fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
RAZSTAVA

ODPRTI SMO!

9.–14. apr 2019

Ventura Future, BASE Milano

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

To pomlad se Center za kreativnost predstavlja na skupinski razstavi Ventura Future, v času, ko poteka največji evropski pohištveni sejem, milanski Salone del Mobile ter milanski teden oblikovanja, s privlačnim izborom pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva. Predstavili bomo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja, ki poudarja poseben pristop k razvoju in sodelovanju med oblikovalci, proizvajalci in podjetji.

Danes Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si v domovini že ustvarili ugled, v večini primerov pa gre za blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v širšem mednarodnem okolju. V razstavo smo vključili več izdelkov, ki doslej v Milanu še niso bili predstavljeni – vsi se ponašajo z izrazito individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora. Predstavitev so bo odvijala pod idejnim naslovom Odprto!, ki sta ga navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, ki jih predstavljamo na tem mestu. ODPRTI SMO – 100% ODPRTI – za širok nabor prispevkov, pristopov, tradicij in senzibilnosti. Prav tako so izdelki s svojim oblikovanjem odprti za interpretacije in variacije; uporabnike nagovarjajo k uporabi, razporejanju in prerazporejanju.

azstava ODPRTI SMO! želi predstaviti nekatere izmed najbolj svežih in najpametnejših izdelkov slovenskega oblikovanja. Je tudi 100% slovenska, kar pomeni, da so vse sestavine visokokakovostne in lokalnega izvora. Oblikovanje za užitek, oblikovanje za življenje … oblikovanje, ki ga je vredno kupiti.

Danes slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja in premoščanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. S tem izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev želimo postaviti v ospredje prav te tokove in novosti. Predstavljamo oblikovalce, ki oživljajo oblikovanje – od raziskovalnih, ročno izdelanih prototipov do uveljavljene serijske proizvodnje. Prav to je poslanstvo Centra za kreativnost: povezati oblikovalce, proizvajalce, podjetja in ustanove ter – v najboljšem primeru – stranke.

Razstava ODPRTI SMO! je polna nasprotij in protislovij. Predstavlja oblikovanje, ki pluje in sidra, je kompleksno in pragmatično, preudarno in prismojeno, glasno in ponosno, pa tudi mehko in rahločutno. Je poklon preteklosti in prihodnosti obenem – neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina – kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Lahko jo torej razumemo kot spoštljiv, občudujoč poklon našim predhodnikom in bogati oblikovalski tradiciji, ki časti njihovo strast do barv in kontrastov, geometrije in modularnosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter celo igrivemu pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov, ki so dali nov namen starim zračnim blazinam, kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo prefinjene, ultra lahke karbonske tehnologije.

Razstava ODPRTI SMO! bo na ogled na vznemirljivem skupinskem razstavnem prostoru Ventura Future v coni Tortona, na živahnem območju, ki ga za šest čarobnih pomladnih dni zasedejo neodvisne blagovne znamke in studii.

Navdušeni smo, da smo tu, in veselimo se srečanja z vami na razstavi – 100%!

Predstavili se bodo (oblikovalci in blagovne znamke): Dan Adlešič, Asobi / Tokio,  Domen Gregorič / AKLIH, Primož Jeza / Donar, Ivana Blaž in Nina Mršnik / Kobeiagi Kilims, Janez Mesarič, Mashoni Design Studio / Intra Lighting, Janža Dolinšek / JNŽ, Naca Kraca, Ines Kavčič, Atelje Mali, Ribrand / Rokodelski center Ribnica, Jana Mršnik / BelaBela, Raketa / Pikka, Andraž Šapec / Donar, SADAR+VUGA, Tilen Sepič, Grupo H / Linden / Žakelj, Matej Štefanac, Luka Stepan / Blåstation, TAK kolektiv / Kauch, David Tavčar, Urša Vrhunc / Maechtig Vrhunc Arhitekti.