fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
ODPRTI POZIV

Poziv za Milano 2020: Oblikovanje prihodnosti

29. okt 2019

Center za kreativnost razpisuje natečaj Oblikovanje prihodnosti, na podlagi katerega bomo izbrali produkte, ki bodo uvrščeni v skupinsko predstavitev na mednarodnih tednih oblikovanja (Milano Design Week 2020 …) in bodo upravičeni do finančne spodbude za izdelavo ali izboljšavo produkta. Poziv smo podaljšali do 6. januarja 2020!

Toyo Ito in Kazuo Sejima sta leta 1985 zasnovala projekt Pao, bivališče za nomadsko žensko v Tokiu. Zamislila sta si scenarij bivanja v prihodnosti, kjer se skoraj vse funkcije bivanja dogajajo v urbani metropoli, dom pa je zreduciran na minimalno zatočišče, šotor ali zaslon, ki urbanemu nomadu ponuja dostop do informacijske mreže. Raziskovala sta življenje v Tokiu v osemdesetih – življenje v mestu, ki je bilo takrat eno najgosteje poseljenih in tehnološko naprednih okolij na svetu, z najdražjimi nepremičninami. Posledica tega razmišljanja je bila efemerna arhitektura, udejanjena v lahkem šotoru, ki se staplja z mestnim vrvežem, arhitektura, zreducirana na nekaj oblikovanih predmetov. Površina objekta – šotora je ekran, ki absorbira zunanjost v obliki informacij in jih kot vmesnik posreduje uporabniku bivalnega prostora.

S tem projektom sta arhitekta v mnogočem napovedala sedanjost, v kateri je zaradi tehnoloških mobilnih naprav stanovanje še bolj povezano z delom, bivanje pa postaja kontinuum, v katerem se prepletata delo in prosti čas. Omreženost na globalni ravni pomeni, da ni več nujno, da vsi delamo na isti lokaciji, v isti pisarni. Delo je postalo neodvisno od lokacije. Torej lahko delamo z Balija ali iz Pariza, iz hišice na drevesu ali z jadrnice sredi oceana. Nove generacije Zemljanov so vedno bolj osvobojene nacionalnih, geografskih in vsakršnih drugih okvirov.

Iščemo kreativce, ki si upajo z nami napovedovati prihodnost bivanja, ki si upajo pogledati onkraj sedanjosti in napovedati, kako bomo bivali čez 20 ali 30 let. Iščemo koncepte in izdelke, ki so drzni, ki temeljijo na konceptu pozitivnega snovnega kroga, ki se usmerjajo v ponovno uporabo, popravilo in recikliranje obstoječih materialov ali izdelkov. Pa tudi izdelke, ki so napredni pri uporabi tehnologij in storitev, ki jih zagotavljajo. Iščemo izdelke, ki so izdelani iz okoljsko trajnostnih, naravnih materialov, biomase, lesa ter lesenih in drugih odpadkov ali naprednih kompozitov, ki so zasnovani z mislijo na snovno učinkovitost in zaprte snovne kroge. Iščemo izdelke z visoko oblikovalsko in funkcionalno vrednostjo.

Iščemo produkte in z njimi povezane storitve. Lahko gre za pohištvo, lahko so to izdelki za dom, svetila, tapete in tlaki, izdelki za urbano električno mobilnost (skiroji, skejtbordi ipd.), tekstilije in pametni izdelki za dom ali kakršnikoli drugi izdelki, povezani z bivanjem – le da so oblikovani in (če je le mogoče) proizvedeni v Sloveniji. Na podlagi predlogov bomo izbrali izdelke za skupinsko predstavitev na mednarodnih tednih oblikovanja, sejmih in razstavah, kot sta teden oblikovanja v Milanu in teden oblikovanja na Dunaju, v letu 2020.

Sodelovanje

Prijavite se lahko z oblikovanimi izdelki, ki so nastali na obrtniški ali industrijski način, pomembno je, da so zasnovani z mislijo na (vsaj malo-) serijsko proizvodnjo, torej niso unikati. Lahko so šele v konceptni fazi ali pa so že bili prikazani drugje. Ni nujno, da so novi, vendar morajo biti narejeni oziroma zasnovani po letu 2010. Pomembno pa je, da bodo prototipi izdelkov (v merilu 1:1) do konca januarja na voljo v takšni obliki, da jih je mogoče razstaviti.

Prijava

Svoje predloge nam posredujte do 6. januarja 2020. Posamezen prijavitelj lahko posreduje največ tri predloge. Prijavite se tako, da na info@czk.si pošljete PDF-dokument s kratkim opisom izdelka (največ 3000 znakov), dodajte vsaj kratek opis v angleščini, in najmanj tremi fotografijami ali slikami, ki razlagajo izdelek oz. koncept. Obvezno dodajte razlago in opišite:

  • kako vaš izdelek napoveduje bivanje v prihodnosti,
  • kako izboljšuje življenje uporabnikov (funkcionalnost),
  • kako sledi konceptom pozitivnega snovnega kroga oz. ponovne uporabe,
  • iz katerih materialov je izdelan.

Izbor

Izmed prispelih predlogov bo komisija izbrala največ 20 izdelkov, ki bodo uvrščeni na razstavo. Vsak izmed prijaviteljev, ki bodo uvrščeni v izbor, bo upravičen do 2000 EUR bruto sredstev, s katerimi lahko krije stroške izdelave ali izboljšave prototipa. Člani komisije lahko izbor dopolnijo tudi z izdelki, ki jih predlagajo sami. Komisijo sestavljajo:

Vasa Perović, arhitekt in oblikovalec,
Leonora Jakovljević, oblikovalka in pedagoginja,
Jan Jagodič, industrijski oblikovalec,
Federica Sala, kustosinja in oblikovalka,
Maja Vardjan, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje,
Mika Cimolini, arhitektka in vodja programa CzK.

RAZSTAVA [Tunel 29]