fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

BIO27 Spremljevalni program

27. maj - 2. okt 2022

| 18:00

Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3, Ljubljana

Otvoritev: 27. maj 2022, ob 18:00

Odpiralni čas: od torka do nedelje, med 10:00 in 18:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Supervernakularno, tema bienala oblikovanja BIO27, raziskuje rastoče in ambiciozno gibanje, ki črpa navdih iz tradicij in praks vernakularnega oblikovanja z vsega sveta z namenom oblikovanja radikalne vizije za bolj odzivno in odporno prihodnost. Poleg glavne razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter drugih produkcijskih projektov v mestnem središču bomo v okviru spremljevalnega programa predstavili tri različne mednarodne oblikovalske razstave, katerih namen je dodatno raziskati in soočiti industrijsko in tehnocentrično z alternativnimi pripovedmi in mitologijami.

 

Z namenom, da na enem mestu združimo praktike in mislece, ki izpodbijajo sisteme vrednot in naše konvencionalno razumevanje linearne proizvodnje ter odnos, ki ga imamo do minljive sedanjosti in neznane prihodnosti, smo izbrali projekte iz Avstrije, Nemčije in Poljske, ki so delo tako uveljavljenih umetnikov, oziroma oblikovalcev in oblikovalskih kolektivov, kakor tistih, ki se šele uveljavljajo. Vsi pa ustvarjajo povezave na osnovi širših kulturnih in družbenih razprav.

 

Vsak projekt obiskovalce vabi k raziskovanju pomembnih tem, kot so prehrambna industrija in premislek o naših prehranjevalnih navadah in o proizvodnji materialov ter poetična in znanstvena raziskava dialoga med ljudmi in naravo. Te razstave, ki se osredotočajo na vrednote v današnji družbi in priznavajo potrebo po spremembah, so navdihujoča izhodišča, ki utirajo pot k trajnostni revoluciji:

  • DNK stvari / DNA of Things (Marcin Rusak)
  • Idealna izkušnja prehranjevanja / The Ideal Eating Experience (Kathrina Dankl v sodelovanju z Vienna Design Week, Vienna Business Agency in Avstrijskim kulturnim forumom)
  • Šola neizrečenega / The School of the Untold (Design Campus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom)

DNK stvari / DNA of things

DNK stvari predstavlja odločilen korak naprej na področju znanstvenega raziskovanja ustvarjalne metode Marcina Rusaka, ki se navezuje na eno od prvih Rusakovih raziskav. V projektu Cvetlična pošast (Flower Monster; 2013-2014) je namreč preučeval možne posledice genske mutacije, ki bi se uporabila v okviru naravne evolucije. Takšen kontrast predstavlja nov dialog med človekom in naravnim svetom - dialog, ki lahko razveljavi omejitve, ki jih naši materialnosti nalaga dejavnik časa. Na tej razstavi pa so faze Rusakove stalne raziskave predstavljene kot Živi arhiv, kot pregled tehnik in poskusov, ki kristalizirajo propadanje, slavijo preobrazbo in celotne procese reducirajo na vonj ali material. Manifest Nenaravna praksa (Unnatural Practice) je spodbudil kolektivno zavest studia ter opredelil izrazitejši dialog med znanostjo in tehnologijo, med človekom in nečlovekom.

Idealna izkušnja prehranjevanja / The Ideal Eating Experience

Vsakdo mora jesti. Toda kako? V projektu Urban Food & Design je festival Vienna Design Week skupaj z agencijo Vienna Business Agency pokazal, kakšno vlogo lahko ima oblikovanje pri proizvodnji, distribuciji in uživanju hrane. Projekt Idealna izkušnja prehranjevanja raziskovalke oblikovanja Kathrine Dankl nas tako vabi, da v znanem okolju nakupovalne situacije igrivo raziskujemo lokalna in mednarodna stališča na to temo, poskusimo nekaj novega - in morda celo spremenimo nekaj svojih navad. Tako nastali "supermarket idej" se je zdaj v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom preselil z Dunaja v Ljubljano, kjer v skladu s temo bienala uporablja sistem točkovanja, ki ponuja informacije o ekološkem vplivu naših prehranjevalnih navad in živilske industrije. Ustrezne rešitve so ponujene kot priloga!

Šola neizrečenega / The School of the Untold

Ker se Zemljina naravna bogastva izčrpavajo, se soočamo z nujno potrebo po ponovnem premisleku našega poznavanja in izobraževanja o materialni proizvodnji. Letošnja poletna šola platforme Design Campus v Dresdnu v Nemčiji bo radikalno zasidrana v ekspanzivnem razumevanju realnosti, ki oblikujejo današnji svet. Trije projekti, ki so na ogled na razstavi v sklopu BIO27 Spremljevalnega programa, so nagrajenci projekta Šola neizrečenega v koprodukciji Goethe-Instituta Ljubljana in v sodelovanju z German Design Graduates, mrežo oblikovalskih šol in diplomantov, ki jo gosti German Design Council. Diplomanti so bili izbrani zaradi njihove naklonjenosti do materiala in utopičnega potenciala njihovih zaključnih projektov ter dobijo štipendijo za obisk šole Design Campus.