fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
DELAVNICA

Osnove zagovorništva za KKS

22. okt 2020

| 11:00-13:00

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Osnove zagovorništva za kreativce in kulturnike.

 

Cilj zagovorništva na področju kulture in kreativnih industrij je izobraževanje, informiranje in ustvarjanje zavesti med zakonodajalci ter oblikovalci javnih politik in javnostjo o vprašanjih, s katerimi se soočajo delujoči na področju umetnosti ter kulture in kreativnih industrij. Delavnica, ki jo bo izvedel nekdanji strokovni sodelavec društva Asociacija Tomaž Zaniuk, je namenjena informiranju in usposabljanju o vplivanju na spremembe na področju lokalnih in nacionalnih kulturnih ter drugih javnih politik ter spodbujanju različnih partnerstev pri naslavljanju sodobnih izzivov v kulturi in kreativnih industrijah.

 

Zagovorništvo v kulturi in kreativnih industrijah je dejavnost, preko katere poteka informiranje družbe o tem, kako bo določena javna politika vplivala na deležnike na tem področju, določeno skupnost in družbo kot celoto. Zagovorništvo je strokovno argumentiranje vsebine javne politike v komunikaciji s političnimi odločevalci (zahteve za nove javne politike ali popravke starih) ter zagovarjanje izbrane procedure političnega odločanja, ki temelji na predhodnih analizah alternativnih procedur.

 

Ob osnovnih pojmih zagovorništva, kot so zagovorniški projekt, zagovorniški proces, faze obnašanja političnih odločevalcev, nosilci vpliva na oblikovanje in izvajanje javnih politik, se bomo posvetili tudi spremljanju predlogov zakonov in predpisov, metodologiji zagovorniškega arhiva in evalvaciji učinkov zagovorništva v kulturi in kreativnih industrijah.

 

Tudi na področju kulture in kreativnih industrij je med posameznimi lokalnimi okolji namreč moč identificirati zelo velike vsebinske razlike v sodelovanju in upoštevanju mnenja deležnikov v oblikovanju in izvajanju javnih politik, zato je namen delavnice o osnovah zagovorništva prispevati k bolj učinkovitemu zagovorništvu kulture in kulturnih industrij na lokalnem nivoju in zmanjšanju teh vsebinskih razlik med posameznimi lokalnimi okolji.

 

Delavnica bo izvedena v treh krajih po Sloveniji, in sicer v Kopru, Ljubljani in v Mariboru. Število udeležencev je omejeno. Na delavnico se lahko prijavite tako, da pošljete mail na marusa.golob@asociacija.si, najkasneje do 14. oktobra 2020.

Delavnica bo izvedena preko spleta. Na delavnico se lahko prijavite tako, da pošljete mail na
marusa.golob@asociacija.si, najkasneje do 19. oktobra 2020.

 

Termin: 22. oktober 2020, 11:00–13:00
Povezava: Dostop do spletne delavnice bodo prijavljeni prejeli naknadno po elektronski pošti.
Trajanje: 2 uri

 

Kotizacija: Udeležba na delavnici je brezplačna.

 

Rok prijave: Prijavite se najkasneje do 19. oktobra na naslov marusa.golob@asociacija.si, kjer
jasno zapišite tudi katere delavnice izmed treh se želite udeležiti.

Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Tomaž Zaniuk

Tomaž Zaniuk je nekdanji strokovni sodelavec društva Asociacija in avtor e-priročnika: Osnove zagovorništva v kulturi, ki je prosto dostopen na www.asociacija.si, nekdanji direktor in odgovorni urednik Radia Študent, novinar in kolumnist, avtor analiz razpisnih mehanizmov in komentator predlogov zakonov in predpisov, ki se v zadnjem obdobju osredotoča na dejavnost zagovorništva v kulturi in tretjega medijskega sektorja.

Program partnerske mreže