fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Razstava

Nika Zupanc “Stoli / Seaters”

22. okt 2020 - 14. feb 2021

MAO

Razstava bo 22. oktobra odprta od 10. ure naprej

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Predstavljamo mednarodno uveljavljeno slovensko oblikovalko Niko Zupanc, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za priznane blagovne znamke, kot so Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé itn. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila na primer »Room of one’s own« za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v okviru svoje lastne blagovne znamke Nika Zupanc. Skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo pri Elle USA označili kot »punk eleganco«.

 

Njen obsežni oblikovalski opus zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. Tokrat se nam predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi in so bili premierno predstavljeni letos, do zgodnejših kosov za Moroso.

 

Odločitev, da se na razstavi osredotočimo samo na stole je nastala iz želje predstaviti razvoj Nikinega oblikovanja skozi čas. Če so stoli, ki jih je oblikovala na začetku svoje oblikovalske poti, npr. Maid za A lot of Brasil leta 2007 ali stol Tailored, ki ga je oblikovala leta 2009 za Moroso igrivi in izrazito feminilni, kasnejši stoli: Goden za Moooi ali stol Stay za Se, izražajo klasično eleganco. Na razstavi pa bomo pokazali tudi nekaj povsem novih izdelkov, stol Adore za Natuzzi in stol Juliette za Houtique, ki je bil predstavljen letos na Maison et Objet v Parizu. Eden od vprašanj, ki si ga zastavljamo je, narava odnosa med Niko in blagovnimi znamkami. Sprašujemo se, kako kot oblikovalka dela z blagovnimi znamkami in v kolikšni meri prilagaja svoj jezik jeziku blagovnih znamk? V tej zgodbi se poigrava s tradicijo in malomeščanstvom, je ironična in subverzivna, uporablja čipke in skoraj lušne, naivne oblike, prefinjeno, izčiščeno in razkošno.

Razstava je podaljšana do 14.februarja, 2021

Zaradi okoliščin, povezanih s širjenjem covid-19, je Muzej za arhitekturo in oblikovanje zaprt in zato ogled razstave trenutno ni možen. 

Nika Zupanc

Nika Zupanc je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2008 je ustanovila svoj studio in od takrat deluje kot samostojna oblikovalka, ki razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Mednarodno prepoznavnost je dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. Slednje jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009. Od takrat se Nika Zupanc v Milanu predstavlja vsako leto in s tem še utrjuje svojo mednarodno prepoznavnost. Pravi, da v svojih projektih »izziva racionalno, trezno in utilitarno, tako da daje glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu«.

Program Prenos veščin