fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Druženje

Vse najboljše, KKS!

19. jun 2021

| 18:00

MAO

Park pred MAO: 18:00–21:00

Dvorišče MAO: 18:00–00:00

prijavi se

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Dokazali smo, da ima kulturni in kreativni sektor (KKS) velik pomen in še večji potencial. Za nami je leto, v katerem smo pri Centru za kreativnost v sodelovanju s kolektivom Ljudje komunicirali statistične ugotovitve o slovenskem kulturnem in kreativnem sektorju, razbijali mite in predsodke o KKS s ‘fact-checkerji’ ter ustvarili serijo podcastov, interaktivno spletno stran Najdi razlike in interaktivni video Kdo se boji KKS??!, zdaj pa je čas, da proslavimo!

 

Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 19. junija 2021, od 18. ure dalje v parku in na dvorišču Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, kjer bomo v sklopu Poletne muzejske noči slavili moč in veličino KKS! Čaka nas pester glasbeno-gledališki-športno-modni razvedrilni program, ki smo ga pripravili skupaj s člani Partnerske mreže CzK, ter seveda rojstnodnevna torta.

 

Več o kampnji Kulturno-kreativni imperativ si preberite tukaj.

 

Več o dogajanju si preberite v zavihku ‘Program’. V zavihku ‘Razstave’ boste našli vse razstave, ki so trenutno na ogled v MAO in jih ta dan lahko obiščete brezplačno. Vabljeni tudi, da se udeležite vodstva po razstavah.


Na VR predstavo Oder360 se je potrebno predhodno prijavit, saj so mesta omejena! Udeležba na dogodku je mogoča v skladu s PCT protokolom. Zaradi varnostnih ukrepov, povezanih s COVID-19, je ob vstopu v MAO potrebna uporaba lastne zaščitne maske, omejeno pa je tudi število obiskovalcev muzeja. 

Sobota, 19. junij 2021

PARK PRED MAO

18:00–21:00

VILI VAN STYLE – TRIP #001 “tržnica slovenske mode”

(Divas)

 

Vili Van Style, prva mobilna butična trgovina v Sloveniji, se odpravlja na svojo prvo vožnjo, kjer bodo z nami oblikovalci in ustvarjalci, ki so se predstavili v digitalni izvedbi – “Vili predstavlja”. Na tržnici pred MAO boste lahko v živo pogledali in kupili slovenske modne izdelke oblikovalcev: JKH, davidbacali, Witches Sisterhood, Evgenija Zafirovska, DNA clothing, Amabilia Lingerie, Slocks in Slavsocks.

18:00–21:00

Od rastline do mojstrovine – ročna izdelava papirja iz invazivk

(Društvo Trajna)

 

Mestno okolje je prostor, kjer ob ljudeh in živalih prebivajo tudi invazivne rastlinske vrste – invazivke. Pogosto jih vidimo le kot nadlogo, ki jo je potrebno izkoreniniti ter se je na vsak način znebiti. Pa je temu res tako? So invazivke le uničujoča preteča nevarnost od katere ni koristi, ali lahko predstavljajo priložnost za medsebojno povezovanje? Bi lahko z njihovo pomočjo oživeli pozabljene obrti? Odstranjevanje invazivk, kot je japonski dresnik, za seboj pušča velike količine odvečne rastlinske biomase. Na delavnici boste spoznali, na kakšen način lahko uporabimo invazivne rastline in iz njih po tradicionalnem ročnem postopku izdelamo papir.

18:00–21:00

Otroške delavnice in Mini-Mao igre

 

Za otroke bodo v grajskem parku MiniMao igre in ustvarjalne delavnice. Skozi materiale, oblike, konstrukcijske elemente, svetlobo in barvo bodo otroci spoznavali arhitekturo, oblikovanje in fotografijo.

18:00–19:30

DJ Levanael

19:00–20:30

Psihofizična entiteta – Tek za kulturni in kreativni sektor

(Valerie Wolf Gang)

 

Namen performansa je opozoriti na problematiko fizičnega zapiranja kulturnih ustanov in dogodkov, saj vse skupaj vpliva na psihično stabilnost in razvoj družbe, ki je v zadnjih mesecih stagnirala. Avtorica zato vabi javnost, da se ji pridruži na teku za kulturni in kreativni sektor in tako v participatornem duhu odteče 5 kilometrov po Fužinah. Trasa teka bo potekala krožno in po površinah, primernih za pešce. Vsak udeleženec teka dobi KKS majico in tri srečne izžrebance čakajo lepe nagrade!

 

Prijave za tek tukaj.

 

Štart in cilj: park pred MAO

Dolžina: 5km

19:30–20:15

Podcast Bring to Front ft. Kukla

(Emil Kozole in Denis Adanalić, v živo)

 

V Centru za kreativnost smo združili moči z ekipo Ljudje in producenti podcasta Bring to Front ter zasnovali serijo podcastov, ki načenja pomembna vprašanja kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), na katera iščemo odgovore z zanimivimi sogovorniki iz sektorja: kreativci, ustvarjalci in umetniki. Na tokratnem snemanju podcasta v živo se nam bo pridružila gostja Kukla.

20:15–21:00

DJ Softskinson

20:30–21:00

Rojstnodnevna torta KKS

 

 

 

 

DVORIŠČE MAO

18:00–22:00

Predstavitev projekta Oder360

(En Knap)

 

Stojnica, kjer vam bomo z veseljem bolj podrobno predstavili ozadje ustvarjanja virtualnega ogleda predstav in kaj znotraj projekta Oder360 načrtujemo v prihodnosti.

19:00–20:00

Oder360 #1

(En Knap)

 

Na dogodku Oder360 bodo imeli obiskovalci priložnost doživeti sodobno uprizoritveno umetnost na popolnoma nov način – skozi virtualni pogled. Dogodek, ki tehnologijo kljub socialni distanci uporablja na zelo družaben način, bo občinstvu predstavil sodobno uprizoritveno umetnost v obliki simulakra gledališča, ki le-tega ne želi nadomestiti, ampak raje vzpostavlja nov žanr med sodobnimi uprizoritvenimi praksami.

 

Na dogodek se je potrebno prijavit, saj so mesta za predstavitev omejena.

21:00–22:00

Oder360 #2

(En Knap)

 

Druga ponovitev. Na dogodek se je potrebno prijavit, saj so mesta za predstavitev omejena.

21:00–22:30

Participatorni performans: Brez skrbi, zima bo mila!

(Peter Purg)

 

V humanistiki in ustvarjalnih disciplinah se priporoča krepiti prenosljive veščine, kot na primer lokostrelstvo ali cepljenje drv. Menda se tako naučimo bolje zadeti bistvo. Najdragocenejše pa je vse dobro spraviti že pred poletnim solsticijem.

22:00–23:00

Tandemski hibridni DJ/VJ nastop: Unanimous Apart

Joondroid (Nepal) in Valeru (Ukrajina)

 

Joondroid in Valeru, študenta Novih medijev na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, bosta z novim materialom nadgradila svoje izvorno delo “Unanimous”, ki prepleta koncepta soglasja in sobivanja in je bilo razvito v začetku leta 2020 na portugalski rezidenci projekta MASTmodule.eu. Valeru (Vasily Kuzmich) bo nastop izvedel v navzočnosti, Joondroid (Abiral Khadka) pa se mu bo pridružil z modularnim setom spletno iz Nepala. Tandem je nazadnje skupaj nastopil na festivalu SAJETA CONTINUUM 2020.

 

 

VODSTVA PO RAZSTAVAH

18:00

edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja

19:00

Stavbna dediščina gradu Fužine

20:00

Predmet in zbirka

21:00

edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja

22:00

Predmet in zbirka

23:00

Grad Fužine v soju lučk

edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja

Danes se slojevitost arhitekturnega poklica povečuje, arhitekti se morajo kritično odzivati na dogajanja v sodobnem okolju, ga aktivno oblikovati in ustvarjati pogoje za nove realnosti. Razstava je posvečena 100. obletnici študija arhitekture v Ljubljani.

Nonument Group: Razstava je na terenu

Razstava prikazuje raziskovalno delo, umetniške intervencije in terenske označitve, ki se zgodijo hkrati tudi izven muzeja. Skupina s tem na tri načine osvetljuje fenomen nonument – arhitekturo, spomenike, javne prostore in/ali infrastrukturne projekte, katerih simbolni pomen se je spremenil oz. izgubil zaradi družbeno-političnih sprememb. Razstava skozi večplastno izkušnjo odpira vprašanje možnosti vzporednega dojemanja različnih dislociranih dogodkov in časovnih prelomov ter skozi prostor raziskuje izmuzljivo mejo med arhitekturo, umetnostjo, spominom in dediščino.

Predmet in zbirka

Muzej za arhitekturo in oblikovanje hrani zbirke s področij arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Na razstavi je predstavljen izbor več kot 200 predmetov, projektov in dokumentov, ki so oblikovali in tudi danes ustvarjajo naš vsakdan. So vir navdiha, idej, konceptov in provokacij za mnoge raziskovalce, skozi razstavo pa nagovarjajo tudi širši krog občinstva.