fbpx

Kaj želite poiskati?

Serija delavnic

LPK za boljšo vključenost KKS

8. dec 2021

| 11:00

Novo mesto

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

LokalPatriot, v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na serijo regijskih delavnic za deležnike pri pripravi Lokalnih programov kulture (LPK).

 

Dejstvo številka 1: Kljub zakonski obvezi iz leta 2013 petina lokalnih skupnosti v Sloveniji nima sprejetih lokalnih kulturnih programov.

 

Dejstvo številka 2: Vključenost deležnikov s področja kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) in nevladnih organizacij v pripravo in vsebino tovrstnih dokumentov je izredno slaba.

 

Namen projekta je opolnomočenje predstavnikov kulturnega in kreativnega sektorja, nevladnih organizacij ter lokalnih skupnosti za vključujočo pripravo lokalnih kulturnih programov v posameznih lokalnih okoljih. V ta namen bomo v obliki posvetov in izmenjave praks med deležniki (lokalne skupnosti, javni zavodi, nevladne organizacije, kulturnega in kreativnega sektor, podjetja) v posameznih vzorčnih okoljih (Novo mesto, Ptuj, Velenje, Murska Sobota) izvedli štiri regijske delavnice, na katere vabimo zainteresirane predstavnike lokalnih okolij z razvojnim potencialom.

 

Delavnice bodo namenjene skupinam do dvanajst oseb, pri čemer bodo na eni delavnici prisotni deležniki iz različnih lokalnih okolij v regiji. Poudarek bo na vključevanju KKS v LPK. Po končanih regijskih dogodkih sledi evalvacija ugotovitev, nato pa izdaja priročnika (»Kako v nekaj korakih pripraviti LPK?«) s priporočili lokalnim skupnostim za vključujočo pripravo KKS v LPK.

 

Delavnice bodo vodili moderatorji z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami zagovorništva in priprave strateških dokumentov:

  • Luka Blažič, direktor novomeške Knjižnice Mirana Jarca, bo kot član komisije za pripravo strategije na področju kulture v Mestni občini Novo mesto za obdobje 2021-2030 sodelujočim predstavil vidike sodelovanja v lokalni skupini za pripravo LPK.
  • Mitja Ličen, direktor Založbe Goga in član Svetov zavoda Javne agencije za knjigo republike Slovenije ter Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, se bo osredotočil na primere vključevanja KKS v pripravo lokalnih kulturnih programov, poleg tega pa predstavil tudi izkušnje Založbe Goga z izvedbo projekta Črke rastó v prostor, ki je bil podprt s strani Platforme CzK.
  • Dogodke bo moderiral Borut Pelko, dolgoletni sodelavec zavoda LokalPatriot, tudi sam z izkušnjami s članstvom v različnih svetih in komisijah za pripravo strateških dokumentov.

 

Dogodki bodo potekali v štirih slovenskih mestih:

 

  • Novo mesto – torek, 8. december 2021, ob 11. uri v Galeriji Simulaker
  • Murska Sobota – med 24. in 28. januarjem 2022 v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota
  • Ptuj – med 1. in 4. februarjem 2022 v Centru interesnih dejavnosti Ptuj
  • Velenje – med 7. in 11. februarjem 2022 v Mladinskem centru Velenje

 

Interesente vabimo, da se na prvi dogodek v Novem mestu prijavijo s sporočilom na e-poštni naslov borut.pelko@lokalpatriot.si. Dogodki bodo potekali ob upoštevanju omejitev in v skladu z veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

Serija delavnic bo potekala v:

NOVO MESTO

Torek, 8. december 2021, ob 11. uri v Galeriji Simulaker

MURSKA SOBOTA

Med 24. in 28. januarjem 2022 v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota

PTUJ

Med 1. in 4. februarjem 2022 v Centru interesnih dejavnosti Ptuj

VELENJE

Med 7. in 11. februarjem 2022 v Mladinskem centru Velenje

Program partnerske mreže CzK