fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Spletna prodajna razstava

Adorno: VOYAGE

od 10. jun 2021

Na spletu

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Kustosinji Anja Radović (vodja BIO27) in Urška Krivograd (vodja projektov CzK) sta izbrali deset slovenskih oblikovalcev mlajše generacije in njihovih unikatnih kosov ali kosov v omejeni nakladi za prvo nacionalno predstavitev na spletni platformi Adorno, ki sicer svoje delovanje dopolnjuje tudi s številnimi predstavitvami na večjih oblikovalskih dogodkih po svetu. Spletna prodajna razstava, naslovljena Voyage, bo na ogled od 10. junija 2021 dalje.

 

Izbor konceptualno izhaja iz zgodbe Popotovanje po svoji sobi (Voyage autour de ma chambre), ki jo je leta 1790 med 42-dnevnim hišnim priporom napisal Xavier de Maistre. Avtor je izolacijo izkoristil za raziskovanje in dokumentiranje svoje sobe v obliki potopisa. S priredbo ideje za današnji čas – kjer pa je število dni v našem primeru preseglo že okroglo leto – smo želeli pokazati, kako smo se, ko smo morali svoje domove spremeniti v hibridne prostore, podali na popotovanje skozi lastna stanovanja, hiše, balkone in dvorišča.

 

S prilagoditvijo naših bivalnih prostorov za najrazličnejše potrebe, ki bi jih običajno opravljali drugje, so naši domovi neizogibno postali tudi pisarne, restavracije, kavarne, telovadnice, šole, prostori za zabavo in vse vmes. Pomembno pa je ozavestiti, kaj je tisto, kar dela potovanje posameznika skozi lasten življenjski prostor zabavno in prijetno doživetje, ki hrani domišljijo in spodbuja dobro počutje. Vse to lahko najdemo v izboru sodobnih oblikovalskih izdelkov Voyage.

 

Izbrani izdelki namreč nagovarjajo k razmisleku o procesih, materialih, oblikah, praktičnih in estetskih funkcijah. Ko premišljujemo o našem odnosu do izdelkov, oblikovalci vse bolj poudarjajo načine izdelave, kjer so v vsak vidik produkcije vključeni v praktičnem smislu in razvijajo lastna orodja ali postopke za svoje izdelke v omejeni nakladi.

 

Oblikovalci:

BRAJAK VITBERG

DAVID TAVČAR

GAŠPER KUNŠIČ

KOLEKTIV DVA

KOBEIAGI KILIMS (NINA MRŠNIK & IVANA BLAŽ)

NANA WOLKE

NATURAMORTA (ANAMARIJA DIMOVSKA)

NEJC PRAH

NUŠA JELENEC & NINA MRŠNIK

SALTO DIONYS (ROK OBLAK)

 

Spletno razstavo si lahko ogledate tukaj.

Izbor slovenskih zbirateljskih oblikovalskih izdelkov za spletno galerijo Adorno je nastal v sodelovanju s Centrom za kreativnost in prihajajočim Bienalom oblikovanja (BIO27), v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Adorno je spletna galerija za zbiratelje najboljših oblikovalsko in obrtniško razvitih kosov z vsega sveta. Adornov izbor, zasnovan s strani mreže kuratorjev na terenu v velikih oblikovalskih središčih, ponujajo edinstven vpogled v raznolike kreativne skupnosti po svetu, ob tem pa slavijo delo ustvarjalcev, ki jih sooblikujejo. Vsak izbor je sestavljen izključno iz unikatna kosov ali kosov v omejeni nakladi, od pohištva, tekstila, keramike, kiparstva in uporabne umetnosti. Kuratorski pristop je vsakič drugačen - saj se tudi oblikovalske navade in pravila razlikujejo od ene skupnosti do druge - vendar pa gre pri vsakem izpostavljenem predmet za sodoben stil, eksperimentalen pristop in vrhunsko kakovost materiala. Med predstavljenimi oblikovalci in oblikovalkami so uveljavljena imena in obetavni talenti na začetku svoje kariere, pri čemer pa je gotovo, da vsak izbor zajema ljudi, pristope, stil in filozofijo tega trenutka ter tako pooseblja aktualne ustvarjalne navade vsake regije.