fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE
Nagrada

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino

Glasuj do 28. avg

| Na spletu

Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta razglasili imena dobitnikov Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023. Letos je najvišje evropsko priznanje na tem področju prejelo 30 izjemnih dosežkov, povezanih s tematiko dediščine, iz 21 držav. Med letošnjimi nagrajenci je tudi projekt, katerega partner je bil Center za kreativnost, MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja (AT, HR, SI, RS), evropska platforma, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose, predane raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo, ter spodbuja pomembno vlogo obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti.

 

Letos so izborne komisije pregledale prijave, ki so jih vložile organizacije in posamezniki iz 35 evropskih držav, med njimi pa je žirija, sestavljena iz strokovnjakov za kulturno dediščino iz vse Evrope, izbrala 30 zmagovalcev.

 

Nagrajencem bodo nagrade izročene na slovesni podelitvi 28. septembra v Palazzu del Cinema v Benetkah. Prestižnega dogodka se bo udeležila tudi Cecilia Bartoli, predsednica Europe Nostre, svojo udeležbo pa je napovedal tudi Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije. Na prireditvi bodo razglašeni tudi dobitniki velike nagrade in prejemnik nagrade po izboru javnosti, ki bodo izbrani med letošnjimi zmagovalnimi projekti in bodo upravičeni do denarne nagrade v višini 10.000 evrov. Slovesnost bo vrhunec Evropskega vrha za kulturno dediščino 2023, ki ga s podporo Evropske komisije organizira Europa Nostra in bo v Benetkah potekal od 27. do 30. septembra.

 

Podporniki in ljubitelji kulturne dediščine lahko tudi sami spoznajo nagrajence in se udeležijo spletnega glasovanja. To bo odločilo, kdo bo prejemnik nagrade po izboru javnosti 2023 ter denarne nagrade v višini 10.000 evrov.