fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Pogovor

Arhitekti do 40: Nove prakse, nova orodja #1

17. mar 2021

| 19:00

Na spletu

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

V obliki treh debat z arhitekti mlajše generacije bomo v prihodnjih tednih obravnavali trenutno dogajanje na področju arhitekture. Skozi pogovore bomo osvetlili način delovanja novejših arhitekturnih praks (v Sloveniji) in ugotovili, kakšne organizacijske, projektantske in druge strokovne novosti uvajajo v svoje delo.


Obravnavali bomo prakse in posameznike, ki so svoje samostojno strokovno delo pričeli pred desetimi ali petnajstimi leti, v času, ko se je začela svetovna finančna kriza, v času, ko je na nas začela vse bolj vplivati podnebna kriza in so se nam hkrati odprle široke možnosti za globalno povezovanje in širjenje zavesti o skupni odgovornosti za obstoj planeta.
Ugotavljamo, da se v tem času vzpostavljanje samostojnih arhitekturnih praks dogaja na nov način, saj so vse te krize povzročile tudi premike v načinu razmišljanja o nalogah arhitekture, premislek o povezavi arhitekture in družbe, ekologiji, pa tudi o načinu organiziranja (arhitekturne) prakse. Prav to so vprašanja, ki bi jih radi osvetlili.

 

Sokustosa projekta Matevž Čelik in Mika Cimolini vas v družbo arhitektov vabiva 17., 24. in 31. marca ter 30. septembra – za sklepno dejanje. Tri srede v marcu bomo najprej poslušali predstavitve arhitekturnih praks, ki so zanimive prav zaradi načina, kako se lotevajo arhitekturnih tem in nalog. Ne gre za nacionalni ali reprezentativen, temveč za povsem subjektiven izbor, pri čemer niti niso pomembne realizacije izbranih arhitekturnih praks, temveč prej njihov način obravnavanja danih tematik.

 

Arhitekti bodo imeli na voljo vsak po 9 minut, da odgovorijo na tri ključna vprašanja:

  1. Sodobni izzivi človeštva: kaj je naloga arhitekture danes?
  2. Nove prakse, nova orodja: kakšen je organizacijski model vaše prakse?
  3. Ozaveščanje: na kakšen način svoje projekte predstavljate javnosti?

 

Na prvem dogodku, 17. marca, se predstavljajo kolektivi: Prostorož, Svet Vmes in Pazi Park! Vsi trije delujejo na področju participatornih arhitekturnih praks, v katere aktivno vključujejo uporabnike, ki jih na ta način tudi ozaveščajo. Prostorož na področju urbanizma in aktivacije javnih prostorov, Svet vmes raziskuje arhitekturo izobraževanja, Pazi park! pa na področju krajinske arhitekture in urejanja okolja.

Alenka Kotnik

Ana Kreč

Jure Hrovat

Gaja Trbižan

Urška Kranjc

Andreja Štrukelj Sinčič

Maša Šorn

Zala Velkavrh

Zala Velkavrh je komunikologinja in magistra sociologije. Od leta 2012 dalje je članica urbanističnega kolektiva prostoRož, kjer se med drugim ukvarja s temami urbane prenove, mestnega brandinga in vključujočega urbanega razvoja. O urbanem razvoju piše za medije z nacionalnim dosegom in za specializirane strokovne publikacije.