fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Konferenca

TRIGGER: Decentralizacija umetnosti

29. maj 2021

| 10:00–20:00

Maribor

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Vse bolj postaja jasno, da v prihodnosti ne bomo mogli več hitro potovati med posameznimi mednarodnimi festivali, poslovnimi srečanji in predstavami, saj to ne bo ne mogoče, ne trajnostno. Zato iščemo načine oblikovanja dolgoročnega sodelovanja tako na lokalnem kot mednarodnem nivoju. Izhajajoč iz post-jugoslovanske tradicije široko razpredenih kulturnih domov kot središč lokalnih skupnosti, bomo na enem mestu združili lokalne in mednarodne predstavnike festivalov, rezidenčnih hiš in kulturnih centrov, ki delujejo izven velikih urbanih centrov moči.

 

Na dogodku želimo preizprašati, kako lahko ustvarjamo decentralizirano in trajnostno umetniško skupnost, se ukvarjati s programiranjem, ki odraža logiko mnogoterih centrov in izmenjati mnenja ter izkušnje, kaj pomeni delovati izven političnih, finančnih in hiperprodukcijskih centrov moči ter iskati pristne in dolgoročne odnose z različnimi skupnostmi in občinstvi.

 

Pridružite se nam v soboto, 29. maja, v Mariboru. Več o dogajanju izveste v zavihku ‘Program.’

10:00–10:45

SPOZNAJMO SE: registracija

10:45–11:00

Lirični utrinki v mestu

 

(lokacija: Mariborska tržnica) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

11:00–11:30

POTOPIMO SE V PRAVO VZDUŠJE:

 

pozdravni nagovor TRIGGER ekipe: Barbara Poček, Gledališče Glej; Nika Bezeljak, Festival Prestopi; Marko Podjavoršek, Center za kreativnost

11:30–12:00

PREPUSTIMO SE NAVDIHU: 

 

Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture (Asta Vrečko, Rastko Pečar, Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič)
Projekt se predstavlja v Paviljonu Republike Slovenije na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

12:00–13:30

POVEZUJMO CENTRE:

 

primeri dobre prakse
Na enem mestu bomo združili navdihujoče kulturne producente iz Slovenije in tujine, ki delujejo izven velikih centrov moči. Kdo so ti festivali, rezidenčne hiše in kulturni centri, ter kakšne lekcije se lahko naučimo iz njihove vztrajnosti in dela?

 

Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

13:30–14:00

ODMOR

14:00–16:00

PONOVNO OSREDIŠČIMO UMETNOST: pogovor 

 


Razprava o izzivih dela, razmišljanja, programiranja in povezovanja umetnosti izven urbanih centrov. Osredotočili se bomo na vprašanja povezovanja skupnosti in gradnje občinstva ter raziskovali delovne modele izven centrov moči.  

 

Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

17:00–18:30

Uroš Kaurin, Vito Weis: Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav // avtorska predstava // dolžina: 90 minut // produkcija: Moment, koprodukcija: EN-KNAP Ljubljana

 

Morda se vam bo zdelo, da po tem ne rabite videti ničesar drugega, a ta navdušujoča performerja, ki segata onkraj meja možnega ter njunih (in vaših) zmožnosti, vam bosta vzbudila željo po še. Še več (njiju). 

19:00–19:15

 Lirični utrinki v mestu 

 

(lokacija: GT22) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

19:30–20:00

Odprtje Festivala Prestopi

 

(lokacija: GT22) // odprtje murala // produkcija: Moment

Program Partnerske mreže