju njihovega dela za posamezno regijo in glede na njihov geografski položaj.

O PROJEKTU MADE IN

Projekt Made in je iniciativa, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med obrtniki in oblikovalci. Namen projekta je revitaliziranje tradicionalnih obrti, izobraževanje oblikovalcev o materialni in nematerialni dediščini ter ustvarjanje novega, izvirnega in trajnostnega sodobnega oblikovanja. Namen projekta Made in je promoviranje evropske dediščine obrti in inovativnega sodobnega oblikovanja splošni javnosti. Cilj projketa je ustanoviti plaftormo izmenjave znanja, konstruktivnega dialoga in nenazadnje novih sodelovalnih praks med obrtniki in oblikovalci.

 

Made in izhaja iz zavedanja o pomembnosti vloge, ki jo imajo tradicionalne obrti pri ustvarjanju in vzdrževanju lokalne in evropske identitete. Obrti, ki so trdno vpete v tkivo lokalnih skupnosti, v času globalizacije, predstavljajo predvsem način ohranjanja lokalne identitete in razlikovanja. Poleg tega obrtna proizvodnja z uporabo lokalnih materialov podpira trajnostne pristope in ponovno uporabo (popravila) obstoječih izdelkov in tako spodbuja počasno porabo (v nasprotju z današnjo dobo preobilice izdelkov). Danes obrtniške delavnice izginjajo iz urbanih okolij, saj jih izrinjajo ogromne količine poceni narejenih izdelkov iz Kitajske. Obrtniki in majhne proizvodne delavnice ne najdejo prostora v sodobnih oblikovalskih praksah. To je predvsem posledica pomanjkanja neposrednega stika novih generacij z vrednotami, posebnostmi in zgodovini teh obrti, ki so bistveni del vsake kulture.

 

ČAS TRAJANJA PROJEKTA MADE IN:
1. 10. 2018–1. 9. 2020

 

PARTNERJI PROJEKTA
Hrvaška: Muzej za umjetnost i obrt – MUO (vodilni partner), Oaza
Slovenija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)
Srbija: Nova IskraMikser
Avstrija: Werkraum Bregenzerwald (WR)
Projekt podpira: CREATIVE EUROPE – CULTURE