fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
PRIPOROČAMO

Sodelovanje z Nizozemsko

8. mar 2020

Na podlagi obiska na Nizozemskem, kjer smo se srečali z nekaterimi tamkajšnjimi organizacijami iz področja kulturnega in kreativnega sektorja, je nastal seznam nizozemskih institucij, ki ponujajo različne priložnosti za ustvarjalce na mednarodnem področju: od finančnih vzpodbud do umetniških rezidenc in raziskovalnih štipendij. Preverite možnosti, ki so na voljo!

 

1. Stimulierungsfonds: finančna podpora projektom, ki vsebujejo sodelovanje z nizozemskim umetnikom ali ustvarjalcem, ki deluje na Nizozemskem

Creative Industries Fund NL je nizozemski sklad za kulturo, namenjen finančni podpori projektom iz področij oblikovanja, arhitekture in digitalne kulture. Subvencije podpirajo raziskovalne, eksperimentalne, umetniške in profesionalizacijske projekte in njihovo medsebojno prepletanje. Na nekaterih programih lahko kandidirajo tudi vsi tisti, katerih prijavljeni projekt vsebuje sodelovanje z nizozemskim ustvarjalcem, ali ustvarjalcem, ki deluje na Nizozemskem. Prijave potekajo večkrat letno na njihovi spletni strani, kjer tudi redno objavljajo odprte pozive, rezidence in razpise.

2. Mondrian Fund – subvencije mednarodnim platformam za predstavitev nizozemskih umetnikov

Javni sklad za vizualno umetnost in kulturno dediščino na Nizozemskem, ki zraven tega, da namenja sredstva za produkcijo omenjenih področij, podpira sodelovanje med umetniki in muzeji in drugimi institucijami in spodbuja predstavitev nizozemskih galerij na sejmih v tujini, del subvencij namenja tudi mednarodno priznanim platformam sodobne umetnosti izven Nizozemske, ki želijo predstaviti dela še živečih umetnikov z Nizozemske. Financira se tako produkcija novih del, kot tudi predstavitev, njihov cilj je seveda promocija nizozemske sodobne umetnosti. Višina odobrenih sredstev je odvisna od posamezne prijave in sredstev, ki so na voljo.

3. DutchCulture – program za obiskovalce

Mreženjska organizacija, ki spodbuja mednarodno sodelovanje kreativnega in kulturnega sektorja na Nizozemskem – sorodno temu, kar za slovenski sektor počne Motovila. Za tuje organizacije in strokovnjake s področja kulturnega in kreativnega sektorja organizirajo prilagojen program srečanj z nizozemskimi institucijami in strokovnjaki z namenom medsebojnega spoznavanja in povezovanja. Prijave sprejemajo preko spletnega obrazca, program, ki načeloma traja od tri do pet dni, pa sestavijo v tesnem sodelovanju s prijavitelji, odvisno od njihovih izkušenj in interesa, za kar imajo tudi namenjena določena sredstva.

4. Transartist.org – umetniške rezidence po svetu

V sklopu DutchCulture deluje tudi platforma, ki ponuja vse informacije v zvezi s programi umetniških rezidenc po vsem svetu za tiste ustvarjalce, ki jih zanima delo in življenje drugje.

5. Het New Institute – 6-mesečna raziskovalna rezidenca

Hibridna rotterdamska institucija Het New Institute se osredotoča na področje oblikovanja, arhitekture in digitalne kulture. Je muzej, arhiv, raziskovalni center in agencija, namenjana profesionalizaciji omenjenih sektorjev. V raziskovalno-razvojnem sklopu vsako leto objavijo temo, h kateri javno pozivajo vse ustvarjalce in raziskovalce na področju oblikovanja, arhitekture in digitalne kulture, da prijavijo svoje raziskovalne predloge. Trem izbranim ponujajo 6-mesečno rezidenco na njihovem institutu, mentorstvo, dostop do vseh arhivov in 2.000 EUR mesečne štipendije. Rezidence na lanskoletno temo ‘BURN-OUT. Exhaustion on a Planetary Scale’ so se zaključile februarja 2020.