fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Hackaton

HeritageHack 2022

3. - 5. jun 2022

Na spletu

Zopet se bliža HeritageHack, ki bo letos potekal že tretjič. Tokrat se odpravljamo na Koroško, kjer v ospredje postavljamo železarsko in rudarsko dediščino. Kako torej dediščino predstaviti na trajnosten in aktiven način, ki bo zanimiv tudi mladim? Hackathon HeritageHack bo tudi tokrat potekal VIRTUALNO – od 3. do 5. junija 2022, v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

Kaj pravzaprav je hackathon? To je tekmovanje, na katerem se udeleženci v kratkem času intenzivno ukvarjajo z reševanjem določenega izziva. Ta tip dogodka se je iz sveta računalništva in programiranja preselil tudi v druge sfere – letos se bo prvič odvil izven Idrije in sicer na Koroškem. Pri pripravi dogodka se nam letos pridružujeta 2 muzeja – Pokrajinski koroški muzej in Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece. Finančno bo projekt omogočil Center za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

V ospredje dogodka bo tako postavljena kulturna dediščina na Koroškem – poglobili se bomo v iskanje rešitev za nekdanjo dediščino rudnika svinca in cinka v Mežici ter železarne na Ravnah. Dveh lokacij, ki še danes s svojimi bogatimi zgodbami zaznamujeta dušo kraja. Pri letošnjem HeritageHacku iščemo rešitve, ki bodo kulturno dediščino predstavili na privlačen način in jo postavili ob bok najboljšim že obstoječim rešitvam na področju trajnostnega in aktivnega turizma. Pomembno vlogo pa bo igrala tudi atraktivna predstavitev kompleksnih jeklarskih procesov ter novih produktov, ki črpajo navdih v bogati dediščini.

 

Čeprav bo sam HeritageHack potekal od 3. do 5. junija 2022, pa bodo priprave na dogodek potekale že prej. Izbrani udeleženci bodo tako v ponedeljek, 30. maja, dobili teme izzivov, nato pa bodo imeli nekaj dni časa, da se nanje pripravijo. Udeležence tako čaka pester in aktiven vikend, ki ga bodo preživeli z ostalimi kreativci!

 

Dogodek je primeren za mlade in starejše, ki razmišljajo sveže in inovativno ter vidijo potencial v ohranjanju in razvoju kulturne dediščine. Zmagovalna ekipa bo osvojila nagrado v vrednosti 1.000 evrov. Praktične nagrade z lokalnim pridihom Koroške pa bosta dobili tudi drugo- in tretjeuvrščena ekipa.

 

Prijavi se sam ali z že izbrano ekipo do 25. maja 2022. 

 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik

Program Partnerske mreže