fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
OBVESTILO

Odprti smo! na sejmu Maison et Objet

16. jul 2019

Po Milanu Center za kreativnost predstavlja Odprti smo!, izbor pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva, v sklopu skupinske razstave v Parizu na sejmu Maison et Objet med 6. in 10. septembrom 2019.

Sejem Maison et Objet je eden izmed vodilnih svetovnih dogodkov na področju sodobnega oblikovanja in opreme. Letos se Slovenija poleg razstave v organizaciji agencije SPIRIT in predstavnikov 6 podjetij, ki poteka že četrtič zapored, prvič predstavlja tudi z razstavo Centra za kreativnost z naslovom Odprti smo!. Po besedah kuratorke razstave in sicer tudi vodje programa CzK Mike Cimolini je sejem Maison et Objet bolj prodajno usmerjen in predstavlja odlično priložnost za oblikovalce, da navežejo stike s potencialnimi kupci, oblikovalci interierjev in specialisti s področja pohištva in opremljanja: »V tokratni predstavitvi smo se povezali tudi s Spirit Slovenija in prek njih sodelovali s pariško gospodarsko zbornico, ki je organizirala B2B sestanke za izbrane kreativce. Z obiskom na sejmu smo zadovoljni, predvsem pa smo bili opaženi zaradi naše drugačnosti. V bodoče bomo sodelovali na vsaj dveh sejmih letno, zagotovo pa se bomo pri tem povezovali s Spirit Slovenija«.

Uradna otvoritev razstave na sejmu Maison et Objet

V ponedeljek, 9. septembra, je v soorganizaciji Centra za kreativnost in SPIRIT Slovenija na sejmu potekala uradna otvoritev razstav slovenskih oblikovalcev.  Sprejema so se udeležili predstavniki pariške gospodarske zbornice (CCI Paris), podjetja in partnerji, zbrane pa je nagovorila slovenska veleposlanica Republike Slovenije v Franciji Metka Ipavic, ki je v pozdravnem nagovoru povedala, da je prisotnost na sejmu nadvse pomembna, saj poleg predstavitve vrhunskega slovenskega oblikovanja in opreme pomeni tudi pomembno stičišče za izmenjavo idej, spremljanje globalnih trendov in oblikovanje novih partnerstev. »Slovenija je ponosna na tradicijo svojega dizajna, bogato industrijsko ter oblikovalsko kulturo in estetiko. Imamo številne vrhunske oblikovalce in proizvajalce, ki ustvarjajo doma in v tujini. Slovenska podjetja so tudi prejemniki številnih mednarodnih nagrad (kot je red dot) za inovativnost, pohištvena industrija in oblikovanje pa je ena od tržnih niš, s katero želimo bolj prodreti na globalni trg,« je uspeh slovenskega oblikovanja povzela veleposlanica in dodala, da so v okviru aktualnega Akcijskega načrta sodelovanja Slovenije in Francije med prioritetami tudi skupni projekti na področju industrijskega oblikovanja in predstavitev na sejmu je prvi korak k izpolnjevanju tega.

O razstavi Odprti smo!

Center za kreativnost se predstavlja na sejmu s privlačnim izborom pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva. Predstavili bomo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja, ki poudarja poseben pristop k razvoju in sodelovanju med oblikovalci, proizvajalci in podjetji.

Danes Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si v domovini že ustvarili ugled, v večini primerov pa gre za blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v širšem mednarodnem okolju. V razstavo smo vključili več izdelkov, ki se ponašajo z izrazito individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora.

Predstavitev se odvija pod idejnim naslovom Odprti smo!, ki sta ga navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, ki jih predstavljamo na tem mestu. Odprti smo – 100% odprti – za širok nabor prispevkov, pristopov, tradicij in senzibilnosti. Prav tako so izdelki s svojim oblikovanjem odprti za interpretacije in variacije; uporabnike nagovarjajo k uporabi, razporejanju in prerazporejanju.

Razstava Odprti smo! želi predstaviti nekatere izmed najbolj svežih in najpametnejših izdelkov slovenskega oblikovanja. Je tudi 100% slovenska, kar pomeni, da so vse sestavine visokokakovostne in lokalnega izvora. Oblikovanje za užitek, oblikovanje za življenje … oblikovanje, ki ga je vredno kupiti.

Danes slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja in premoščanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. S tem izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev želimo postaviti v ospredje prav te tokove in novosti. Predstavljamo oblikovalce, ki oživljajo oblikovanje – od raziskovalnih, ročno izdelanih prototipov do uveljavljene serijske proizvodnje. Prav to je poslanstvo Centra za kreativnost: povezati oblikovalce, proizvajalce, podjetja in ustanove ter – v najboljšem primeru – stranke.

Razstava Odprti smo! je polna nasprotij in protislovij. Predstavlja oblikovanje, ki pluje in sidra, je kompleksno in pragmatično, preudarno in prismojeno, glasno in ponosno, pa tudi mehko in rahločutno. Je poklon preteklosti in prihodnosti obenem – neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina – kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Lahko jo torej razumemo kot spoštljiv, občudujoč poklon našim predhodnikom in bogati oblikovalski tradiciji, ki časti njihovo strast do barv in kontrastov, geometrije in modularnosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter celo igrivemu pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov, ki so dali nov namen starim zračnim blazinam, kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo prefinjene, ultra lahke karbonske tehnologije.

razstava Odprti smo!