fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Nove prakse, nova orodja: v Mariboru

4. - 28. okt 2022

Hiša arhitekture, Maribor

Otvoritev: 4. okt 2022, ob 14:00

Predstavitev in pogovor: 28. okt 2022, ob 11:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Ob zaprtju razstave Nove prakse, nova orodja v Hiši arhitekture Maribor, se bodo v petek, 28 oktobra 2022 ob 11. uri izbrane arhitekturne prakse še enkrat predstavile na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, predavalnica C, Krekova 2, Maribor.


Razstava Nove prakse, nova orodja, ki je bila spomladi predstavljena v ljubljanski galeriji Škuc, se seli v Hišo arhitekture Maribor.  Na razstavi so predstavljena dela arhitekturnih birojev: A2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, Prostorož, Svet vmes, Some Place Studio ter Vidic Grohar arhitekti, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik.

 

Projekt osvetljuje delovanje izbranih sodobnih »slovenskih« arhitekturnih praks, ki so zanimive prav zaradi načina, kako se lotevajo arhitekturnih tem in nalog. Arhitekti se danes ne ukvarjajo več le z oblikovanjem lepih hiš in interierjev, pač pa je nabor njihovih nalog to prerasel. Tako so danes mediatorji med uporabniki in prostorom, skrbniki dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

 

S projektom, ki obsega razstavo in istoimenski katalog, so izpostavljena tri ključna vprašanja: kaj je naloga arhitekture danes, kakšen je organizacijski model sodobne arhitekturne prakse in na kakšen način arhitekturo predstavljati javnosti.

 

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo 4. oktobra ob 14h.

 

Vabljeni pa tudi na dogodek na Dunaju, 6. oktobra ob 18h, na katerem bodo slovenske prakse postavljene ob bok avstrijskim.