fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Kreativni pogon: KNOF

Kreativni pogon: KNOF

Zavod KNOF – socialno podjetje vabi k sodelovanju kreativce pri izdelavi nove linije izdelkov kolekcija Knof, #shopping brez slabe vesti.

IZZIV 3: Razvoj novega izdelka pohištva in dekorja iz odpadnih materialov (plastika, les, tekstil)

 

Center za kreativne industrije (CKI) Maribor in Center za kreativnost (CzK) v sklopu projekta Kreativni pogon vabita ustvarjalce s področja kulturno kreativnega sektorja, da se prijavijo za sodelovanje s podjetji iz različnih panog, ki želijo okrepiti sodelovanje s kreativnim sektorjem.

 

Zavod KNOF – socialno podjetje vabi k sodelovanju kreativce pri izdelavi nove linije izdelkov kolekcija Knof, #shopping brez slabe vesti. Kolekcija je odgovor na trend hitrega potrošništva in predstavlja drugačen način nakupovanja, kjer je sam nakup skrbno izbranih (t.i. pre-loved) predmetov, ekskluzivna izkušnja. V projektu collection.knof.si želijo ponuditi kupcem pohištva, mode in dekorja nove t.i. »upcycled« izdelke, ki jih oblikujejo, sestavijo, izdelajo v sodelovanju z (mladimi) kreativci.

 

Zato vabijo k sodelovanju kreativce z različnih področij, ki imajo znanja in izkušnje na področju razvoja novega izdelka iz trajnostnih materialov in ekodizajna. Zavod KNOF zanima dolgoročno sodelovanje.

 

Izdelke in materiale, ki jih povezujemo v collection.knof.si zbiramo iz različnih virov:

  • izločevanje iz kosovnega odpada – sodelovanje s komunalnim podjetjem,
  • industrijski odpad iz proizvodnje in/ali obnove in
  • donacije občanov in kosovni odvozi po Sloveniji.

 

Prvi t.i. »re-use« projekt Zavoda KNOF je butik ponovne uporabe Stara šola, ki že 9 let na petih lokacijah deluje po principu donacij in ponovne uporabe še uporabnih oblačil, predmetov, pohištva, ki jih ljudje ne potrebujejo več. Stara šola je projekt krožnega gospodarstva, ki ga vzpostavljamo skupaj s partnerji, kot so komunalna podjetja, občine in spletnim portal bolha.com. S krožnim gospodarstvom je mogoče zmanjšati proizvodnjo odpadkov, jih spremeniti nazaj v surovine, jih ponovno uporabiti in podaljšati življenjsko dobo materialov ter tako zmanjšati izpuste CO2 in ohranjati naravne vire.

 

Poudarek linije Collection Knof je na področju rabljenega pohištva in notranje opreme, ki predstavlja velik problem za okolje. Hkrati je oblikovanje tudi potencial za ustvarjanje novih delovnih mest. Komunalno podjetje Kostak Krško na primer na leto v eni občini zbere, uniči, sežge ali deponira 1.440 m3 pohištva ter proizvede 200 ton izpustov CO2 na leto, kar pomeni veliko obremenitev za okolje. V partnerstvu z Zavodom KNOF na omogočajo kosom pohištva daljšo življenjsko dobo, prihranek naravnih virov in zmanjšanje izpustov CO2.

 

Sodelovanje s kreativci pri tem projektu bi prispevalo k dodani vrednosti in prepoznavnosti izdelkov, da se ti razločijo od drugih centrov ponovne uporabe, ki delujejo po podobnem principu. Ponovna uporaba, t.i. re-use, re-cycle in up-cycle principi, se bodo s takšnim sodelovanjem izboljšali.

 

V področje oblikovanja izdelkov z eko-dizajnom želijo vključili (mlade) kreativce, ki bodo predstavili svoje koncepte, trajnostne materiale in tehnološke rešitve, s katerimi bodo lahko v Zavodu KNOF izdelali nove izdelke višje dodane vrednosti.

 

Od kreativcev pričakujemo, da bodo zasnovali idejne koncepte ali osnutke izdelkov  iz odvečnih materialov, kot na primer:

  • odpadna lesena okna s steklom in okvirjem
  • odvečne iverne plošče
  • odpadna plastika
  • odpadni tekstil

 

Izbrane koncepte bodo s pomočjo tehnologij, ki so na voljo na Zavodu Knof realizirali. Izbrani kreativci bodo sodelovali pri celotnem procesu ustvarjanja kolekcije, od zasnove, do izdelave, do koncepta trženja te kolekcije.V procesu sodelovanja ponuja zavod različne materiale in tehnologijo ter znanje in osebje za osnovno predelavo in obdelavo teh materialov (šiviljska delavnica, FabLab z laserskim rezalnikom, CNCjem, shredderjem in ekstrudorjem odpadne plastike, mizarsko delavnico za predelavo in prenovo pohištva in lesa).

 

Od kreativcev pričakujemo poznavanje in izkušnje s področja oblikovanja novih produktov, poznavanje projektnega vodenja in osnov design managementa. Zaželene so tudi mehke kompetence in sicer timsko delo, ekološka ozaveščenost, prilagodljivost, učljivost, zmožnost celostnega pogleda (sposobnost presojanja širše slike), ustvarjalnost, odprtost do dela z ljudmi z različnimi sposobnostmi (invalidi).

 

Njihova vizija je, da kreativci v kreativnem pogonu ustvarijo novo kolekcijo jesen-zima 2021-2022 in da tudi po koncu projekta prepoznajo v njihovem krožnem laboratoriju Knof  možnost za eksperimentiranje in testiranje funkcionalnosti njihovih konceptualnih idej na področju eko-dizajna.

 

Več o podjetju na naslednjih povezavah: www.knof.si in https://collection.knof.si.

 

PRIJAVE

 

Do 30. septembra 2021 na Izziv 3 na naslov nina.kirbis@cki.si pošljite:

  • svoj življenjepis s ključnimi referencami in morebitnimi spletnimi povezavami ali fotografijami do vašega dela, sliko referenčni izdelkov, ki ste jih razvili iz odpadnih materialov,
  • risbe ali koncepte ali osnutke zgodbe, ki jo želite s kolekcijo poudariti,
  • kratko motivacijsko pismo, zakaj bi želeli sodelovati z zavodom.

 

Priložene reference dokazujejo vaše poznavanje določenega navedenega področja ali več navedenih področij. Podjetje bo v sodelovanju s predstavniki CKI in CZK izbralo več kreativcev, ki jih bo povabilo k snovanju kolekcije Knof.

 

Več informacij na www.cki.si.

 

Projekt Kreativni pogon nastaja v okviru Partnerske mreže CzK 2021. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

RAZPISOVALEC

ZAVOD KNOF

ROK ZA PRIJAVE

30. sept 2021