fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Napovedujemo

SpeculativeEdu | Disko Šola

13. nov - 13. dec 2020

Murska Sobota

Termin (predvideni):

10 - 12. november: participatorno postavljanje razstave

13. november: otvoritev razstave

13. november - 13. december 2020: razstava na ogled

Kako lahko skupaj oblikujemo boljšo prihodnost mesta? Ali lahko oživimo kraj, ki že leta izgublja bitko s časom, katerega identiteta in ambicije so s propadom industrije izginile?

 

To je eno od temeljnih vprašanj, s katerim se ukvarja Disko šola, participativni projekt, katerega rezultat bo razstava alternativnih vizij prihodnosti Murske Sobote, ki bo nastala v sodelovanju strokovnjakov za spekulativno oblikovanje z lokalno skupnostjo in oblikovalci lokalnih politik.

 

Cilj dogodka je ustvariti prostor za razmislek o drugačni potencialni prihodnosti mesta, ki je izgubilo svojo industrijsko in gospodarsko identiteto. Raziskovalca in oblikovalca Jimmy Loizeau in Matt Ward bosta skupaj z lokalno skupnostjo in oblikovalci lokalnih politik iskala nove perspektive in oblikovala možne alternativne oblike urbanističnega načrta za prihodnost mesta, ki so še tako potrebni po ekstremnih kriznih razmerah, saj te ne pomenijo le sprememb v našem življenjskem okolju, temveč nalagajo spremembo družbenih, gospodarskih in političnih odnosov. Rezultat tega sodelovanja bo razstava, ki bo prebivalcem, obiskovalcem mesta, politikom in vsem zainteresiranim, predstavila ideje o prihodnosti mesta na nove in drugačne načine.

 

Dogodek temelji na tekočem projektu Loizeauja in Warda, “Illegal Town Plan”, ki uporablja spekulativne oblikovalske prakse kot participativno orodje za spodbujanje sodelovanja lokalnega prebivalstva in izobraževanje. Spekulativno oblikovanje je diskurzivna praksa, ki temelji na kritičnem razmišljanju in dialogu, ki postavlja vprašanja o prihodnosti, hkrati pa ponuja alternative, ki nam pomagajo razumeti današnji svet. Projekt predlaga vključujoče platforme za povezovanje lokalne javnosti z lokalno upravo pri ponovnem premišljanju o prihodnosti mest, v katerih živijo.

 

Inštitut za transmedijski dizajn Murska Sobota, Center za kreativnost, MIKK – Mladinski in kulturni klub Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Academia Maribor ter Akademija umetnosti v Splitu in Goldsmiths University of London pripravljajo dogodek Disko šola in participativno razstavo fikcijskega urbanističnega načrta mesta “The Illegal Future Machine”. Otvoritev razstave bo v petek, 13. novembra 2020, ob 19. uri (lokacija TBC), razstava pa bo na ogled vse do 13. decembra 2020. 

SpeculativeEdu izobraževalni projekt sofinancira ERASMUS+, program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost, sofinancirata ga tudi Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Projekt se izvaja pod vodstvom priznanih evropskih institucij na področju spekulativnega izobraževanja – Univerze v Splitu (Hrvaška), Univerze v Edinburghu, Edinburgh Napier University (Škotska), Univerze v Londonu, Goldsmiths, University of London (Združeno kraljestvo), raziskovalnega inštituta Madeira Interactive Technologies Institute (Portugalska), inštituta Human Ecosystems Relazioni (Italija), in Inštituta za transmedijski dizajn (Slovenija).

Program Partnerske mreže