fbpx

Vpiši, kar iščeš …

ZAPRI ISKANJE

Nagrade Distributed Design 2022

Nagrade Distributed Design 2022

Podpora inovativnih evropskih projektov na področju trajnosti in družbene odgovornosti

Platforma Distributed Design, ki jo sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, in služi ponovnemu premisleku o lokalni proizvodnji, ob upoštevanju napredka digitalne tehnologije in interneta, je pričela s peto izdajo vseevropskega odprtega natečaja. Nagrade prepoznavajo najbolj inovativne in trajnostno zasnovane projekte po Evropi s podporo The Index Project, Kickstarter, Other Today, Wikifactory in Craftbot.

 

Platforma je nastala iz zavedanja o podnebni krizi, ki je sprožila vprašanja o naravi in kulturi izdelkov, ki jih kupujemo. Z raziskovanjem in razvojem alternativ množični proizvodnji, s poudarkom na gibanju podatkov in uporabi lokalnih oskrbovalnih verig, zdaj raste alternativno gibanje proizvodnje. Ti novi modeli potrošnikom zagotavljajo večji nadzor nad svojimi izdelki, saj jim omogočajo glas v celotnem proizvodnem procesu. Platforma Distributed Design deluje kot središče za izmenjavo in mreženje za evropsko gibanje izdelovalcev, katerega cilj je razvoj in spodbujanje povezave med oblikovalci, izdelovalci in trgom.

 

Sodelovanje pri nagradah je omejeno na projekte, ki so jih znotraj Evrope oblikovali oblikovalci s sedežem v kateri koli državi Evropske unije ali državah, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa. Od 1. do 30. junija so prijave odprte za vse, ki delujejo na področju ustvarjalnih disciplin, ki se ukvarjajo z oblikovanjem in ustvarjanjem: kreativci, ustvarjalci, oblikovalci, umetniki, arhitekti, znanstveniki, študenti in drugi. Letošnja žirija išče projekte, ki bi morali biti vsaj v fazi proizvodnje, že izdelani/preizkušeni ali v celoti realizirani. Projekti, predloženi na javni razpis, morajo odražati vsaj dve od štirih temeljnih načel modela porazdeljenega oblikovanja, člani žirije bodo projekte ocenili posamezno v vsaki fazi z uporabo teh meril, ki vključujejo:

  • Možnost distribucije: Zasnova lahko potuje po vsem svetu, da se izdeluje lokalno.
  • Ponovljivost: Zasnova upošteva lokalno razpoložljivost in temelji na globalno dostopnih materialih in strojni opremi.
  • Vrednost: Oblikovanje ustvarja vrednost za ljudi, podjetja in/ali družbo.
  • Občutljivo oblikovanje: Občutljivost je vnesena v estetiko in uporabo oblikovanja.

 

Izbrani projekti bodo nagrajeni z:

  • Nagrado People’s Choice: en zmagovalec – javnost bo imela možnost glasovanja za svoj najljubši projekt na spletu v mesecu juliju. Sistem glasovanja bo objavljen na kanalih družbenih medijev Distributed Design Platform.
  • Žirija bo med vsemi nagrajenimi projekti izbrala tudi najboljšega in temu priznala Nagrado za odličnost projekta. Ta bo obravnavala vsa štiri temeljna načela porazdeljenega modela oblikovanja: odprto, ekosistemsko, trajnostno in podporno. Za nadaljnji razvoj in promocijo projekta bo podeljena nagrada v višini 2.000 € ter mentorstvo s projektom The Index.

 

Več informacij o nagradah lahko najdete na povezavi.

Razpisovalec

Distributed Design

Prva Nagrada

2.000 EUR

Rok za prijavo

10. jul 2022