fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Slovensko oblikovanje na 3daysofdesign

3.−5. sep 2020

Amaliegade 6, Copenhagen

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

logo
logo

Na 3daysofdesign 2020, enem izmed najpomembnejših dogodkov na področju sodobnega oblikovanja na Danskem in v Skandinaviji, so med 3. in 5. septembrom v sodelovanju med Centrom za kreativnost, Veleposlaništvom RS na Danskem in javno agencijo SPIRIT Slovenija prvič predstavili tudi dosežke slovenskega pohištvenega oblikovanja. Izbrani izdelki osmih slovenskih podjetij, ki so lokalno izdelani in so rezultat dolgoletnih izkušenj domače obrti, prepletene z naprednimi tehnologijami in trajnostno proizvodnjo, so bili na ogled na razstavi The Circle (Krog)Vrhunski slovenski oblikovalski produkti pa so bili s tem predstavljeni mednarodnim medijem, arhitektom in zainteresirani javnosti. Razstava je bila na ogled v središču mesta, na Veleposlaništvu RS v Kobenhavnu.

 

Slovenska oblikovalska podjetja, ki so s pohištvenimi kosi in dodatki za dom (luči, mize, kavči, stoli, otroške igrače, mačja uta in stol) sodelovala na razstavi v Kobenhavnu, so bila izbrana na podlagi poziva javne agencije SPIRIT Slovenija, ki poleg Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi finančno in organizacijsko podpira projekt. Izbranih je bilo osem slovenskih podjetij: DonarFoldsKauchLepuWilsonic designKubus-interierTiba in Guïana.

 

Glavni temi letošnjega dogodka sta bili krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj. »Obrtništvo, trajnost, reciklirane materiale in navdihujoče dizajne najdemo v slovenski arhitekturi in oblikovanju že več kot stoletje, z začetkom pri Jožetu Plečniku. Ministrstvo za zunanje zadeve RS in javna agencija Spirit s ponosom predstavljata sodobne trajnostne oblikovalske produkte, ki so bili skrbno izbrani z mislijo na danski okus, težnjo po dolgi uporabi in obrtništvo,« je o predstavitvi slovenskega pohištvenega oblikovanja na festivalu 3daysofdesign povedala Ajda Cuderman, direktorica javne agencije Spirit.

 

Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, kjer deluje Center za kreativnost, je pojasnil: »Za razvoj oblikovanja in pohištvenih podjetij je prisotnost na mednarodnih dogodkih, kot je 3daysofdesign, bistvenega pomena. S Centrom za kreativnost želimo zagotoviti redno predstavljanje slovenskega oblikovanja in blagovnih znamk na mednarodnem trgu. Ena sama predstavitev ne pomeni veliko, saj se moraš redno pojavljati na tovrstnih dogodkih, da dosežeš prepoznavnost. Ker prodaja po spletu narašča in tudi slovenskim podjetjem omogoča, da dosežejo globalne trge, je pomen tovrstnih predstavitev še večji, saj je na njih možno večino izdelkov videti in preizkusiti v živo.«

 

»S sodelovanjem na enem izmed najpomembnejših dogodkov na področju sodobnega oblikovanja na Danskem in v Skandinaviji in predstavitvijo slovenskih oblikovalcev ter produktov povečujemo prepoznavnost slovenskega oblikovanja v svetu. Hkrati pa damo razstavljavcem priložnost, da svoje izdelke predstavijo mednarodnemu občinstvu,« sta izpostavili kustosinji razstave The Circle (Krog) Zala Košnik in Mika Cimolini iz Centra za kreativnosti, ki deluje pri Muzeju za arhitekturo Slovenije.

 

»Glede na estetiko naših izdelkov, izbrane materiale in trajnostni pristop pri oblikovanju in produkciji ocenjujemo, da bi bile skandinavske dežele lahko med našimi glavnimi trgi izven Slovenije. Zato je bila možnost predstavitve naše znamke v danski prestolnici na dogodku 3daysofdesign, kjer se vsako leto zvrstijo najnovejši dosežki s področja opreme in oblikovanja, za nas izrednega pomena. Sodelovanje slovenskih oblikovalcev na dogodku vidim kot priložnost za povečanje prepoznavnosti slovenskega oblikovanja v mednarodnem prostoru,« je poudarila arhitekta Kaja Lipnik Vehovar iz družinskega podjetja Kubus Interier, poznanega predvsem kot uvoznika kakovostnega pohištva vrhunskih oblikovalcev pretežno iz skandinavskih dežel.

 

Na mednarodnem oblikovalskem dogodku v Kobenhavnu se bo Kubus Interier predstavil s svojimi lučmi Fold, novo linijo iz družine svetil Sence. Luči preprostih in izčiščenih oblik iz lesenega furnirja različnih vrst sta oblikovala Kaja Lipnik Vehovar in Arne Vehovar.

 

»3daysofdesign v Kobenhavnu je eden najuglednejših oblikovalskih dogodkov v Evropi. Kot udeleženec menim, da je festival dobra priložnost za predstavitev mladih oblikovalcev na tako kakovostnem trgu, kot je danski, kjer je oblikovanje integralni del njihovega življenja. Tudi Slovenci imamo bogato oblikovalsko tradicijo in na nas mladih je, da jo nadaljujemo in razvijamo. Udeležbo na festivalu zato jemljem kot dragoceno izkušnjo na svoji oblikovalski poti,« je o vlogi sodelovanja na 3daysofdesign povedal oblikovalec Luka Rugelj, ki se je predstavil z jedilno mizo origami, zasnovano za podjetje Guïana.

 

Podjetje Concrete Garden je na postavitvi The Circle (Krog) razstavljal mačjo uto in stol oblikovalke Tine Rugelj. Med izdelki podjetja Donar so bila na ogled stol Collodi oblikovalca Andraža Šapeca, stol Nico Less, pod katerega se podpisujejo v Primož Jeza Studiu in kjer so oblikovali tudi kavč Venice Sofa. Z lučmi, ki sta jih zasnovala Anja Mencinger in Nikolaj Salaj, se je na Danskem predstavilo podjetje Folds.

 

Na razstavo so vključili še otroško igračo, avto Bi Biip, oblikovalke Mateje Panter in kavč Oblak, ki je delo ustvarjalca Luke Bassanese, oba produkta pa sta nastala za podjetje Kauch. V izboru sodobnih slovenskih pohištvenih izdelkov, ki so nastali v tesnem sodelovanju med oblikovalci in proizvajalci, sta bila tudi stol in miza oblikovalke Neže Uran, za katerima stoji podjetje Lepu. Del izbora je bil še gugalni konjiček za otroke ustvarjalke Nine Mihovec podjetja Wilsonic Design.

 

O razstavi, ki je v sklopu dogodka 3daysofdesign postavljena na Veleposlaništvu RS v Kopenhagnu, je poročal danski dnevnik Jyllandsposten. V objavi so zapisali:

 

Med drugim si lahko ogledate nove trajnostne izdelke na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kopenhagnu, med njimi fotelj “Collodi” Andraža Šapca podjetja Donar d.o.o. in stol v obliki skodelice iz klobučevine nameščene na kovinski oz. leseni okvir, ki sta izdelana iz 100 odstotno recikliranih materialov.

 

»Lokalni materiali, izdelava in trajnost so ključni atributi naše razstave. Prav trajnostna proizvodna tehnologija je nekaj, kar navdušuje slovenske oblikovalce,” pravi Marie Sauer Johansen, ki je odgovorna za komunikacijo za slovenski prispevek k 3daysofdesign. Slovensko veleposlaništvo je bilo prisotno na dogodku prvič lansko leto. Zaradi odmevnosti razstave so se za sodelovanje odločili tudi letos. Razstavo kurira strokovna skupina iz Centra za kreativnost, ki deluje pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. »Razstavljavce so izbrali na podlagi javnega razpisa, na katerem so bili izbrani tisti z najvišjo estetsko kakovostjo. Eden zanimivih primerov je vrtno pohištvo “The Seater”, ki ga je asnovala Tina Rugelj za Concrete Garden. Zagotovo gre za trajnosten izdelek, saj je njegova življenska dobe kar 60 let. Drug primer je zložljiv stol “Nico less”, ki je narejen iz recikliranih plastičnih steklenic, torej z minimalnim okoljskim odtisom,« pravi Marie Sauer Johansen. Poudarja tudi, da na veleposlaništvu seveda sledijo vsem smernicam, da bi se izognili širjenju okužbe.

 

Pohištvo za otroke in mačke

 

Če greste mimo slovenskega veleposlaništva, boste lahko spoznali tudi zabavno mobilno otroško pohištvo “Kauch“, ki ga je za Bi Biip oblikovala Mateja Panter. Gre za nekakšen fotelj, ki je videti kot majhen avto na kolesih. Pohištveni kos se lahko uporablja tudi kot otroški voziček. […]. »Otroško pohištvo smo izbrali, ker vemo, da Danci cenijo sodobno oblikovanje otroških sob. Upam, da bomo s tem presenetili obiskovalce, ki morda ne bo takoj povezali Slovenije s sodobno zasnovo pohištva.« pravi Marie Sauer Johansen.

 

Jyllandsposten, 30. avgust 2020, str. 9-11. Celoten prispevek v danščini lahko preberete tukaj.

Razstava sodobnega slovenskega pohištvenega oblikovanja The Circle na 3daysofdesign v Kopenhagnu, se je izkazala kot dober primer medresorskega sodelovanja, saj je nastala v sodelovanju med slovensko ambasado v Kopenhagnu, agencijo Spirit in Centrom za kreativnost. Razstava je imela izjemno pozornost, saj so jo organizatorji 3daysofdesign uvrstili na uraden ogled z izbranimi novinarji in arhitekti. S pojavljenjem na tovrstnih dogodkih, slovensko oblikovanje postaja prepoznavno tudi Danskem in v Skandinavski regiji.

Četrtek, 3. september 2020

12:00 – 12:45

Organiziran obisk razstave za novinarje

 

15:40 – 16:25

Organiziran obisk razstave za arhitekte

 

16.30 - 18.30

Otvoritveni sprejem in uradna otvoritev razstave The Circle (Krog).

Sprejem je odprt za zainteresirano javnost. Rezervacije ni potrebna, prostor pa je omejen in bo na voljo na podlagi first-come first serve basis.

 

 

Sobota, 5. September 2020

12.30 - 14.00

Zatvoritev razstave slovenskega sodobnega oblikovanja The Circle (Krog)

Dogodek je odprt za vso zainteresirano javnost. Rezervacije ni potrebna, prostor pa je omejen in bo na voljo na podlagi first-come first serve basis.

 

Donar d.o.o.

Kubus-interier d.o.o.

Wilsonic design