fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Predavanje

Glasbeni posel 2.0/MB: Luka Zagoričnik vs. Oskar Štrajn & Max Gregor

13. maj 2019

| 18:00

CzK MB

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Glasbena misija: tujina
Po sila zanimivem in nadvse obiskanem srečanju Nikole Sekulovića s akterjema štajerske glasbene scene Robertom Novakom in Tinčkom Bradačem, se nova sezona cikla usposabljanja Glasbeni posel pričenja v Mariboru. Tokrat bo beseda tekla predvsem o možnostih in ovirah, ki zadevajo glasbene preboje v tujino. Cikel Glasbeni posel 2.0 je projekt, ki ga skupaj pripravljata SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center ter Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana.

Tokrat se v vlogo dežurnega izpraševalca postavlja Luka Zagoričnik. Luka je dolgoletni sodelavec Radia Študent Ljubljana in že bivše televizijske oddaje Aritmija, urednik spletne glasbene revije Odzven in portala za improvizirane muzike Centralala. Je specialist za sodobne glasbe raznolikih žanrov, o čemer veliko piše in predava, hkrati pa ga odlikuje tudi dobro poznavanje mednarodnih glasbenih tokov, s katerimi se seznanja s pogostimi obiski izven meja.

Z možnostjo glasbenih prebojev v tujino sta zelo dobro seznanjena njegova sogovorca. Oskar Štrajn je otrok ilirskobistriškega MKNŽ-ja, na njegove karierne odločitve pa je pomembno vplivalo življenje v Mariboru, ko je bil aktiven tudi na radiu MARŠ. Zdaj že vrsto let živi na Nizozemskem in je desna roka direktorja osrednjega evropskega showcase festivala in konference Eurosonic Noorderslag iz Groningena. Je eden izmed treh bookerjev za Eurosonic, festival, na katerem si želi igrati domala vsak mlad bend, ki se nadeja preboja na mednarodni trg. Oskar je tudi svetovalec mlade slovenske glasbene zasedbe Wckd Nation, ki se je pred kratkim vrnila s showcase festivala Tallinn Music Week, ob tem pa odigrala še zavidljivo turnejo po Baltiku.

Oskarjev sotrpin prihaja iz Slovenj Gradca. Maxa Gregorja poznamo kot člana zasedbe Zircus, ki se je kot zvočni tehnik že zgodaj podal v samo srce evropske glasbene industrije, v London. Tam je vrsto let deloval kot zvočni inženir na različnih referenčnih koncertnih lokacijah kot so O2 Academy Islington, O2 Academy Brixton in Omeara, vzporedno pa aktivno deloval v vseh segmentih, ki zadevajo odrsko in zvočno produkcijo koncertnih dogodkov. Danes Max, ki je kot glasbeni opremljevalec povezan tudi z radiem RTV Slovenija International, domuje v Mariboru, še vedno pa ga zanaša na različne konce sveta, vsi zanosi pa so seveda v večini povezani z glasbo.

Na kakšne načine se lahko slovenske glasbene zasedbe spopadejo s tujino? Kaj pomeni biti »export ready?« So različne resnice in govorice o priložnostih na tujih glasbenih scenah zgolj mit in utvara? So showcase festivali rešitve za mednarodni preboj? Je smiseln obisk tujega showcasea tudi če na njem ne igraš? Kaj na showcasih sploh počnemo? Na te in številne druge teme, povezane z mednarodnim udejstvovanjem, se bo osredotočila vroča debata, na kateri ne bo veljalo manjkati nikomur, ki ga vsaj malo ne zanima glasbeno udejstvovanje izven naših meja.

Koncert skupine Stari pes
Eden bolj udarnih in samosvojih mariborskih kolektivov katerega korenine segajo v leto 2001, ko je del skupine nastopal v ljubljanski impro zasedbi Sunday Morning. Deset let kasneje pod imenom Stari Pes predrugačijo zasedbo in utemeljijo lasten, žanrsko fleksibilen »pasji stil«, ki se na odru dopolnjuje s trenutnimi navdihi posameznikov. Malo perverznega, da vzburi, malo agresivnega, da udari. Nežni hipnotični ritmi osredotočeni, da znorijo. Kitara, bas, bobni, klaviatura, djembe in raskav vokal brez povodca (Off The Leash, 2015).
Več o glasbeni skupini

Usposabljanje Glasbeni posel v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri  Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Projekt se izvaja v sklopu aktivnosti Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Program partnerske mreže