fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
zvočni drive-in

Nonument Group: TGH-68: Tukaj se nič ne more zgoditi

2. okt 2022

| 12:00-15:00

Severjeva garaža, Ambrožev trg

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Severjevo garažo, eno izmed mojstrovin arhitekta Savina Severja, zaznamuje izrazita dvojnost: je čaščen primerek kvalitetne arhitekture šestdesetih in obenem zametovana in “neuporabna” stavba. Z zvočno vožnjo skozi garažo bo Nonument Group opozoril na specifičen ustroj stavbe, ki ni samo arhitekturno fascinantna, ampak je že v svoji domnevno problematični sedanjosti polna vitalnih vsebin in individualnih improvizacij. Njen specifičen ustroj z dovolj odprtim branjem že tak, kot je, spreminjajočemu se mestu okrog nje ponuja platformo za nove, tehnološko sodobne, družbene in mestotvorne vsebine.

 

Po spiralni cesti navzgor vas bomo individualno popeljali s taksijem, ob tem pa razmišljali o tej nenavadni garažni hiši kot samostojnem vesolju. Intervencija Nonument Group temelji na terenskem opazovanju in na intervjujih z uporabniki garažne hiše, zaposlenimi in strokovnjaki. Zvočni sprehod temelji na zgodbi “Babilonska knjižnica” Jorgeja Louisa Borgesa.

 

Zvočna vožnja traja 20 minut in je v slovenščini. Prijava na dogodek je zaradi organizacije obvezna na: hana.vardjan@czk.si.


Nonument Group se na različne načine ukvarja s procesi spominjanja in pozabe v prostoru. Po eni strani se dejavnosti dotikajo umetniških intervencij, po drugi pa ustvarjanja registra nonumentov, s katerim skupina raziskuje, mapira in arhivira arhitekturo, spomenike, javne prostore, infrastrukturo, katerih pomen se je spremenil zaradi družbenih ali političnih sprememb. Umetniške intervencije v nasprotju z registrom osvetljujejo dileme skozi estetsko izkušnjo sedanjosti ter z raziskovanjem raznolikih umetniških pristopov preizprašujejo pomen dediščine v prostoru.

 

Nonument Group je raziskovalno-umetniški kolektiv, ki ga sestavljajo Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec. Pri svojih projektih sodeluje s številnimi soustvarjalci, raziskovalci in umetniki v mednarodnem kontekstu. So prejemniki Plečnikove medalje za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Nonument Group je bil letos del partnerske mreže CZK s projektom Terenski dogodki. Projekt je nastal v koprodukciji z Muzejem in galerijami mesta Ljubljana in v sklopu pred-dogodkov ob odprtju Cukrarne.


Koncept in zasnova: Nonument Group (Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Miloš Kosec, Nika Grabar)
Režija in koreografija dogodka: Martin Bricelj Baraga, Neja Tomšič
Besedilo: Neja Tomšič, po kratki zgodbi “Babilonska knjižnica” Jorgeja Luisa Borgesa
Oblikovanje zvoka: Gašper Torkar
Snemanje zvoka: Sašo Kalan
Glas: Primož Pirnat
Raziskava: Danica Sretenović,Miloš Kosec, Neja Tomšič
Intervjuji: Barbara Tomšič, Danica Sretenović, Miloš Kosec, Martin Bricelj Baraga
Izjave so prispevali: g. Novak, ga. iz Narodnega muzeja, Sonja Ifko, Maruša Zorec, Luka Bernetič, Miloš Kosec in številni mimoidoči ter uporabniki garažne hiše
Svetlobna zasnova: Martin Lovšin
Oblikovanje: Damjan Ilić
Vozniki: Taxi Laguna
Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane, MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti