fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

ODPRTI POZIV PALAČA DIVJINE: Oblikovanje za medvrstno prihodnost

ODPRTI POZIV PALAČA DIVJINE: Oblikovanje za medvrstno prihodnost

Trajna v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k prijavi na odprti poziv Palača divjine.

Odprti poziv Palača divjine, ki ga kurirata Danica Sretenović in Gaja Mežnarić Osole, je spletni mentorski program oblikovanja za medvrstno prihodnost, v okviru katerega bodo udeleženci oblikovali scenarije za medvrstno občutljive prostorske transformacije Kraterja – zapuščenega gradbišča, v katerem so se skozi desetletja razvili divji ekosistemi, ki pa naj bi jih v celoti nadomestila načrtovana gradnja sodne palače.

 

Program Oblikovanja za medvrstno prihodnost kot oporo za delovanje oblikovalcev na neukročenih urbanih prostorih uvaja pionirska znanja s področja zoönomske metodologije, večvrstnega urbanizma in več-kot-človeškega ustvarjanja skupnega. Arhitekte, oblikovalce in krajinske arhitekte zato vabimo, da združijo moči z ekologi, pravniki, biologi, okoljskimi družboslovci in podobnimi strokovnjaki ter v interdisciplinarnih skupinah kot prvi obravnavajo prostorske pravice medvrstnih skupnosti v Sloveniji. Program je presečišče med pionirskimi znanji mednarodnih mentorjev in inovativnimi koncepti oblikovalcev, zato od udeležencev ne pričakujemo poglobljenega predznanja o temi.

 

Udeležence odprtega poziva bodo mentorirali translokalni mentorji, ki s svojim delom že naslavljajo regenerativno večvrstno sobivanje: gonilna sila zoöp gibanja, Klaas Kuitenbrouwer (Het Nieuwe Instituut), avtorica termina medvrstni urbanizem, Debra Solomon (Urbaniahoeve Foundation), raziskovalec socialno-ekoloških transformacij, Rok Kranjc (Institute for Ecology), soustanoviteljica kreativnega laboratorija Krater, Gaja Mežnarić Osole (Trajna) in arhitektka Danica Sretenović.

 

Zaključna predstavitev izbranih projektov bo organizirana v koprodukciji s Centrom za kreativnost in predstavljena v okviru satelitskega programa BIO 27 – Supervernakularno: Oblikovanje za regenerativno prihodnost.

 

Več informacij in prijavnico najdete tukaj.

 

Rok za prijavo je 22. april 2022.

 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Razpisovalec

Društvo za razvoj trajnostnega oblikovanja Trajna

Rok za prijavo

22. apr 2022