fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Poročilo

Masterclass Fotonična šola

17. jun 2020

Galerija Photon v sklopu Partnerske mreže Czk organizira organizira brezplačni (spletni) masterclass program na področju fotografije – Fotonična šola.

 

V ponedeljek, 25. maja, je v spremenjenih razmerah zaradi pandemije potekal prvi online masterclass, ki ga je vodil dr. Roberto Muffoletto in na katerem je sodelovalo deset po javnem pozivu izbranih udeležencev, ki bodo imeli do konca leta možnost sodelovati v brezplačnem programu, ki ga organizira Galerija Photon v sodelovanju s Centrom za kreativnost. 

 

V štirih izobraževalnih sklopih bodo udeleženci v aktivni komunikaciji s protagonisti mednarodne foto scene lahko pridobili dodatna znanja in izkušnje. Seznanili se bodo z različnimi pristopi in z aktualnimi kreativnimi praksami na področju avtorske fotografije ter z osnovnimi pravili vstopanja na mednarodni umetnostni trg. Program šole obsega:

 

  • Pet masterclassov s tujimi mentorji; najprej online in kasneje tudi v živo;
  • Portfolio review s priznanimi tujimi in domačimi eksperti; 
  • Aktivno vključitev v dva mednarodna natečaja 
  • Obisk dveh umetniških sejmov, septembra Vienna Contemporary na Dunaju in oktobra Art Photo Budapest v Budimpešti.

 

Cilj programa je lažje vključevanje udeležencev Fotonične šole v mednarodno mrežo na področju avtorske fotografije (festivali, natečaji, portfolio reviewi, galerije…). Udeleženci so bili izbrani preko javnega razpisa s starostno omejitvijo do 35 let, poslati pa so morali dva avtorska projekta in vsebinsko utemeljitev v angleškem jeziku.

 

Prvi masterclass je vodil dr. Roberto Muffoletto, izredni profesor za medije na Reich College of Education in urednik spletnega portala Vasa Project. Drugi masterclass, ki je potekal konec  junija, pa je pripravil Roman Bezjak, dekan visoke šole za uporabno umetnost iz Bielefelda ter priznani avtorski fotograf, sicer slovenskega rodu. Potek masterclassa si lahko ogledate na tej povezavi.

 

V nadaljevanju programa Fotonične šole bo v začetku septembra potekal naslednji masterclass z dr. Stepanko Bieleszovo, vodjo oddelka za fotografijo Muzeja za moderno umetnost v Olomucu. Dr. Bieleszova bo ob razstavi češke avantgardne fotografije v Galeriji Photon posebno pozornost namenila avantgardnim pristopom v fotografiji v širšem srednje-evropskem prostoru. V septembru je za udeležence šole predvidena še tridnevna ekskurzija na Dunaj, ki bo vključevala udeležbo na portfolio review-u ter obisk nekaterih javnih in zasebnih fotografskih galerij.

Program Partnerske mreže