fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
RAZSTAVA

Made In: pripovedi obrti in oblikovanja

16. maj–20. sep 2020

MAO

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Potujoča razstava MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja je rezultat dveletnih aktivnosti, v katerih je šest partnerskih organizacij: Muzej za umetnost in obrt ter OAZA (Hrvaška), Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Center za kreativnost (Slovenija), Werkraum Bregenzerwald (Avstrija) ter Nova Iskra in Mikser (Srbija), sodelovalo v okviru širše iniciative, imenovane platforma MADE IN.

Razstava s predmeti, fotografskim gradivom in zgodbami predstavlja t. i. arhiv obrti 40 rokodelcev iz regije ter v okviru osmih »pripovedi obrti in oblikovanja«, ki se uresničujejo v sodelovalnih projektih več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz vse Evrope, zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu.

Razstava se je prvič odprla 17. februarja 2020 v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo razstavo odprli 16. 5. ob 19. uri, in bo odprta do 20. 9. 2020. Nato potuje naprej.

 

Vabljeni na zadnje vodstvo po razstavi in delavnico, ki se prične  v nedeljo, 20. septembra 2020, ob 11. uri.

O PLATFORMI MADE IN
MADE IN je platforma, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi rokodelci in sodobnimi oblikovalci. Z raziskavami in arhiviranjem lokalnih obrti, z delavnicami in rezidencami ter s promocijo idej, ki jih predstavlja na potujoči razstavi, povezuje obrtnike, oblikovalce, raziskovalce, kustose in teoretike pri zastavljanju aktualnih vprašanj v zvezi z dediščino in produkcijo v današnji družbi.
O RAZSTAVI MADE IN: PRIPOVEDI OBRTI IN OBLIKOVANJA
Razstava s fotografskim gradivom in zgodbami predstavlja t. i. arhiv obrti 40 obrtnikov iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Srbije ter v osmih poglavjih Pripovedi obrti in oblikovanja, ki se uresničujejo v sodelovalnih projektih več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz vse Evrope, zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu. Kuratorski koncept temelji na ideji širitve platforme MADE IN skozi prihodnje razstave. Potencialne gostitelje vabimo, da k arhivu obrti prispevajo s kartiranjem lokalnih obrti in izvajanjem novih sodelovanj med obrtmi in oblikovanjem.
ZAKAJ MADE IN?
Besedna zveza MADE IN neizogibno asociira na današnjo anonimno in do določene mere nečloveško produkcijo, ki se odvija v državah Daljnega vzhoda. Poudarja položaj oblikovanja v sedanji, tržno usmerjeni neoliberalni paradigmi kapitalizma, pri tem pa se sklicuje na njegov izvor – rokodelstvo in izdelavo, ki sta bila do vzpona industrializacije neločljiva. Zdi se, da si moramo danes, ko smo na robu tehnološke revolucije, znova zastavljati vprašanja o našem fizičnem in virtualnem prostoru: KJE je nekaj izdelano? KDO je to izdelal? IZ ČESA je izdelano in ZA KOGA? OD KOD prihaja?

OBLIKOVALCI

Mischer’Traxler Studio, Studio Unfold z Alexandrom Humbertom, Jenny Nordberg, Rianne Makkink, Chmara.Rosinke, Andrea de Chirico, Lukas Wegwerth z Giulio Bruno, Tamara Panić, Halligrimur Arnason, Theresa Binder, Michael Dorfer, Anastasia Eggers, Anna Gramberger, Sandra Holzer, Philipp Kolmann, Lukas Kopf, Anna-Amanda Steurer, Julia Obermüller (AU); Anđela Brnas, Lola Buades, Clara Bunge, Ivy Castellano, Sara Dobrijević, Andreja Lovreković, Lucija Mandekić, Lucija Matić, Ela Meseldžić, Marko Mišković, Marin Nižić (HR); Đurđa Garčević, Marija Kojić, Strahinja Kolobarić, Milena Stanimirović (RS); Patricia Bascones, Patrik Benedičič, Emily Dietrich, Florian Fend, Rok Oblak, Joana Schmitz, Eva Štrukelj, Jera Tratar (SI)

ROKODELCI

Georg Bechter Licht, Devich Holzschuherzeugung, Holzwerkstatt Faißt, Helmut Fink Holzhandwerk, Schneiderstüble Manuela Maaß, Tischlerei Mohr, Oberhauser & Schedler Bau, Tischlerei Wolfgang Lässer, Tischlerei Rüscher, Schwarzmann Fenster und Türen aus Holz, Ofenbau Voppichler, Mühle-Hub Sennerei (AU); Kišobrani Cerovečki, Močvarni hrast, stolarija Franjić, Knjigovežnica 1924, Mala Arta keramika, Urar Lebarović, Lapidarium – Zlatarna Mario, Antun Penezić, češljar, Havel kovino-pojasarski obrt, Šeširi Škrgatić, Kućna radinost Zagorščak (HR); Bombondžije Bosiljčić, Boya Porcelain, Studio Vilenica, dizajn tekstila i tapeta, Parfumerija Sava, Kapadžija Rade, Tatjana+ radionica za izradu svetlosnih tela, Xylon Stolarija, Knjigovezac Grbović, Knjigovezac Petrof, Obućar Bane, Branislav Stajić, Naša posla, kožne torbe i cipele (RS); Franc Jaklič, posodarstvo, Silvo Jelenc, umetnostno kovaštvo, Delavnica AK Alojz Karner, čevljarstvo, Joži Košak, slamnikarstvo, Čebelarstvo Luznar, Urban Magušar, Manufaktura, oblikovanje keramike, Beno Ogrin, kamnoseštvo, Petra Plestenjak Podlogar, ročno rezbarjenje in peka medenih loških kruhkov Škofa Loka, Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, Štefan Zelko, lončarstvo (SI)

Program Platforma made in