fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Glasbeni posvet

Sklepni epizodi sezone Regional-Special

17. in 18. jan 2022

| 14:00

Ponedeljek, 17. jan, ob 14:00, Maribor, mesto glasbe(?)

Torek, 18. jan, ob 14:00, Sam proti vsem - PCD v digitalnem okolju

Za prijavo na dogodek se morate naprej registrirat na naši spletni strani.

Regional-Special je karavana glasbenih posvetov, ki jih Sigic izvaja v sodelovanju z domačimi regionalnimi glasbenimi in kulturnimi središči. Sodelovanje je potekalo s klubi Trainstation Subart v Kranju, z MIKK Murska Sobota, LokalPatriotom iz Novega mesta, KUD Morgan in Nove Gorice, poslednje srečanje pa se je odvijalo v Mariboru, v projektni Pisarni Centra za kreativnost. V sklopu obiska sta bili posneti dve epizodi seriala, ki bosta premierno na ogled v naslednjem tednu.

 

Ponedeljek, 17. 1. 2022, ob 14:00
Maribor, mesto glasbe(?)

Kaj opredeljuje določeno mesto, ki ga zaznavamo kot mesto glasbe? Ali so to pomembne glasbene šole, rojstne hiše znamenitih skladateljev, koncertne lokacije in prizorišča, živa glasba in izjemni festivali, ki pritegnejo tako vrhunske glasbenike kot tudi zahtevno publiko od blizu in  daleč, ali so lahko kriterij močni glasbeni studii in produkcija, ki postreže z odličnimi glasbenimi posnetki in albumi, so to izjemni glasbeniki, ki izstopajo v svojih žanrih?  Koliko je pomembno, da imamo vališča novih vrhunskih glasbenikov, da imamo kreativne prostore, prostore za jam session nastope, ali razpolagamo z odskočnimi deskami, ki talente izstrelijo med zvezde?   Maribor je dal svetu vrhunske glasbenice in glasbenike, avtorje, producente, festivale, vsako leto pa ima vedno manj koncertnih lokacij, lokali z živo glasbo so še vedno redkost, … Ali se bomo še naprej bolj ukvarjali z administrativnimi zahtevami in omejitvami in podobnimi »ovirami« ali pa bo sama glasbena scena »športno« ugriznila v priložnosti, ki jih ponuja mesto? Se koncerti ne dogajajo tako pogosto, ker smo izgubili veselje do glasbe ali informacije o koncertih ne pridejo do občinstva  pravočasno ali pa glasba še ni dovolj velika poslovna priložnost, da bi se z njo ukvarjali, saj je je tako veliko na voljo na spletu brezplačno?

 

Sodelujejo:

  • Ramiz Derlić (MC Pekarna)
  • Robert Novak (MI2, Agencija GAŽA)
  • Ana Bezjak (pevka, pedagoginja)
  • Matic Jereb (Stari Pês, GLAS PODZEMLJA

Moderator: Marko Podjavoršek (Center za kreativnost)

 

Povezava do predvajanja: https://bit.ly/3njGtwa

 

Torek, 18. 1. 2022, ob 14:00
Sam proti vsem – PCD v digitalnem okolju

Zaključili smo 21. leto 21. stoletja. Glasbeni posel se temeljito spremenil, še posebej izrazito v obdobju koronavirusa. Novi načini proizvodnje, distribucije in potrošnje glasbenih vsebin sicer odpirajo številne možnosti za nove oblike komunikacij, vendar je hitrim spremembam skoraj nemogoče slediti. Občutek imamo, da nekaj zamujamo, da nas nekdo drug prehiteva, da smo sami proti vsem. Da, informacije so na razpolago na vsakem koraku, vendar nam kronično primanjkuje časa, energije, pozornosti in denarja za temeljito raziskavo vseh možnosti novega digitalnega okolja. Zato se pogosto zatekamo k starim, preverjenim rešitvam, za katere pa potihem vemo, da ne delujejo več.

 

Tudi ljudje, ki se poklicno ukvarjajo s to problematiko, ne zmorejo zaobjeti vseh digitalnih modrosti. Še težje jih predstavijo v nekaj stavkih, razumljivih za povprečnega glasbenika. Med tistimi, ki so pripravljeni deliti nekaj dragocenega znanja in izkušenj, danes izpostavljamo Iro Kolbezen, Nino Kožar in Emkeja, ki nam bodo odkrito zaupali, na kakšen način se spopadajo z izzivi digitalnega okolja in kako pri tem sodelujejo z glasbeniki.

 

Sodelujejo:

Moderator: Nikola Sekulovic (Dan D, Kopriva)

 

Povezava do predvajanja: https://bit.ly/3qiKtyz

Regional-Special je del projekta Music Slovenia, ki je del Partnerske mreže Centra za kreativnost pri MAO Ljubljana. Podpirata ga Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj ter Republika Slovenija. 

Ponedeljek, 17. jan 2022

14:00

Maribor, mesto glasbe(?)

 

Sodelujejo:

  • Ramiz Derlić (MC Pekarna)
  • Robert Novak (MI2, Agencija GAŽA)
  • Ana Bezjak (pevka, pedagoginja)
  • Matic Jereb (Stari Pês, GLAS PODZEMLJA

Moderator: Marko Podjavoršek (Center za kreativnost)

 

Povezava do predvajanja: https://bit.ly/3njGtwa

Torek, 18. jan 2022

14:00

Sam proti vsem – PCD v digitalnem okolju

 

Sodelujejo:

Moderator: Nikola Sekulovic (Dan D, Kopriva)

 

Povezava do predvajanja: https://bit.ly/3qiKtyz