fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Tunel 29

Matej Feguš: Sočutno oblikovanje za trajnostno prihodnost

Objavljeno: 6. Maj 2020

Dve besedi za trajnostno prihodnost: SOČUTNO NAČRTOVANJE.

Ne glede na to, kakšen bo postal svet po pandemiji covida-19, bomo imeli edinstveno priložnost, da oblikovanje ponovno uporabimo kot ključno silo za spremembe. To se je v preteklosti že dogajalo, v času kriz in vojn.

Decembra 1944 je vojna vlada Winstona Churchilla ustanovila svet za industrijsko oblikovanje, da bi podprla britansko gospodarsko okrevanje. Njegov temeljni namen je bil »z vsemi izvedljivimi sredstvi spodbuditi izboljšanje oblikovanja v izdelkih britanske industrije«. Tokrat moramo iti še dlje. Sočutno oblikovanje moramo vključiti v metode oblikovalskega razmišljanja.

 

Oblikovanje/načrtovanje se začne z empatijo – sposobnostjo razumevanja in občutenja čustev drugega. Toda za odlično oblikovanje je treba to nadgraditi s sočutnostjo! Razumevanje družbenih potreb pomeni vključevati empatijo – raziskovati in razviti razumevanje uporabnikov in tega, kaj najbolj potrebujejo.

 

Sočutnost v oblikovanju pomeni še veliko več!

 

Medtem ko je empatija notranji občutek, se sočutnost pokaže navzven.

 

Empatija nam omogoča, da občutimo, kar čuti drugo bitje. Sočutnost pa je čustveni odziv in ustvarja željo po tem, da bi pomagali.

 

(To je razlika med našim občutkom žalosti ob pogledu na osebo, ki joka, in sposobnostjo, da to osebo tolažeče objamemo.)

 

Vsi smo oblikovalci! Kot oblikovalci vsakdanjega življenja se bomo morali osredotočiti na ključne izzive našega časa – na izboljšanje zdravja in dobrega počutja ter omogočanje trajnostnega življenja.

 

Zato je pomembno, da se osredotočimo na sočutnost in začnemo graditi svoje življenje tako, da bo naša prihodnost družbeno odgovorna in trajnostna. Le tako lahko kot človeštvo preživimo! Sočutnost, razumevanje namesto pranja možganov, sodelovanje namesto konkurence, solidarnost namesto sebičnosti!

 

Dve besedi za trajnostno prihodnost: SOČUTNO NAČRTOVANJE.

 

Če bi radi izvedeli več o tej temi ali o metodah oblikovalskega razmišljanja, delite, komentirajte, mi pišite!

Dve besedi za trajnostno prihodnost: SOČUTNO NAČRTOVANJE.