fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Javni natečaj Made in Slovenia

Javni natečaj Made in Slovenia

Javni natečaj za izbor oblikovanja postavitve razstave, podobe razstave in znaka odličnosti »Made in Slovenia«. Rok je podaljšan do 15. junija 2020.

Leto 2021 bo pomembno leto za promocijo Slovenije, saj bo v drugi polovici leta Slovenija predsedovala Svetu EU. V tem letu bo Slovenija tudi evropska gastronomska regija, posebna tematika, ki jo je izpostavila Organizacija združenih narodov za leto 2021, pa je kreativno gospodarstvo in trajnostni razvoj. Center za kreativnost, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za zunanje zadeve, načrtuje več priložnostnih razstav, ki jih bodo izvedla veleposlaništva Republike Slovenije po svetu. Razstave bodo promovirale Slovenijo kot zeleno, kreativno in pametno državo (»Green. Creative. Smart«). Izpostavljen bo koncept trajnostnega razvoja in kreativnih industrij. V letu predsedovanja se načrtuje okoli 50 takšnih predstavitev.

 

Zaradi potrebe po enovitosti promocije med predsedovanjem na vseh svetovnih lokacijah, ki je “izložba” slovenske nacionalne odličnosti (ustvarjalne, gospodarske, kulinarične …) in kreativnosti kot prednostne teme ter spodbujanja so-ustvarjanja (participatornosti), razpisujemo natečaj, ki ima dva sklopa.

K sodelovanju vabimo posameznike, interdisciplinarne skupine ali podjetja, ki pokrivajo različna področja oblikovanja (grafično in produktno oblikovanje ter arhitekturo).

1. sklop: Oblikovanje razstave

Razstava izdelkov »Made in Slovenia«  predstavlja dobre prakse slovenskih ustvarjalcev in podjetij, ki delujejo v kreativnem sektorju. Z njo spodbujamo razvoj izdelkov in storitev, ki so povezani z načeli Centra za kreativnost, ki združujejo ustvarjalnost s poslovno vizijo. Z izborom, ki ga so ga izbrale komisije, želimo v času predsedovanja Slovenije in ob 30 obletnici nastanka države, predstaviti sodobno ustvarjanje slovenskega kulturnega in kreativnega sektorja.

 

Predstavljamo izdelke ali projekte, ki so jih oblikovali slovenski oblikovalci, večinoma so tudi proizvedeni v Sloveniji. Ustvarjamo kolekcijo, ki bo v svetu prepoznana kot dober slovenski dizajn, ki bo promovirala trajnostna načela ter prispevala k sodelovanju med kreativnim in gospodarskim sektorjem z namenom družbenega napredka, razvoja inovativnih izdelkov, storitev in prepoznavnosti slovenskih blagovnih znamk. Izbor predstavlja sodobno relevantno produkcijo slovenskega kulturno-kreativnega sektorja. Tema ki jo nagovarjamo, je bivanje v prihodnosti v najširšem pomenu.

 

*Okviren seznam izdelkov po modulih S, M, L je dostopen v gradivih v priponki.

 

Razstavo je potrebno zasnovati prilagodljivo, modularno in mobilno. Najmanjši modul bo zastavljen tako, da ga bodo lahko predstavila tudi najbolj oddaljena veleposlaništva. Srednji modul bo zajemal izbor slovenskega produktnega in modnega oblikovanja (približno 20 izdelkov) za predstavitev v manjših galerijah. Največji modul pa bo zajemal produktno in modno oblikovanje, pa tudi večje kose pohištva, namenjen pa bo predstavitvi v fokusnih državah (okoli 30 izdelkov, tudi večjih). Razstava se bo v času morda spreminjala, izdelki se bodo lahko zamenjali, zato je potrebno zagotoviti tudi takšno prilagodljivost. Moduli morajo biti zasnovani tako, da bomo produktnemu oblikovanju lahko dodali tudi dela s področja vizualne umetnosti in modnega oblikovanja. Razstava pa mora biti primerna za predstavitve v galerijskih ali tem podobnih prostorih.

2. sklop: Znak odličnosti in oblikovanje vizualne identitete razstave

Iščemo grafični znak za oblikovalske izdelke ali storitve, ki jim bomo podelili znak odličnosti »Made in Slovenia«.  V prvi vrsti gre za izdelke, ki bodo uvrščeni na razstavo »Made in Slovenia«, kasneje pa bomo ta izbor lahko še nadgrajevali in mu dodajali venomer nove izdelke. Znak se bo uporabljal v geografsko neomejenem prostoru, predvsem pa online, za označevanje izdelkov, ki so ta znak prejeli. Želimo si, da bi ga proizvajalci in oblikovalci prepoznali kot dober, učinkovit znak za komuniciranje lastnosti njihovih izdelkov.  Znak se bo uporabljal prvenstveno v digitalnih medijih, na spletnih straneh in na družabnih omrežjih (primer Red dot ali Brumen). Uporabljal pa se bo tudi kot del vizualne podobe razstave »Made in Slovenia«. Znak bodo lahko uporabljali samo tisti oblikovalci ali proizvajalci, ki jim ga je podelila strokovna žirija CzK / MAO.

 

Vizualna podoba razstave, vključno z grafično podobo, naj bo usklajena z vizualno podobo znaka »Made in Slovenia«, smernicami nacionalne znamke I feel Slovenia.

Pogoji za sodelovanje in način oddaje

Na javnem natečaju lahko sodelujejo pravne in fizične osebe, ki delujejo na kateremkoli področju KKS. Zaželeno je, da se prijavijo interdisciplinarne skupine ali podjetja oz. druge pravne osebe (zavodi, društva,….), ki pokrivajo različna področja oblikovanja (predvsem grafično in produktno oblikovanje in arhitekturo).

 

Predlogi bodo oddani v elektronski obliki na elektronsko pošto natecaj@czk.si v z geslom zaščitenih datotekah, ki bodo zagotavljala anonimnost.

 

Prijavnica v .doc obliki se nahaja v priponki (desno).

 

Rok za prijave je 31. maj 2020.

Denarno nadomestilo

Predlogi, ki jih bo strokovna komisija ocenila z najvišjim številom točk, bodo prejeli naslednje denarno nadomestilo:

 

Oblikovanje razstave
Najvišje uvrščen predlog  v višini 3000 eur
drugi, tretji , četrti in peti predlog  po 600 eur

 

Oblikovanje znaka odličnosti in vizualne identitete razstave
Najvišje uvrščen predlog  v višini 3000 eur
drugi, tretji , četrti in peti predlog  po 600 eur.

 

Več podrobnosti najdete na povezavi (zgoraj desno).

Komisija

Predloge bo ocenila strokovna komisija na podlagi vnaprej določenih meril. Strokovno komisijo sestavljajo:

  • Cvetka Požar, kustosinja MAO
  • Boštjan Vuga, arhitekt
  • Mika Cimolini, vodja programa CzK
  • Matevž Klanjšek, arhitekt in oblikovalec komunikacij,
  • Primož Pislak, grafični oblikovalec.

RAZPISOVALEC

Center za kreativnost

Denarno nadomestilo

od 600 EUR do 3000 EUR

Rok za prijave

15. junij 2020