fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Javno glasovanje

Štipendije za poletno šolo Design Campusa 2022

Glasujte do: 30. apr 2022

Na spletu

Leta 2022 bo Design Campus v okviru iniciative German Design Graduates drugič podelil tri štipendije za delavnice na vsakoletni poletni šoli, ki poteka od sredine julija do konca avgusta. V partnerstvu z Goethe-Institutom bodo štipendisti letos svoja dela predstavili tudi na razstavi v sklopu satelitskega programa BIO27 Supervernakularno v Ljubljani, ki bo potekala med 27. majem in 29. septembrom 2022 in jo organizira Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

 

POTEK IN POGOJI GLASOVANJA

Thomas A. Geisler, direktor Muzeja dekorativnih umetnosti v Dresdnu in pobudnik Design Campusa, je s svojo ekipo v ožji izbor uvrstil 13 del absolventov sodelujočih nemških visokih šol za oblikovanje, ki so bili izbrani zaradi svoje afinitete do materiala in izjemnega potenciala njihovih zaključnih del, poleg tega pa se njihovi izdelki tematsko ujemajo z letošnjim programom poletne šole (The School of the Untold, kuratorja: Formafantasma) in programom bienala oblikovanja BIO27 (Supervernakularno, kuratorka: Jane Withers).

 

Oddate lahko tri glasove, in sicer po en glas na projekt. Trije kandidati z največ glasovi prejmejo štipendijo za poletno šolo Design Campusa in bodo premierno predstavljeni na razstavi satelitskega programa BIO27 Supervernakularno v Ljubljani. V primeru večkratnega glasovanja ali poskusih potvarjanja glasov bodo oddani glasovi neveljavni. Odločitev organizatorja je dokončna. Rezultati glasovanja bodo znani maja.

 

GLASUJETE LAHKO TUKAJ. Glasovanje poteka do 30. 4. do polnoči na spletni strani iniciative German Design Graduates (GDG).

 

IZBRANI PROJEKTI:

Design Campus

Design Campus je raziskovalna in razvojna platforma Muzeja dekorativnih umetnosti Dresdenske državne umetniške zbirke v gradu in parku Pillnitz. Gre za interdisciplinaren in v prihodnost usmerjen možganski trust, ki so ga razvili kuratorji in kuratorke in ki želi z oblikovalskimi praksami in kulturami na novo misliti največja svetovna vprašanja. Vsako leto Design Campus v okviru šesttedenske »Šole utopij« ponuja vrsto enotedenskih delavnic, ki potekajo vzporedno in jih vodijo priznani strokovnjaki in strokovnjakinje iz kreativnega sektorja.

Poletna šola

Poletna šola je odprta za vse, ki so zvedavi in si goreče želijo, da bi prek oblikovanja spremenili svet. Program letošnje poletne šole je radikalno osredotočen na celovito razumevanje realnosti, ki dandanes zaznamujejo svet. Naš cilj je prek materialnosti analizirati te kompleksne medsebojne povezave. Program raziskuje materialne zgodovine, kulturno pogojene svetovne nazore, odnos med tradicijo in lokalno kulturo, kritične pristope k ekologiji, kolonializem, ekstraktivizem, odnos med človekom in nečlovekom kot tudi pomen objektov kot nosilcev kulture. V ta namen bodo udeleženci in udeleženke odkrivali bogato muzejsko zbirko, zato da bi analizirali realnosti, ki so skrite za zgodovinsko dediščino razstavljenih artefaktov, in jih nato kontekstualizirali na novo. Pod mentorstvom oblikovalcev, arhitektov, kuratorjev, avtorjev in drugih akterjev bodo udeleženci poletne šole nabrusili svoja kreativna orodja, ki jim omogočajo, da tisto, kar je skrito, razkrijejo ter ponovno ovrednotijo.