fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
KONFERENCA

Predstavitev krožnih in trajnostnih projektov slovenskih oblikovalcev

6.–7. mar 2019

Charlemagne Building, Bruselj

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

V sklopu projekta Creative & Circular, ki ga platforma Circular Change predstavlja v koprodukciji s Centrom za kreativnost, je mednarodna žirija 26. februarja 2019 izbrala tri projekte, ki se bodo predstavili na dvodnevni osrednji letni konferenci Evropske deležniške platforme za krožno gospodarstvo v Bruslju. (European Circular Economy Stakeholder Platform – ECESP – Annual Conference 2019). Na konferenci prvi dan sodelujejo visoki evropski predstavniki, vključno s Fransom Timmermansom, prvim podpredsednikom evropske komisije, nagovor pa bo imela tudi Ladeja Godina Košir, predsedujoča koordinacijski skupini ECESP. Drugi dan je izrazito praktično usmerjen, poudarek je na delavnicah, v okviru ene izmed njih pa bodo nastopili z razpisom izbrani slovenski predstavniki.

O projektu
Projekt Creative & Circular je namenjen povezovanju krožnega gospodarstva in kulturno- kreativnega sektorja. Cilj je identificirati dobre prakse iz slovenskega prostora, jih med seboj povezati, podpreti pri nadgrajevanju oblikovalske dovršenosti ter pri poglabljanju podjetniških in trženjskih veščin za učinkovitejšo umestitev v domačem in mednarodnem prostoru. Od 1. 2. do 25. 2. 2019 je na spletnem portalu Centra za kreativnost potekal javni poziv za oddajo projektov, namenjen oblikovalcem, arhitektom, modnim oblikovalcem, rokodelcem in drugim kreativcem, ki pri svojem delu sledijo principom krožnega gospodarstva. Poudarek je bil na preizpraševanju obstoječih načinov potrošništva – zasnove in uporabe izdelkov in storitev.

Projekt se ne osredotoča le na reciklažo ali uporabo zavrženih materialov, pač pa izpostavlja tudi inovativno rabo obstoječih ali novih materialov (npr. bio materialov), predvsem pa koncepte in izdelke, ki omogočajo spremembo navad iz linearnih v krožne, ter nove tipe odnosa med uporabnikom in izdelkom: od lastništva k najemu, od izdelka k storitvi, souporabo, možnost nadgrajevanja

Izbrani kreativci (Floios (Tina Košak Koren), Collodi (Donar), papir + bioplastika (Eva Garibaldi)) se bodo za nastop na bruseljski konferenci pripravili v okviru delavnice, njihova dela pa bodo razstavljena v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje konec marca 2019. Otvoritev razstave bo pospremljena z uvodnim dogodkom in okroglo mizo. Med udeleženci bo komisija izbrala enega avtorja, ki mu bo Center za kreativnost kril stroške udeležbe na sejmu po njegovi izbiri v višini do 5.000 eur (upravičeni stroški so: stroški najema prostora, transportni stroški in stroški nastanitve). Povzetki projekta in izbrani avtorji se bodo predstavili tudi na 4. mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu Circular Change, ki bo potekala 16. in 17. maja 2019 v Mariboru.

Mednarodno žirijo so sestavljali: Maja Lalić, ustanoviteljica združenja Mikser (SRB), dr. Špela Hudnik, Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, Marjana Dermelj, SVRK, Katjuša Kranjc, arhitektka in oblikovalka, Raketa d.o.o., Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica Circular Change.

Floios (Tina Košak Koren)

Projekt nakita posnema naravne oblike in je izdelan iz recikliranega srebra. Ima unikatno sporočilno vrednost. Primarni material (srebro) avtorica jemlje iz zavrženih elektronskih aparatov, v katerih kot uporabniki prepoznavamo predvsem funkcionalno vrednost ter ga pretaplja v unikaten nakit, do katerega razvijemo močan čustven odnos in ga imamo zato v uporabi dalje časa.

Collodi (Donar)

Stol Collodi je zasnovan na podlagi dovršenega procesnega cikla. Ta se začne z zajemom primarnega materiala iz recikliranih surovin in lesa, in zaključi z reciklabilnostjo končnega produkta. Ob tem je uspelo družbi Donar doseči tudi visoko raven oblikovanja in uporabnosti. Stoli Collodi so izdelani v slovenskem, lokalnem okolju, kar je skladno s filozofijo podjetja Donar, ki sledi načelom trajnosti in krožnosti pri vseh svojih poslovnih odločitvah.

papir + bioplastika (Eva Garibaldi)

Potencial projekta prepoznamo v materialu – mešanici papirja in bioplastike, ki je razgradljiva, ter v pristopu avtorice. Ta nas vodi skozi praktično zasnovan pristop do učenja o pomenu materialov in trajnosti, s katerim naslavlja najmlajšo generacijo. Spodbuja kreativnost in raziskovanje ter obenem opolnomoči posameznika, da postane aktiven udeležženec iskanja rešitev za obvladovanje okoljskih izzivov današnjega časa.

Program partnerske mreže