fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Vodeni ogledi

Terenski dogodki Nonument Group

2. in 4. jun 2022, 12. jun 2022, 24. jun 2022

Vila Rafut pri Novi Gorici, Vila Bled, Plečnikov stadion

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Nonument Group v sodelovanju s Centrom za kreativnost, vabi na terenske dogodke, ki se bodo odvili na treh lokacijah: v parku Vile Rafut pri Novi Gorici, v parku Vile Bled na Bledu ter ob Plečnikovem stadionu v Ljubljani.
Terenski dogodki so osnova za razmislek o inovativnih načinih beleženja in ohranjanja dediščine, način za vključevanje skupnosti, ter izhodišče za umetniške intervencije, ki upirajo pogled v zapuščene, spregledane, pozabljene, izbrisane arhitekture in odpirajo prostor za nove poglede nanje.

Vili Rafut bomo posvetili dva dogodka. V prvem, 2. junija ob 19h, nas bo po raznolikem stanju Laščakove arhitekture v Aleksandriji (od mnogih porušenih stavb do stavb, v katerih se razrašča neformalna gradnja, in stavbe, v kateri danes domuje Muzej kraljevskega nakita) vodilo uvodno spletno predavanje arhitekta in umetnika Mohameda Adela Dessoukija. To branje bo tudi izhodišče za razumevanje kompleksnega stanja izbrisa arhitekturne dediščine v Aleksandriji nasploh. Dessouki je namreč tudi ustanovni član iniciative Save Alex, ki od leta 2012 zagovarja varovanje bogate arhitekturne dediščine v tem mestu in opozarja na alarmantno stanje njenega izbrisa.

 

V soboto, 4. junija ob 17h, pa se bo bomo preselili v park vile Rafut, v katerem se začenja prenova. Tam bo po ruševinah vile in vrtu vodil Miloš Kosec in se v dialogu s Kajo Širok in gosti spraševal o domačem in tujem v prostoru. Ogled bo prepleten z nastopom društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, v katerem bomo prisluhnili pesmim in odlomkom iz pisem žensk, ki so v istem obdobju kot Laščak predvsem kot delavke skrbi (vzgojiteljice, dojilje, guvernante in služkinje) potovale v Aleksandrijo zaradi zaslužka.

Anton Laščak ali Antonio Lasciac je bil goriški arhitekt slovenskega rodu. Bleščečo kariero si je zgradil v metropolah kolonialnega Egipta ob koncu devetnajstega stoletja. Za svoje arhitekturne zasluge je od egiptovskega podkralja Abasa II prejel plemiški naslov bega. Na stara leta se je želel ustaliti v orientalskem okolju Vile Rafut, ki si jo je zgradil na domačem Goriškem, vendar pa je po spletu okoliščin v visoki starosti devetdeset let umrl v Kairu.

Mohamed Adel Dessouki je pedagog in vizualni umetnik. Diplomiral je iz arhitekture na Aleksandrijski univerzi leta 2000 in magistriral na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo leta 2003 ter doktoriral iz arhitekture na Univerzi v Kairu leta 2012. Trenutno je docent na oddelku za arhitekturo na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo. V svoji umetniški praksi se Dessouki v osredotoča na spomin, arhitekturo in vsakdanjost. O mestu Aleksandrija, njeni ogroženi dediščini in zgodovini piše blog za Gudran Medina Mot’aba (Zidovi izčrpanega mesta). Živi in dela v Aleksandriji v Egiptu.

Produkcija: Nonument Group / MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti

 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Oblikovanje: Damjan Ilić

Program partnerske mreže CzK