fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

S+T+ARTS nagrada 2023

S+T+ARTS nagrada 2023

Velika nagrada Evropske komisije za inovacije v tehnologiji, industriji in družbi, ki jih spodbuja umetnost

Znanost, tehnologija in umetnost (Science, Technology and Arts = S+T+ARTS) tvorijo povezavo z izjemno velikim potencialom za ustvarjalne inovacije. Takšne inovacije veljajo za natanko tisto, kar je potrebno, če želimo obvladati družbene, ekološke in gospodarske izzive, s katerimi se bo Evropa soočila v bližnji prihodnosti. Vloga umetnikov tako ni več zgolj propagiranje znanstvenega in tehnološkega znanja in veščin širši javnosti, temveč je nekakšen katalizator, ki lahko navdihuje in sproža inovativne procese. Umetniška praksa kreativnega raziskovanja in eksperimentalne apropriacije novih tehnologij ima širok potencial, da prispeva k razvoju novih izdelkov ter novih ekonomskih, družbenih in poslovnih modelov. V skladu s tem se nagrada S+T+ARTS osredotoča na umetniška dela, ki vplivajo ali spreminjajo pogled na tehnologijo, ter na inovativne oblike sodelovanja med sektorjem IKT ter svetom umetnosti in kulture.

 

Dve nagradi, vsaka v vrednosti 20.000 EUR, bosta podeljeni kot počastitev inovativnih projektov na stičišču znanosti, tehnologije in umetnosti:

  • Velika nagrada – inovativno sodelovanje: nagrajuje inovativno sodelovanje med industrijo ali tehnologijo ter umetniškim in ustvarjalnim sektorjem, ki odpira nove poti za inovacije
  • Velika nagrada – umetniško raziskovanje: nagrajuje umetniške raziskave in dela, ki imajo velik potencial za vpliv ali spremembo na uporabo ter dojemanje tehnologije

 

S+T+ARTS je pobuda Evropske komisije za spodbujanje zavezništev tehnologije in umetniške prakse. V okviru te pobude nagrada S+T+ARTS nagrajuje pionirsko sodelovanje in rezultate na področju ustvarjalnosti in inovativnosti na stičišču znanosti in tehnologije z umetnostjo. Od leta 2016 je bilo nagrajenih več kot 200 projektov iz 96 različnih držav, v nagradnem natečaju S+T+ARTS pa je bilo podeljenih skupno 280.000 EUR denarnih nagrad.

 

Rok za oddajo prijave je 3. marec 2023

Razpisovalec

S+T+ARTS

Znesek

20.000 EUR

Rok za prijavo

3. mar 2023