fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Predavanje

Mohamed Adel Dessouki: Laščak in Alexandria

2. jun 2022

| 19:00

Na spletu

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

V četrtek, 2. junija 2022 ob 19h vabimo na spletno predavanje aleksandrijskega umetnika in pedagoga Mohameda Adela Dessoukija o Laščakovi arhitekturi v Aleksandriji.

Dessouki nam bo predstavil raznoliko stanje Laščakove arhitekture v Aleksandriji (od mnogih porušenih stavb do stavb, v katerih se razrašča neformalna gradnja, in stavbe, v kateri danes domuje Muzej kraljevskega nakita). To branje bo tudi izhodišče za razumevanje kompleksnega stanja izbrisa arhitekturne dediščine v Aleksandriji nasploh. Dessouki je namreč tudi ustanovni član iniciative Save Alex, ki od leta 2012 zagovarja varovanje bogate arhitekturne dediščine v tem mestu in opozarja na alarmantno stanje njenega izbrisa.

Anton Laščak ali Antonio Lasciac je bil goriški arhitekt slovenskega rodu. Bleščečo kariero si je zgradil v metropolah kolonialnega Egipta ob koncu devetnajstega stoletja. Za svoje arhitekturne zasluge je od egiptovskega podkralja Abasa II prejel plemiški naslov bega. Na stara leta se je želel ustaliti v orientalskem okolju Vile Rafut, ki si jo je zgradil na domačem Goriškem, vendar pa je po spletu okoliščin v visoki starosti devetdeset let umrl v Kairu.

Mohamed Adel Dessouki je pedagog in vizualni umetnik. Diplomiral je iz arhitekture na Aleksandrijski univerzi leta 2000 in magistriral na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo leta 2003 ter doktoriral iz arhitekture na Univerzi v Kairu leta 2012. Trenutno je docent na oddelku za arhitekturo na Arabski akademiji za znanost in tehnologijo. V svoji umetniški praksi se Dessouki v osredotoča na spomin, arhitekturo in vsakdanjost. O mestu Aleksandrija, njeni ogroženi dediščini in zgodovini piše blog za Gudran Medina Mot’aba (Zidovi izčrpanega mesta). Živi in dela v Aleksandriji v Egiptu.

Produkcija: Nonument Group / MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti

 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, MOL – Oddelek za kulturo in Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Oblikovanje: Damjan Ilić

Program partnerske mreže CzK